Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Zelfgemaakte Amarena kersen
Amarena kersen zijn zure donkere kersen uit Bologna en Modena (Italie) waar ze worden ingelegd op zoete siroop en o.a. worden gebruikt als decoratie voor cocktails en chocolade desserts, ze zijn gruwelijk lekker!
Je kunt Amarena kersen kant en klaar kopen in Italiaanse speciaalzaken of bij groothandels zoals de Sligro, helaas zijn ze behoorlijk prijzig. Gelukkig kun je ze ook heel makkelijk zelf maken. Je moet wel even geduld hebben voordat je ze kunt eten, ze moeten namelijk minimaal 6 weken op siroop staan om optimale smaak te behalen.
Ingrediënten voor 4 potten
- 1 kg grote donkere zoete kersen
- 100-150 ml Amaretto likeur
- 800 g witte basterdsuiker
- 1 vanillestokje
- 1 kaneelstokjes
- 1/2 citroen, alleen het sap
Verder nodig
- Ongeveer 4 gesteriliseerde weck- of jampotten van 0,25 ltr inhoud
- Grote pan
- Kersenontpitter
Bereiding
Ontpit de kersen, trek hierbij een schort aan of oude kleren want kersenvlekken zijn moeilijk te verwijderen.
Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit en doe dit samen met het kaneelstokje, kersen en de suiker in een grote pan.
Verwarm op middelhoog vuur tot het sap uit de kersen komt en de suiker oplost. Blijf goed roeren tot het sap wat is ingekookt.
Voeg het citroensap en de Amaretto toe en laat op laag vuur nog zo’n 10 minuten verder koken. Blijf voortdurend zachtjes roeren.
Verdeel de kersen met de siroop over de potten (eventueel met het kaneel- en vanillestokje), draai de deksel erop en laat de potten op de kop afkoelen. Mocht je wat siroop overhouden kun je deze laten afkoelen en enkele weken bewaren in een schone pot. Lekker over wat ijs of yoghurt.
Laat de Amarena kersen enkele weken staan voordat je ze gaat eten. De kersen hebben tijd nodig om alle smaken op te nemen en zich vol te zuigen met de zoete siroop.
Amarena kersen smaken fantastisch bij het ijs of in gebak. Geniet ervan!
Wereldgerechten, Italiaanse recepten, Zoete recepten, Dessert
om 19:52
Kun je de kersen die over blijven na het maken van kersenlikeur (likeur zeef je, kersen gebruik je verder niet meer) ook hiervoor gebruiken, eventueel aangevuld met ‘verse’ kersen?
om 13:14
Amarena kersen zijn zure donkere kersen uit Bologna en Modena. Ingrediënten voor 4 potten: 1 kg donkere zoete kersen. Ik ben even de weg kwijt. Wat moet het zijn zure of zoete kersen? Ik heb hier een morellenboom dus…
om 10:07
Hoi Anneke, bij gebrek aan zure kersen heb ik donkere, zoete kersen gebruikt. Maar met Morellen kan het natuurlijk ook! Dan kom je nog dichter bij het oorspronkelijke recept.
om 13:17
Toen ik dit recept las viel ik bijna van mijn stoel, kersenpitten zijn giftig !!
Zeker wanneer je ze breekt en meekookt voor consumtie.
Ze bevatten cyanide en twee kapotte kersenpitten volstaan voor de dood. Hetzelfde geldt voor pruimen, abrikozen, nectarines en perziken, al heb je iets minder kans om die pitten ‘per ongeluk’ in te slikken. Symptomen van een milde vergiftiging zijn hoofdpijn, duizeligheid, verwarring, kortademigheid en braken.
Zou dit toch uit dit recept schrappen.
om 08:55
Hoi John, bedankt voor je reactie! Heb het direct verwijderd uit de bereiding!
om 11:11
Heb deze kersen vorige zomer gemaakt en ze waren suuuuperlekker !!!i
Staat ook deze zomer nog op mijn to do lijstje.
Bedankt Annemiek voor dit lekker recept.
om 16:09
Ik was onder de indruk dat dit een siroop moest worden dus bleef ik mijn kersen ‘wat’ langer inkoken en zijn ze nu te plat geworden vind ik. ‘Wat’ inkoken is trouwens echt heel erg vaag… Daar moet een betere tijdaanduiding voor zijn vind ik. De kersen scheiden enorm veel af dus is het misschien verstandiger (als men de vorm wilt behouden) om de kersen uit de pot te doen voor een 10 minuten en achteraf weer mee te laten koken. Of de sap alleen te laten inkoken.. Ik weet het niet. Mijn kersen trekken in ieder geval op niks door het opvolgen van dit recept.