Beenham met honing-mosterdsaus

Beenham met honing-mosterdsaus

Hoewel ik beenham nog steeds associeer met de zacht gesmoorde zuurkool en aardappelpuree van mijn moeder, zijn er natuurlijk tal van andere gerechten waarbij je deze beenham met honing-mosterdsaus kunt serveren. Zo had mijn moeder hem bijvoorbeeld op tweede Paasdag bij de brunch geserveerd, want beenham smaakt verrukkelijk op een lekker broodje! Ik koop altijd een extra grote beenham en snijd een gedeelte van de beenham in blokjes en vries deze in. Zo heb ik altijd een vooraad van de allerlekkerste hamblokjes achter de hand.

Hoofdgerecht – 8 personen – 20 minuten + oventijd (afhankelijk van het gewicht van de beenham)

Ingrediënten
Grote gekruide beenham, liefst van de slager (de beenham die ik gebruikte was bijna 2 kg)
Blik ananasschijven op siroop

Voor de honing-mosterdsaus
2 el honing
1 el mosterd
1 el whiskey
1 el ananassiroop
200 ml slagroom

Voor het glaceren
Bijgevoegde bakje glaceersaus van de slager, of zelf maken met:
2 el melk
1 el ananassiroop
1 el donkerbruine basterdsuiker

DSC_4261_761x600

Verder nodig
Ovenschaal met deksel, eventueel houten prikkers, kwast om te bestrijken

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg de beenham in de ovenschaal en beleg met de plakken ananas. Zet de ananas eventueel vast met houten prikkers (ik gebruikte een kleine ovenschaal, dus bleef de ananas vanzelf op zijn plek liggen).

DSC_4266_800x536

Zet de beenham met deksel erop in het midden van de oven. Reken 35 minuten oventijd per 500 gram beenham.

Haal de beenham uit de oven en verwijder de ananas; leg deze zolang apart. Giet het vrijgekomen kookvocht van de beenham in een steelpannetje. Bestrijk de bovenkant van de beenham met de glaceersaus. Verhoog de oventemperatuur naar 225 graden. Bak de beenham 10 minuten zonder deksel in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is.

DSC_4325_800x536

Voeg alle ingrediënten voor de honing-mosterdsaus – behalve de slagroom – toe aan het opgevangen kookvocht van de beenham en kook de saus op middelhoog vuur, tot de helft in.

DSC_4329_800x536

Voeg de slagroom toe en kook nog een minuut zachtjes verder.

DSC_4334_800x536

Snijd de beenham in plakken en serveer met de plakken ananas en warme honing-mosterdsaus.

Beenham met honing-mosterdsaus

Ik serveerde er verder nog fluweelzachte kerriezuurkool en luchtige aardappelpuree bij.

Eet smakelijk!

Comments

  1. Wij maken vaak gebruik van jouw heerlijke recepten.
    Hier hebben we ook weer van zitten smullen.

Speak Your Mind

*