Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Pasteitjes met zelfgemaakte kippenragout
Op kerstavond eten mijn ouders traditiegetrouw warme pasteitjes met kippenragout als ze uit de nachtmis komen. Eigenlijk is het zonde om deze pasteitjes alleen met de kerst te eten want ze zijn makkelijk te maken en voedzaam genoeg voor een avondmaaltijd.
Ik begin een dag van tevoren met het maken van de kippenbouillon. Dat is echt heel eenvoudig en zo ben je de volgende dag nog sneller klaar. Deze bereiding is volgens het recept van mijn moeder: boordevol smaak en met liefde bereid!
Ingrediënten voor 4 personen
- kant en klare pasteibakjes
- 2 kipfilets
- paar stukjes foelie
- 2 laurierblaadjes
- paar plakjes wortel
- 2 sjalotjes
- bosje peterselie, gewassen en fijngehakt
- 1 kippenbouillontablet
- 1 tl kerriepoeder
- 60 gram bloem
- 50 gram roomboter
- klein scheutje slagroom
- bak champignons
Bereiding
Een dag van tevoren
Vul een pannetje met water – genoeg zodat de kipfilet onder staat – en voeg de wortel, een in stukken gesneden sjalot, laurier en foelie toe. Breng het water aan de kook en zet dan het vuur uit. Leg de kipfilets in het water en laat ze in 14 minuten gaar worden. Haal ze daarna uit het vocht en laat afkoelen. Bewaar het vocht.
Op de dag zelf
Zet de oven aan en verwarm de pasteibakjes zoals aangegeven staat op de verpakking. Snijd de kip in stukjes.
Giet de bouillon door een zeef en zet apart. Je hebt ongeveer 400 ml bouillon nodig. Pel het sjalotje en snipper hem fijn. Smelt boter in de pan en voeg het fijngesneden sjalotje toe samen met de kerriepoeder. Laat dit op een laag vuur zacht worden.
Voeg dan de bloem toe en laat op laag vuur een paar minuten mee bakken terwijl je rustig blijft roeren.
Verkruimel de bouillontablet erover en schenk nu, terwijl je goed blijft roeren, beetje bij beetje net zoveel bouillon erbij tot je een mooie, gladde en dikke saus hebt.
Voeg dan de champignons en een scheutje slagroom toe en laat op een zacht vuur een paar minuten meekoken.
Zet dan het vuur uit en roer het kippenvlees en de fijngehakte peterselie erdoor.
Haal de dakjes uit het pasteibakje en schep de ragout erin. Leg het dakje er bovenop. Oooh, wat zou ik er graag bij zijn als jullie dit gaan proeven… Je weet namelijk echt niet wat je meemaakt, zo lekker!
Eet smakelijk!
om 11:49
heerlijk recept voor kippenragout, al menig jaar favoriet
om 13:53
Ik wil de ragout glutenvrij maken, kan ik ook glutenvrij basismeel gebruiken i.p.v. bloem?
om 11:37
Wat een heerlijk recept, net zoals ik me dat van vroeger herinner. Ik heb het zojuist met 4 kippenbouten gemaakt met dubbel ingredienten voor de saus en wij hebben er net even van gesmikkeld…..wij verheugen ons al op vanavond. Dank je wel
om 03:31
Hallo Annemiek 🙂
Welke bouillon bedoel je met “Giet de bouillon door een zeef en zet apart. Je hebt ongeveer 400 ml bouillon nodig. ” ? Het kookvocht van de dag ervoor? Of een opgelost bouillon tablet? Ik ga het voor deze kerst voor de eerste keer maken.
Groetjes Joyce!
om 20:02
Hallo Joyce,
Ja, dat is inderdaad het vocht waarin je de dag ervoor de kip in hebt gekookt. Alvast eet smakelijk, het wordt vast heel lekker!
om 10:19
Hoi annemiek,
Ik heb meerdere recepten voor ragout gezocht en vond deze het beste.Op de een of andere manier vind ik die fotoos erbij prettig.
Ik kan me vaag herrinneren dat ik in de ragout van mn zus ietwat knoflook proefde.
Is het raar als ik 1 teentje knoflook toe voeg?
Of zeg jij beter niet doen?
Groetjes Roos.
om 15:27
Hoi Roos, leuk om te horen dat je dit een fijn recept vind. Als je wilt kun je zeker knoflook toevoegen aan dit recept. Fruit hem dan gelijk mee met de sjalot.
om 10:14
9p
om 12:21
De ragout is echt superlekker! Het smaakt echt perfect. Ik heb wel kippenpoten gebruikt om bouillon van te trekken.
om 14:19
Kan ik de ragout ook twee dagen van te voren helemaal maken (bewaren in de koelkast) of is dat niet verstandig gezien het feit dat er slagroom en kip in zit?
Wordt de ragout dan niet zuur?
om 12:36
Dat kan hoor Margret, wordt niet zuur.
om 17:32
Ik maak wel vaker kippenragout maar dit was de eerste keer dat ik bij het maken van de roux een sjalotje en kerriepoeder gebruik. Erg lekker resultaat! Ik gebruikte wel twee kippenbouillonblokjes gezien we hier nogal houden van uitgesproken smaken. Iedereen was alvast fan en ik denk deze te gaan gebruiken voor het vullen van mini-pasteitjes als hapje tijdens de feestdagen.
om 15:26
Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft Lizette! Het sjalotje en de kerriepoeder geven de ragout inderdaad net iets extra’s. 🙂
om 19:42
Lekker hoor. Ik doe er ook altijd wat gesmoorde prei bij. Nog meer smaak dan.
om 08:51
Goed idee Ineke. 🙂
om 14:18
Hoi annemiek ik had een vraag mijn dochter is vegatanis ze wil zelf ragout maken maar heb geen recept hier van hoe kom ik daar aan
om 09:52
In plaats van kippenbouillon kun je groentebouillon of paddestoelenbouillon gebruiken en in plaats van kip extra groenten (champignons) toevoegen.
om 19:15
Is het ook mogelijk om er vis of garnalen ipv kip in te doen?
om 08:50
Ja hoor Corrie, dat kan. Het is lekker om dan ook visbouillon te gebruiken in plaats van kippenbouillon.
om 13:43
Ik pak nooit kipfilet, dat wordt zo droog, ik pak kippenpoten en trek daar een lekkere bouillon van…..
om 09:45
Kipfilet hoeft niet droog te worden hoor Emmeke, gewoon niet te lang garen. Maar met kippenpoten kan het inderdaad ook prima. Heerlijk!
om 10:23
Hoi annemiek,
Als ik dit recept voor Meer personen wil maken Moet ik de ingredienten Dan gewoon verdubbelen? Bijv voor 16 personen Dan 8 laurierblaadjes? Of minder?
Alvast dank voor je antwoord.
om 09:38
Ingrediënten als kip en de ragout zou ik inderdaad verdubbelen, maar smaakmakers zoals laurierblad, wortel, sjalot, laurier en foelie niet. Voeg daar gewoon op gevoel iets meer van toe.
om 16:02
Wil dit gaan maken, maar kan geen champignons gebruiken.
kan het ook zonder champignons?
om 15:31
Ja hoor, dat kan.
om 16:04
ik moet zo boodschappen doen, ik ga dit maken: heerlijk!
om 16:30
Leuk, eet smakelijk straks!
om 12:30
Ik ga vandaag deze Kippenragout maken, ben benieuwd!!
om 16:21
Leuk Froukje, ben benieuwd wat je ervan vindt.
om 13:01
Hoi Annemiek,
Ik heb je geloof ik wel eens eerder verteld dat ik geregeld kook voor een groep demente bejaarden. Lekker eten is zo belangrijk voor ze, een van de laatste dingen waar ze van kunnen genieten. Het is ook nog eens heel erg leuk natuurlijk om mensen zo lekker te verwennen. Deze week heb ik deze ragout gemaakt, erbij heb ik rijst en peterselie-worteltjes geserveerd. Dat viel weer heel erg in de smaak. Volgende week weer iets anders lekkers verzinnen, misschien de pasta met tomaatjes en zalm of de bonne-femme schotel. Of een lekkere maaltijdsoep, dat wordt ook altijd zeer gewaardeerd.
Groetjes, Els
om 16:06
Wat is het toch heerlijk dat er mensen zijn zoals jij Els! Prachtig en heel dankbaar om deze mensen te verwennen met lekker eten en ze zien genieten.
om 17:32
Heerljk! .Die roomboter maakt het echt heel romig…Ik heb alles gisteren klaar gemaakt.
Ik heb de champignons toegevoegd maar daarna niet meer verwarmd. Zo kan de smaak al een beetje intrekken zonder dat van de champignons niets meer overblijft bij het opwarmen.
om 22:12
Goed idee Carla! Een smakelijk kerstfeest gewenst!
om 19:48
Vandaag gemaakt. Was erg lekker!
om 21:40
Leuk om te horen Sanne!
om 17:05
Dit is hier favoriet in huis, zelfs op vakantie in Tsjechië wordt dit gegeten. In het begin noemde mijn zoon dit Kipsaus whahahaha. Hij zegt nu gewoon ragout hoor, maar smult er nog net zo van als daarvoor. Bedankt voor al jouw super lekkere recepten. Gister weer de champignon roomsaus gemaakt met een varkenshaasje… MMMMMMM om je vingers bij op te eten.
om 09:30
Ah, wat leuk om te horen dat je zoon het ook lekker vindt Sandra! 🙂