Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Basisrecept vanillecake
Een goed basisrecept voor eenvoudige vanillecake mag in geen enkel kookrepertoire ontbreken. De perfecte vanillecake heeft een knapperig korstje vanbuiten, is luchtig en sappig vanbinnen en heeft een verrukkelijk, zachte vanillesmaak van verse vanille!
Je kunt eindeloos met dit recept variëren door steeds andere ingrediënten toe te voegen: speculaaskruiden, cacaopoeder of gesmolten chocolade, gehakte stukjes stroopwafel, karamel, frambozen, blauwe bessen, citroenrasp, cognac, of rum. Leef je lekker uit!
Ingrediënten
- 200 g ongezouten roomboter, zacht
- 200 g kristalsuiker
- 1 vanillepeul
- 4 eieren, op kamertemperatuur (dus niet rechtstreeks uit de koelkast! Dan gaat je beslag schiften. Als de eieren heel koud zijn, kun je ze enkele minuten in warm water leggen.)
- Snufje zout
- 200 g zelfrijzend bakmeel + wat extra om bakblik te bestuiven
Verder nodig
Cakevorm van 25 cm, ingevet met boter, elektrische handmixer, fijne zeef
Bereiding
Verwarm de oven (normale boven- en onderwarmte, geen hetelucht) voor op 160 graden.
Klop de boter en suiker tot een romig en luchtig mengsel. Klop zeker 5 minuten! Zet de timer.
Snijd de vanillepeul open en schraap het merg eruit. Voeg de vanillemerg toe aan het cakebeslag. De opengespleten vanillepeul hoef je niet weg te gooien, maar kun je bewaren in een pot suiker voor zelfgemaakte vanillesuiker.
Voeg één voor één de eieren toe en klop verder — voeg steeds pas het volgende ei toe als de vorige is opgenomen. Ook hiervoor neem je weer de tijd. De eieren moeten heel luchtig geklopt worden.
Voeg het zout toe aan het beslag. Zeef de bloem boven het beslag en spatel er luchtig doorheen. Niet langer spatelen dan nodig is, anders wordt de cake taai — stop met spatelen zodra de bloem vermengd is.
Vet de cakevorm goed in met boter en bestuif met bloem. Giet het cakebeslag in de cakevorm en schuif in de oven. Bak de cake 60 minuten. Haal uit de oven en laat 10 minuten in de vorm afkoelen. Keer de cake dan om op een rooster en laat verder afkoelen.
Enjoy!
Basisrecepten, Themarecepten, Wereldgerechten, Zoete keuken, High tea recepten, Hollandse recepten, Zoete recepten, Gebakrecepten
om 12:20
Hallo Annemiek,
Mag ik vragen waarom de cake niet in de heteluchtoven gebakken kan worden? Waarom kies je voor boven- onderwarmte, heb je daar een speciale reden voor?
Zelf gebruik ik bijna altijd overal de hete lucht oven voor.
Groet van Siep
om 11:39
Hoi Siep, bij het gebruik van de heteluchtoven kunnen gerechten (zeker gebak) iets sneller uitdrogen dan bij de conventionele stand. Maar als jij die ervaring met hetelucht niet hebt zou ik hem gewoon lekker blijven gebruiken! 🙂
om 14:17
Hoeveel speculaas kruiden moet je voor 1 cake rekenen?
om 09:28
Een theelepel schat ik. Maar dat ligt er natuurlijk ook aan wat jezelf lekker vindt. Gewoon veel proeven dus! 🙂
om 19:22
Ik wil graag een cake bakken….maar hoeveeel cm bakblik moet ik nemen !!! Ik wil hem wel lekker hoog
en groot hebben!!!
Groet Ineke..
om 10:59
Een cakevorm van 25 cm. is goed Ineke! 🙂
om 18:44
Dank je wel Annemiek …Ik weet nu genoeg
om 21:00
Één woord ‘heerlijk’.
Bedankt voor de duidelijke uitleg en recept.
Groeten geertje
om 09:42
Graag gedaan Geertje en jij bedankt voor je leuke reactie! 🙂
om 17:36
Hallo Annemiek
Ik heb de cake gemaakt met slagroom uit het recept van
http://www.bakmuts.nl/luchtige-wolkencake/
Het is heerlijk luchtig met een citroensmaak van de schil.
Dus echt een aanrader!
Groetjes Anneke
om 16:40
Goed idee Anneke! Ga ik ook eens proberen! 🙂
om 19:06
Hallo Annemiek
Ik heb een vraag.
Heb je misschien een cake recept die is gebakken met slagroom in plaats van boter.
Groetjes Anneke
om 20:20
Hoi Anneke, nog niet maar ik vond dit lekkere recept bij Carola bakt Zoethoudertjes: http://www.carolabaktzoethoudertjes.nl/2015/06/cake-met-slagroom-in-plaats-van-boter-html/
om 12:23
Dank je wel Annemiek
Ik ga hem een keer maken en je hoort wel of het wat is.
Groetjes Anneke
om 19:37
Al ben ik nog steeds op zoek naar de ultieme cake met de ‘smeuiige’ bodem
om 14:56
“De opengespleten vanillepeul hoef je niet weg te gooien, maar kun je bewaren in een pot suiker voor zelfgemaakte vanillesuiker.”
. . . of ze verzamelen in een potje met wodka, dan wordt het vanzelf vanille-essence.
om 18:39
Klopt helemaal Hans. Doe ik zelf ook altijd. Bedankt voor de tip! 🙂