Ouderwetse kippensoep

Een eenvoudig basisrecept dat bij niemand mag ontbreken in zijn of haar kookrepertoire is zelfgemaakte kippensoep. Eén van de simpelste en lekkerste dingen die je maar kunt maken!

Als basis voor de kippenbouillon gebruik ik kippenbouten. Daar zit lekker veel vlees aan en ik vind het minder ‘gedoe’ dan een hele soepkip. Ik voeg overigens wel een bouillonblokje toe aan de soep omdat ik hem anders te flauw vind, maar heb je hier iets op tegen dan kun je hem ook achterwege laten, of de bouillon op smaak brengen met alleen een beetje zout.

Voor circa 4 personen als hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 2 kippenbouten
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 1 winterwortel
  • 3 stukjes foelie
  • 2 laurierblaadjes
  • Paar takjes selderij
  • Bosje platte peterselie
  • 6 zwarte peperkorrels, gekneusd
  • 250 g soepgroenten (meer mag natuurlijk ook), vers of diepvries
  • 1 kippenbouillontablet
  • 1 handje vermicelli

Bereiding

Snijd de prei over de lengte doormidden en spoel goed schoon met koud water — let erop dat je eventueel zand tussen het blad wegspoelt. Snijd de prei in grove stukken. Schil de winterpeen en snijd de helft in grote stukken en de andere helft in kleine blokjes. Pel de ui en snijd in vieren. Leg de kippenbouten in een ruime kookpan samen met de prei, de grote stukken wortel, de ui, foelie, laurierblaadjes, selderij, de helft van de peterselie en voeg 2 liter water toe. Breng aan de kook en zet het vuur dan laag. Doe de deksel op de pan en laat circa 45 minuten zachtjes pruttelen — let erop dat de bouillon niet meer kookt, doe anders de deksel schuin op de pan of gebruik een sudderplaatje. De kip is gaar als hij boven komt drijven en het vlees makkelijk loslaat van het bot.

Haal de kippenbouten uit de soep en laat afkoelen. Giet de bouillon door een zeef en vang op in een soeppan. Voeg de kleine blokjes wortel, de overige peterselie (fijngesneden), de soepgroenten en de bouillontablet toe aan de bouillon en kook op middelhoog vuur totdat de groenten bijna gaar zijn.

Verwijder ondertussen het vel van de kippenbouten en pluk het vlees van de botten. Snijd het kippenvlees iets kleiner. Voeg de vermicelli en het kippenvlees toe aan de bouillon en verwarm totdat de vermicelli en groenten gaar zijn.

Ouderwetse kippensoep

Eet smakelijk!

Eenpansgerechten, Hollandse recepten, Hoofdgerecht, Kiprecepten, Lunch, Soep, Voorgerecht, Wereldgerecht

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
7 reacties

Verdeel je liefde

  1. Elly

    Moet je per se een kippenbouillontablet gebruiken? Volgens mij hadden ze dat in de jaren 50 nog niet 🙂

  2. Janneke

    Alternatief voor de foelie?

    1. Is niet echt een alternatief voor. Gewoon weglaten als je het niet wilt gebruiken.

  3. Bij de kippensoep word gesproken over 3 stukjes foelie, kan dat ook met gemalen foelie ?? zo niet waar kan ik dat dan kopen ik woon in nijmegen

    1. Foelie kun je gewoon in de supermarkt kopen bij de gedroogde kruiden. Gemalen foelie blijft bovenop de soep liggen, terwijl stukjes foelie hun smaak afgeven aan de bouillon. Je zeeft ze er naderhand uit, zodat ze alleen hun smaak afgeven.

  4. Louis

    Het is voor mij elke week weer een feestje om jou recepten te lezen en op te slaan!
    In de laatste alinea is een foutje geslopen: Haal de kippenbouten uit de soep en laat laat afkoelen, 2x laat, De soep wordt er niet minder lekker door maar waar heb je die handige schaar gekocht (foto)? Nogmaals m;n complimenten!

    Gtx. louis.

    1. Hoi Louis, bedankt voor je oplettendheid (heb het aangepast) en je mooie compliment! 🙂

Follow on Bloglovin mytastenld.com mytastebe.com