Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Zelfgemaakte Hollandse kibbeling
Ik ben dol op vers gebakken kibbeling! Een krokant gebakken en goed gekruid korstje aan de buitenkant en boterzachte malse witvis aan de binnenkant. Je hoeft hiervoor overigens helemaal niet speciaal naar de visboer want ook zelf kun je deze heerlijke Hollandse lekkernij maken. Mmmmm…
Wij maakten de kibbeling met de door mijn man zelf gevangen kabeljauw uit de Noordzee en hebben er gruwelijk van zitten smullen!
Ingrediënten
500 gram kabeljauw
150 gram bloem
2 eidooiers
flesje bier
viskruiden met zout
arachide- of zonnebloemolie om te frituren
Verder nodig
frituurpan of braadpan, schuimspaan
Bereiding
Snijd de kabeljauw in middelgrote stukken.
Verhit de olie tot 180 graden Celcius. Roer in een kom de bloem en eidooiers los en voeg dan net zoveel bier toe totdat je een dik beslag hebt dat blijft plakken aan de vis.
Breng vervolgens goed op smaak met viskruiden. Laat de vis stuk voor stuk in de hete olie glijden zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Frituur ze totdat ze goudbruin en knapperig zijn.
Schep ze uit de olie met een schuimspaan en laat ze even uitlekken op een velletje keukenpapier.
Serveer direct! Wij aten er verder nog wat frietjes bij en lekkere zelfgemaakte remouladesaus.
De Engelsen kennen een soortgelijk gerecht, namelijk Fish and chips. Hiervoor worden hele visfilets door het beslag gehaald om deze vervolgens te frituren en te serveren met (slappe) friet. De liefhebber giet nog wat azijn over zijn friet. Dit werd vroeger geserveerd in een oude krant maar tegenwoordig op een stuk speciaal papier.
Eet smakelijk!
Wereldgerechten, Hollandse recepten, Hoofdgerechten, Visrecepten
om 19:08
Vandaag bovenstaande kibbeling gemaakt en het was niet lekker . Had het gevoel dat ik oliebollen zat te eten , eens maar nooit weer ga voortaan wel naar de visboer !!
om 14:59
Misschien had je er niet zoveel azijn doorheen moeten doen ? Dat heb je in ieder geval te veel gedronken..recept uitgeprobeerd en was supeelr goed bevallen bedankt!
om 15:23
Hoi Annemiek,
Ik lees op internet een beetje wisselde verhalen over het gebruik van zonnebloemolie als frituurvet. In sommige artikelen wordt gezegd dat dit erg ongezond is. Wat kun jij hier over zeggen?
Met vriendelijke groet,
Sander
om 14:00
De echte originele kibbeling komt uit de kop van een kabeljauw, je haalt er 4 stukjes uit, 2 wangen en 2 stukjes uit de bovenkop.
Maar dit vind je nergens meer
om 15:29
Hoi Annemiek,
Bedankt voor het makkelijke en vooral lekkere recept! Vandaag heb ik kibbeling gemaakt van zelf gevangen kabeljauw uit Noorwegen en dat was een groot succes!
Met vriendelijke groet,
Sander
om 16:32
Hoi annemieke. Kan dit ook in de airfryer
om 12:22
Ik denk dat dat een hele grote knoeiboel wordt Angelique… 😉 Raad het niet aan.
om 17:52
Hallo Annemiek,
Heerlijk deze kibbeling….helemaal favoriet in ons gezin!
Een vraag: waarom gaat alleen de eidooier in het beslag… mag het eiwit er ook doorheen gemengd worden?
groetjes van Judith
om 17:18
Hoi Judith, de dooier maakt het beslag wat dikker en geeft een lekkere smaak. Het hele ei is in principe niet nodig, maar volgens mij kan het ook geen kwaad als je hem wel toevoegt.
om 21:36
Hoi Annemiek, dankjewel voor je reactie! Ik heb afgelopen zondag de helft van het eiwit aan het beslag toegevoegd en het kan inderdaad geen kwaad. Volgende keer voeg ik de eieren geheel toe aan het beslag. Ik vond het zo jammer dat ik nog eiwit over had waar ik verder niets meer mee deed en dat is nu opgelost 🙂 Alleen had ik deze keer teveel bier toegevoegd waardoor de korst van de kibbeling niet knapperig (beetje waterig) genoeg werd. Nadat ik weer bloem had toegevoegd was het beslag weer in orde en was de korst weer tiptop!
om 09:50
Goed opgelost Judith en bedankt voor je reactie!
om 17:52
Hallo ik wil dit recept graag maken maar ik mag geen alcohol. Heb jij eventueel suggestie voor vervanging? Groetjes
om 09:49
Hoi Truus, je kunt het bier vervangen door spuitwater.
om 17:56
Is de peterselie vers en snijdt je het fijn? of bestaat dat ook in poedervorm.
Is een el een afgestreken eetlepel of met kop er op. datzelfde voor een tl.
Graag je antwoord.
om 13:16
waarom kan ik de van donderdag de stoofperen niet krijgen
fijne vac en fijne dagen en een gelukkig nieuwjaar
van jannie
om 14:24
Dag Annemiek,
Ik heb mij keurig aan het recept gehouden, maar kort nadat ik de kibbeling uit de pan heb gehaald werden ze slap..Heb jij misschien een idee wat ik fout heb gedaan? Ik woon in Spanje en daar is geen kibbeling te koop..
Met sympathieke groet,
Lars
om 09:10
Hoi Lars, dat is balen. Ik vind het lastig om te zeggen hoe dat komt. Het kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat het vet niet heet genoeg was. Ook is het belangrijk om de vis goed droog te deppen voordat je hem door het beslag haalt. Frituur ook niet teveel vis tegelijk. Dan daalt de temperatuur van het vet, waardoor ze niet meer krokant bakken.
om 18:04
Verwarm je oven maar niet hoog, als je ze gebakken hebt, doe ze in een ovenschaal en zet ze in de oven, doe de volgende lading erbij en terug in de oven. Resultaat, alles blijft lekker warm en krokant tot wanneer je eet.
om 23:25
Hoi Annemiek
Ik woon in engeland en vraag me af of je een recept hebt voor de viskruiden aangezien die het maken en ik ze hier niet kan krijgen. Bedankt.
om 18:38
Hoi Henny, ik heb nog geen recept gedeeld voor zelfgemaakte viskruiden, maar na een beetje zoeken op internet denk ik dat de volgende specerijen een goed mengsel zijn voor kibbeling. De verhoudingen op eigen gevoel: zout, zwarte peper, paprikapoeder, korianderzaad, nootmuskaat, kurkuma, komijnzaad, fenegriek, cayennepeper en kardemom.
om 21:20
Probeer het eens gewoon met kip kruiden zo bakten we aan boord ook wel eens in plaats van vis kruiden
om 08:48
Bedankt voor de tip Cor!
om 20:37
Hoi,
Je kan de vis kruiden met currypoeder, zwarte peper vd molen en zeezout. Daarna haal je de vis door het beslag en bakken maar ! Na het bakken laten uitlekken , beetje curry poeder erop schil vd limoen raspen en fleur de sel ! Dit is toppie !
om 10:24
Bedankt voor de tip! Klinkt heerlijk!
om 23:16
Kip kruiden is een goede vervanger. ..Gebruik ik al een tijdje
om 15:33
Van Bekum specerijen verstuurd ook kruiden
om 23:45
Dit lijkt me heel lekker alleen die kant-en-klare viskruiden zijn een probleem..
om 09:25
Kibbelingkruiden zijn verkrijgbaar, weliswaar in groot verpakking, bij Sligro, Makro etc.
om 16:10
wat ging er mis?? Het mooie bruine korstje werd direct na het bakken slap. Grote teleurstelling natuurlijk. heb jij enig idee wat ik verkeerd deed? Ik hield me netjes aan je recept!
woon in Frankrijk waar geen kibbelingen te koop zijn dus ik wil het niet opgeven.
Ik kijk uit naar je suggestie.
groetjes,
Marijke
om 15:49
Dag Annemiek,
Ik heb de kibbeling gemaakt volgens jouw recept: overheerlijk!! We hebben nog nooit zo’n lekkere kibbeling gegeten!! Heb je een eigen site met nog meer recepten?! Wil je de site doorgeven? Dan kan ik nog meer recepten van je klaarmaken. Ik ben nu al fan!
Groeten,
Ans
om 11:29
Uh, dit is mijn site Ans. Haha! 🙂 Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft!
om 11:13
Halllooo…ik ben van plan vandaag die kibbeling te maken nu kan het zonder bier??
Grt
om 14:31
Je kunt ook bruisend bronwater gebruiken, maar ik zou zeker voor het bier gaan. Je proeft er niets van terug, maar het geeft wel extra smaak!
om 21:11
Ok bedankt…
om 16:28
Melk kan ook prima! , smaak komt je meer van de kruiden 🙂
om 17:13
Maar melk verbrand wel snel als je het bakt! Wij zelf doen altijd half om half met water
om 14:47
Welke Leffe bier moet je gebruiken bij het resept? En is tarwe bloem goed ?
om 16:45
Soort bier maakt niet uit Karin, alles is goed. Tarwebloem is prima.
om 18:28
Geweldig lekker recept. Precies zoals Kibbeling smaken moet.
Ik ben blij je site, bij toeval, gevonden te hebben.
Ik kom zeker nog eens bij je zoeken.
Danke voor die lekkere recepten.
om 10:00
Graag gedaan Silvia, superleuk om te horen! 🙂
om 20:24
Hai Annemiek,
Via de zoekmachine op deze site gekomen en wilde je bedanken! We hebben vanavond heerlijk gegeten :). Sinds kort weten we dat mijn partner een flinke allergische reactie krijgt van gluten en dat betekende dat hij zijn favoriete kibbeling niet meer bij de visboer kon halen… in dit recept hebben we de bloem vervangen door mais-meel en er een glutenvrij biertje doorheen gemixt… mmm en ook onverwacht makkelijk. Dankjewel!
om 09:25
Hoi Liesbeth, wat een goede oplossing en ontzettend fijn dat je man zo kan blijven genieten van zijn favoriete kibbeling! 🙂
om 09:56
Haha, helemaal met je eens Miranda. Vers uit de pan en ook nog eens zelfgemaakt, daar kan niets tegenop! Goede tip trouwens, dat stukje witbrood!
om 21:29
Vanavond gegeten, echt heerlijk! Wel even kijken hoe heet de temperatuur van de olie moet zijn. (getest met een stukje wit brood, als het gelijk gaat bubbelen en bruin wordt, dan is het goed) Ook de kruiden was even gokken. Ik heb wat viskruiden over de vis gedaan en in het beslag. Kortom heerlijk!! Echt een aanrader en hier vonden ze het nog veel lekkerder dan bij de viskraam! 🙂