Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Zelfgemaakte slagroomtaart
Nog steeds is de slagroomtaart één van de meest bekende en favoriete taart op een verjaardag of feestje. Niet voor niks natuurlijk, want de luchtige lagen biscuit, gevuld met verse slagroom en fruit laten menig hart een vreugdedansje doen.
Ter ere van de alweer vierde verjaardag van ons kleine smulpaapje, besloot ik daarom deze feestelijke slagroomtaart geheel zelf te maken. Ook werd er natuurlijk weer een hemelse chocoladetaart gemaakt, want ja… die is nu eenmaal favoriet bij dochterlief.
Ingrediënten
Voor de biscuitbodem
- 6 eieren, gesplitst
- 150 g zelfrijzend bakmeel
- 175 g suiker
- 90 g ongezouten roomboter, gesmolten (ik doe dit altijd afgedekt met magnetronfolie enkele seconden in de magnetron)
Vulling en garnering
- 600 ml slagroom
- 5 zakjes vanillesuiker
- 2 blaadjes gelatine
- 3 tot 4 el aardbeien-, of frambozenjamm
- Klein bakje frambozen
- Klein bakje bramen
- Klein bakje aardbeien
- 1 zakje nogatine
- Poedersuiker om te bestrooien
Verder nodig
Ronde springvorm van circa 24 cm, vel bakpapier, elektrische handmixer, spatel, zeef, taartensnijder of lang mes om de biscuitbodem in drieën te snijden, spuitzak met spuitmond
Bereiding
Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Klop de eiwitten totdat ze wit beginnen te kleuren en voeg dan de helft van de suiker toe. Klop verder tot zich stijve pieken vormen.
Klop ondertussen de eigelen met de overige suiker (au bain marie) in een hittebestendige kom bovenop een pannetje gevuld met heet water – niet laten koken, dan krijg je roerei! – tot een dik en romig mengsel. Haal de pan direct weg van de warmtebron zodra het mengsel goed is.
Zet alle ingrediënten voor het biscuit klaar, want je moet nu snel gaan werken.
Zeef de helft van de bloem boven de eidooiers en spatel voorzichtig door het eigeel. Spatel dan driekwart van het eiwit erdoor en vervolgens de rest van de bloem.Voeg het mengsel toe aan het resterende eiwit en spatel tot het gemengd is. Tot slot spatel je de gesmolten boter erdoor, totdat alles goed gemengd is (door de toevoeging van de boter zakt het eiwitmengsel in. Roer dus niet te lang, maar stop zodra de boter goed gemengd is). Verdeel het beslag over de springvorm en bak 35 minuten in de oven, of totdat de biscuitbodem goudbruin en gaar is.
Haal de biscuit uit de oven en laat 15 minuten in de vorm afkoelen. De biscuitbodem rijst flink in de oven, maar zakt na het bakken weer gedeeltelijk in.
Verwijder de rand van de springvorm, keer de bodem ondersteboven op een rooster en laat de bodem helemaal afkoelen. Verwijder dan het vel bakpapier aan de onderkant van de taart en snijd dan de taart in drie gelijke helften.
Laat de gelatine 10 minuten weken in ruim koud water. Klop de slagroom met de vanillesuiker lobbig (half stijf). Knijp de gelatine uit en los de gelatine op, in een klein steelpannetje op laag vuur. Je mag de steelpan direct van het vuur halen als je de gelatine toevoegt, de restwarmte van de pan is voldoende om de gelatine te laten smelten. Voeg de gelatine, al kloppend toe aan de slagroom en klop de slagroom verder stijf.
Leg de eerste taartbodem op een taartschaal. Bestrijk de bodem met de jam en verdeel er de helft van de frambozen over.
Bedek met de tweede bodem en bestrijk deze royaal met slagroom. Bedek met de laatste taartbodem en bestrijk de taart rondom met de overige slagroom (bewaar een klein gedeelte van de slagroom voor rozetjes bovenop de taart).
Druk met je handen de nogatine in de rand van de slagroomtaart (zie dit filmpje van Rudolph van Veen hoe je dit makkelijk doet).
Doe de overige slagroom in een spuitzak en spuit kleine rozetjes bovenop de taart. Zet de taart in de koelkast en laat minimaal 2 uur voor gebruik opstijven (of nog liever een hele nacht).
Garneer de taart vlak voor serveren met de overige frambozen, bramen en aardbeien en bestrooi het fruit lichtjes met wat poedersuiker om het mooi te laten glanzen.
Eet smakelijk!
Bron: Geinspireerd op recept van Rudolph van Veen van 24Kitchen.
Themarecepten, Wereldgerechten, Hollandse recepten, Moederdag recepten, Zoete recepten, Gebakrecepten
om 16:24
Wat voor vloeistof moet er in het steelpannetje zitten om de gelatine in op te
lossen ?
..
om 14:29
Hoi Tiny, het aanhangende vocht (ook als hij is uitgeknepen) bevat in principe genoeg vocht om het in te laten oplossen. Wel het vuur heel laag zetten anders verdampt het weinige vocht te snel.
om 11:39
de vulling voor de taart klopt niet met een springvorm van 24
je hebt de springvorm nog niet voor de helft gevuld
platte taart krijg je dan, als ik naar de verhoudingen van rudolf kijk dan klopt het niet
om 10:41
Ik heb een springvorm gebruikt van 24 cm en vond de taarthoogte prima. Maar als je liever een hogere taart maakt, kun je een natuurlijk gewoon een kleinere bakvorm gebruiken.