Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Zweedse kaneelbroodjes
Kanelbulle oftewel Zweedse kaneelbroodjes zijn kruidige witbroodspiraaltjes, met een zoete vulling van kaneel, suiker en boter. Ze smaken absoluut verrukkelijk bij een kop koffie, of natuurlijk gewoon als lekkere, zoete snack tussendoor. Het deeg vergt even wat voorbereiding, maar is absoluut niet moeilijk om te maken. Wacht dus niet langer en duik nu meteen de keuken in om zo snel mogelijk te kunnen genieten van deze heerlijke zoete kaneelbroodjes!
Ingrediënten voor ongeveer 24 broodjes
Voor het deeg
- 300 g volle melk
- 42 g verse gist of 14 g gedroogde gist (2 zakjes)
- 750 g bloem
- 150 g ongezouten roomboter
- 1 tl kardemompeulen
- 1 ei, op kamertemperatuur
- 1/2 tl zout
- 125 g suiker
Voor de vulling
- 75 g boter
- 100 g suiker
- 2 el kaneelpoeder
Afwerking
- Witte kandijsuiker
- 1 ei, losgeklopt met 1 el water
Verder nodig
Handmixer met deeghaken, bakpapier
Bereiding
Verwarm de melk, niet aan de kook brengen, gewoon goed verwarmen. Neem een kopje van de warme melk en los daarin de gist op. Voeg 1 el bloem toe aan het gistmengsel, goed roeren en 15 minuten wegzetten op een warme plek. Laat de boter in de overige melk smelten en laat de melk afkoelen tot lauwwarm. Open de kardemompeulen en stamp de zaden in een vijzel tot fijne poeder.
Meng de bloem met het ei, zout, suiker en kardemom. Als dit goed gemengd is, mag de melk en het gistmengsel erbij en mix met de deeghaken verder. Als dit niet verder gaat, haal je het deeg uit de kom en kneed je met je handen op het – licht met bloem bestoven – aanrecht verder tot een glad en soepel deeg. Het deeg moet uiteindelijk zacht zijn, maar mag niet meer plakken. Plakt het wel, bestrooi het deeg dan met wat bloem en kneed verder. Doe het deeg weer in de kom en bedek met een handdoek. Zet een uur weg op een warme plek, totdat het deeg in volume verdubbeld is.
Smelt de boter en meng de suiker met het kaneelpoeder.
Kneed het deeg kort even door en verdeel het in twee gelijke stukken. Rol ieder stuk uit tot een 5 mm dikke rechthoek.
Bestrijk beide rechthoeken royaal met boter en bestrooi ze daarna met de kaneelsuiker. Rol ze vanaf de lange kant op en snijd ze daarna met een scherp mes in plakken van ongeveer 3 cm.
Bekleed twee bakblikken met bakpapier en leg de rolletjes erop.
Laat wat ruimte vrij tussen de rollen en druk ze lichtjes met je hand iets platter. Dek weer af met een handdoek en laat voor een tweede keer rijzen. Verwarm de oven voor op 220 graden.
Bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei en bestrooi de broodjes met de kandijsuiker. Bak de broodjes 5 – 8 minuten in de voorverwarmde oven en laat ze daarna op een rooster afkoelen.
Eet smakelijk!
Themarecepten, Wereldgerechten, Kerstrecepten, Moederdag recepten, Ontbijtrecepten, Paasrecepten, Zoete recepten, Gebakrecepten
om 10:09
Hoi, bedoel je 300 ml volle melk ?!
om 10:17
Hoi Rianne, hier bedoel ik echt het gewicht in grammen.
om 09:46
Kun je aangeven hoe lang je moet kneden? 5 minuten? 20 minuten? Totdat het niet meer gaat is subjectief.
Hoe warm mag de melk Max worden? Niet te warm is ook subjectief.
Moet de handdoek warm en nat zijn waarmee je de deeg bedekt tijdens het rijzen?
om 15:09
Echt een super lekker recept!! De broodjes zijn goed gerezen. Bij andere recepten die ik had gebruikt rezen ze niet, maar nu dus wel. Als toevoeging heb ik ook nog rozijntjes in de vulling gedaan.
om 09:10
Leuk om te horen dat ze goed gelukt zijn en hebben gesmaakt Lola! 🙂
om 14:29
Er staat nergens in het recept wanneer je het gistmengsel moet toevoegn
om 15:06
Ik heb het aangepast Maaike! Bedankt voor de tip.
om 15:24
Ik heb ze al vaak gemaakt, had zomaar een recept van internet. Een Deense collega heeft ze ooit een keer gemaakt voor onze bewoners en toen wou ik het ook graag een keer proberen. Voor de vulling gebruikt zij geen suiker maar bruine suiker, misschien is dat een idee. Dan wordt het ook wat smeuïger
om 09:40
Bedankt voor de tip Els, met bruine suiker kan het inderdaad ook.
om 02:05
Bedankt voor het recept! Was mijn eerste poging kaneelbroodjes! Ze zijn goed gerezen en het maken viel heel erg mee, alleen bij mij zijn ze droger dan ik had verwacht. Ook in het midden, tussen de lagen, had ik bij de kaneelsuiker een wat zachter, smeuïger en misschien zelfs vettiger stuk verwacht. En de suiker lijkt niet of slechts half gesmolten. Ik heb toch heel royaal gedaan met de boter voor het oprollen en heb een oventhermometer in de oven hangen, die was op temperatuur. Heeft u enig idee waar het dan mis ging? Had ik anders een bak met kokend water in de oven moeten zetten net als bij bolussen? Misschien dat het geheel dan wat vochtiger/smeuïger is?
om 10:14
Hoi Wendy, je hebt alles volgens de omschrijving gedaan en toch een ander resultaat. Dat is vervelend en ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe dat kan. Als de suiker nog niet gesmolten is, zou je hem nog wat langer kunnen bakken in de oven, maar dan zou je brood nog droger worden en dat wil je natuurlijk niet. Ik heb echt geen idee hoe dat kan. 🙁
om 12:35
gebruik je roomboter?
om 14:09
Yep, heb het erbij gezet. 🙂
om 09:51
Waar kan ik kardemompeulen kopen? Gewoon in de supermarkt? Of kan ik ook een potje gebruiken?
om 19:25
Ik koop ze inderdaad gewoon in de supermarkt. Maar gemalen kardemom kan eventueel ook.
om 09:24
Kan ik ze ook maken met kant en klaar deeg?
om 19:24
Ja hoor Diana, dat kan zeker.
om 10:29
Kun je de kaneelbroodjes ook voor of na het bakken invriezen?
om 20:47
Hoi Hanneke,
Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar ik denk dat je ze zowel ongebakken als gebakken prima kunt invriezen.
om 17:15
Hoelang moeten de broodjes de tweede keer rijzen?
om 11:09
Hoi Ilona, 20 tot 30 minuten ongeveer voor de tweede rijs.
om 21:04
Bedankt, ze smaakten goed maar zagen er niet zo mooi uit. Ik denk dat ik iets niet goed heb gedaan met het rijzen. 🙂
om 08:07
Ai… dat is erg jammer. Wat denk je dat er mis ging? Wel fijn dat ze smaakten.