Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Tongrolletjes met spinazie en champagnesaus
Deze feestelijke tongrolletjes gevuld met verse spinazie en geserveerd met champagnesaus zijn een perfect gerecht om te serveren tijdens de feestdagen, of wanneer je iemand eens lekker wilt verwennen.
Het gerecht is van Rudolph van Veen van 24Kitchen en is hier en daar iets aangepast naar eigen smaak. Je hoeft echt geen chefkok te zijn om dit gerecht te kunnen maken. De bereiding is helemaal niet ingewikkeld en bovendien heel goed voor te bereiden, zodat je op het moment suprême ook zelf heerlijk kunt genieten!
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
Voor de tongrolletjes
- 8 stuks zeetongfilets, of 2 zeetongen* zelf fileren
- 200 g verse spinazie
- Zout en peper
* Wanneer je geen zeetong kunt krijgen, kun je ook slibtong of tongschar gebruiken.
Champagnesaus
- 2 sjalotten, gepeld en gesnipperd
- 1 scheutje olie
- 300 ml champagne of mousserende droge witte wijn
- 1 citroen
- 200 ml room
- 20 g roomboter
- 60 g geraspte kaas
Overig
- 2 winterwortels
- 4 grote aardappels
- olijfolie + klontje roomboter100 g gekookte rivierkreeftenstaartjes (Hollandse garnalen kan ook)
- 2 takjes kervel of peterselie
Verder nodig
Kleine parisienneboor, stoompan of stoomoven
Bereiding
Blancheer de spinazie heel kort in een pan met kokend water en wat zout en laat daarna afkoelen in koud water. Knijp met je handen al het vocht uit de spinazie en hak hem grof. Breng op smaak met zout en peper.
Bestrooi de tongfilets met zout en peper en beleg ze met de spinazie. Rol ze op en steek ze, indien nodig, vast met een cocktailprikker. Bewaar de tongrolletjes zolang afgedekt in de koelkast.
Schil de aardappels, schrap de wortel en steek er met de parisienneboor kleine bolletjes uit (mijn parisienneboor is eigenlijk nog iets te groot). (Van de restjes wortel en aardappel heb ik een pan hutspot gemaakt.) Kook de wortel en aardappel in twee verschillende pannetjes beetgaar, giet af en laat ze afkoelen.
Pel en snipper de sjalotten. Fruit de sjalotten in een scheutje olie.
Blus af met champagne en citroensap en laat dit tot éénderde inkoken. Voeg de room toe en laat voor de helft inkoken.
Zeef de saus en breng op smaak met zout en peper. Laat nu de saus afkoelen om op het laatste moment alleen weer even op te warmen en de boter en geraspte kaas erdoor te roeren.
Laatste moment afmaken
Verhit een klein scheutje olijfolie en een klontje roomboter in een pan en stoof de aardappel en wortelbolletjes met een klein scheutje water, totdat ze door en door warm en gaar zijn.
Voeg eventueel een extra scheutje vocht toe als ze gaan bakken in plaats van stoven. Breng alles op smaak met zout en peper en houd warm.
Verwarm de borden voor in de oven of magnetron. Leg de tongrolletjes in een ingevette stoom(oven)pan.
Stoom ze circa 4 minuten op 85 ºC. Warm de saus weer op en roer de boter en kaas erdoor.
Schep de saus op borden. Snijd de tongrolletje in mooie plakken en leg ze op de saus. Schep de wortel en aardappel eromheen. Leg de rivierkreeftstaartjes erbij en garneer met een takje kervel of peterselie.
Eet smakelijk!
Wereldgerechten, Franse recepten, Kerstrecepten, Paasrecepten, Hoofdgerechten, Visrecepten
Deel je reactie