Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Zuurkoolovenschotel met rookworst
Zuurkool is een heerlijke en gezonde groente (het zit vol met vitamine C) waar je veel meer mee kunt dan alleen stampen door de aardappels. Probeer bijvoorbeeld eens deze zuurkoolovenschotel met rookworst. Heel makkelijk om te maken en verrassend lekker!
Hoofdgerecht – 4 personen – 25 minuten + 40 minuten oventijd
Ingrediënten
- 500 g milde wijnzuurkool
- 1 grote ui, gepeld en gesnipperd
- 1 tl tomatenpuree
- 1 laurierblaadje
- 5 jeneverbessen
- 1 appel, geschild en in blokjes gesneden
- Kneep honing
- 1 verse rookworst, in stukjes gesneden
- 500 g voorgekookte aardappelschijfjes
- 250 ml creme fraiche
- 2 eieren
- Paar sprietjes bieslook
- Flinke handvol geraspte kaas
- Olie om te bakken
Verder nodig
Kookpan, ovenschaal
Bereiding
Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet en knijp het meeste overtollige vocht eruit. Verhit een ruime kookpan met wat olie en fruit de ui op laag vuur, totdat hij zacht en glazig is. Bak kort de tomatenpuree, laurierblad en jeneverbessen even mee en voeg dan de zuurkool, appel, een flinke kneep honing en een kop water toe.
Meng alles goed door en stoof op laag vuur circa 10 tot 15 minuten, of totdat de zuurkool zacht is. Let op dat de zuurkool niet droog kookt, voeg anders nog wat extra water toe. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de laatste 5 minuten van de kooktijd de rookworst toe aan de zuurkool.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet de ovenschaal in en verdeel de zuurkool erover. Klop de crème fraîche met de eieren, bieslook en wat zout en peper los. Verdeel dakpansgewijs de aardappelplakjes over de zuurkool en schenk het eimengsel eroverheen.
Eet smakelijk!
Ovenschotels, Winterrecepten, Mannenvoer, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Ovenrecepten, Vleesrecepten
om 18:58
Ik ben niet echt van de zuurkool maar dit wordt een blijvertje.
Echt heel smaakvol, bedankt.
om 17:48
Hallo Annemiek ,
Ik heb al heel vaak dit recept gemaakt wij smullen er heerlijk van heel erg lekker !
Ik heb alleen een vraag over de tomatenpuree er staat 1 tl ,maar op de foto zie ik dat er toch wel meer in zit bedoel je Misschien 1 el , ik doe er namelijk een ruim half klein blikje in.
om 09:14
Hoi Nel, het komt niet zo precies hoor. Ik gebruikte een flinke theelepel, maar iets meer of minder is ook prima.
om 20:14
Dank je wel Annemiek!
om 10:36
Zoooooo, dat is echt lekker. En verrassend wat het blaadje laurier aan de smaak toevoegd. Toppertje.
om 18:50
Wouwwwwww ove(n)rheerlijk……. wat een bijzonder lekker verassend gerecht. Had nog een restantje ananas staan en die heb ik toegevoegd….. voor herhaling vatbaar…… en dan te bedenken dat ik je kook oek nog niet heb opengeslagen hihihi
om 19:15
Ah, superleuk om te horen dat het gesmaakt heeft Wilfred! 🙂
om 19:52
Vandaag weer eens gegeten en mijn man zei: ‘het was weer overheerlijk’.
om 12:18
Kijk, zo horen we het graag! 🙂
om 16:54
Hoi,
ik vroeg mij af of je dit recept ook van tevoren kan klaar maken? en dat het dan bijvoorbeeld alleen nog maar in de oven hoeft.
Groetjes Tine
om 19:26
Dat kan zeker Tine, geen probleem!
om 19:53
De schotel was verrassend lekker!
om 10:07
Dat hoor ik graag Tine! 🙂
om 19:17
Vandaag gemaakt en gegeten en inderdaad het is verrassend lekker.
Er staat alleen geen knoflook bij het lijstje van de ingrediënten, maar weer wel bij de bereiding.
Heb het er gewoon maar bij gedaan, omdat ik al vaak knoflook gebruik, maar ik denk niet dat dit echt de bedoeling was.
Appelsap erbij zoals Lya heeft gedaan vond ik niet nodig, omdat het al lekker een zoetje had door de honing.
Dit was weer een van de goede recepten die ik op deze site kan vinden.
om 19:36
Oeps… Knoflook is inderdaad niet nodig. Heb het direct aangepast. Bedankt Mirte en leuk om te horen dat het goed gesmaakt heeft!
om 19:42
Graag gedaan 😉
om 20:41
Hoi Annemiek,
Heb hem gemaakt. Heerlijk recept en
zeker een blijvertje. Heb wel ook nog
een beetje appelsap met stoven toegevoegd.
Heerlijk ovenschotels,krijg nu ook weer visioenen
van hete bliksem..
Groetjes Lya
om 14:53
Hete bliksem wil ik ook nog maken. Ik stel het echter steeds uit, omdat ik denk dat ik het niet lekker zal vinden. Geen idee waarom, want ik heb het nog nooit gegeten! Maar daar gaat dit jaar nog verandering in komen…
om 11:47
Hoi Annemiek,
Voor mij is het ook lang geleden.Ik maakte het meestal
met een restje rundvlees,uien,appelen en abrikozen en
aardappelpuree.
Niet te veel van alles.Het heeft inderdaad de neiging om
een kleffe hap te worden.
Volgens mij heb ik een recept gehad,helaas nooit gemaakt
maar dat was met kip en volgens mij prei.Zal ik wel in een
Tip gelezen hebben.Als ik hem vindt ben jij de eerste die
het hoort.
Groetjes Lya
om 23:31
Hoi Annemiek,
Lijkt me lekker die hete bliksem, daar heb ik nog steeds geen goed recept van.
groetjes joke
om 14:18
Gaan de jeneverbessen er later uit of kan je die gewoon op eten??
Ziet er zalig uit ga morgen maken👍
om 14:59
Hoi Marleen, de jeneverbessen worden heel zacht en kun je gewoon opeten.