Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Kaiserschmarren (de enige echte!)
Een van de lekkerste herinneringen die ik heb aan de wintersportvakanties met mijn ouders en broers in Oostenrijk zijn deze kaiserschmarren. Na een ochtendje skieën streken we ’s middags neer op een terrasje van een berghut aan de piste, om daar in een heerlijk zonnetje te genieten van een welverdiende lunch. Ik hoefde nooit lang over mijn keuze na te denken en koos steevast voor spaghetti bolognese (hoewel niet typisch Oostenrijks, smaakte hij me altijd uitstekend) en deze heerlijke kaiserschmarren: een in stukken gesneden luchtige pannenkoek, royaal bestrooid met poedersuiker en kaneel. Verrukkelijk!
Ingrediënten
- 135 g bloem
- 200 ml melk
- 3 eieren, gesplits
- 1 tl suiker
- Snufje zout
- 2 el witte rozijnen
- 1 el rum
- 1 el boter
Om erbij te serveren
- Pruimenjam (andere jam kan ook)
- Poedersuiker
- Kaneelpoeder
Verder nodig
Koekenpan of hapjespan met deksel
Bereiding
Klop de bloem, eidooiers, melk, suiker en zout tot een glad beslag en roer de rozijnen en rum erdoor.
Klop in een andere kom de eiwitten tot stijve pieken. Spatel het eiwit luchtig door het beslag.
Verhit de koekenpan met 1 el boter en giet het beslag in de pan.
Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Als de onderkant goudbruin is en de bovenkant net gestold, schuif je de pannenkoek op een groot bord.
Zet de koekenpan er ondersteboven op en keer om (wel eerst even de resterende boter uit de koekenpan halen om een kliederbende te voorkomen). Til de pannenkoek iets op en voeg een klein klontje boter toe. Bak de andere kant nog even kort verder.
Zet het vuur uit en snijd de pannenkoek met een mes in hapklare stukken.
Bestrooi royaal met poedersuiker en kaneel en serveer met de pruimencompote.
Eet smakelijk!
om 11:12
Kan de pagina niet printen..normaal heeft u de pagina’s zo dat je ze kunt printen…
om 11:14
Hoi Andrea, helemaal onderaan het bericht vind je de print button! 🙂
om 15:54
Is die strohrum het geheime kaiserschmarren ingrediënt? Ik ga deze zeker proberen!
om 10:29
Hoi Robin, strohrum geeft de kaiserschmarren idd die onmiskenbare smaak! Zeker proberen dus! 🙂
om 18:11
Ik denk dat het heerlijk is! Net zoals ik hihi
om 18:14
Vandaag voor het eerst gemaakt. Wat een heerlijk recept het is inderdaad net alsof je in Oostenrijk bent.
Super bedankt voor dit recept.
om 10:15
Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft Wim! 🙂
om 22:43
Ja heerlijk , ik doe er nog wat gebakken appeltjes bij , en warme vanillesaus . Ik warm gewoon wat vanillevla op ( niet laten koken ) dan nog wat poedersuiker , HEERLIJK !
om 09:05
O jum, dat klinkt inderdaad heerlijk Ingrid! ?
om 16:27
Vandaag gemaakt, alleen had geen rum.. dus zonder gedaan. Smaakte super! Heerlijk luchtig. Is eens weer wat anders dan gewoon een pannenkoek. Hoe klop jij de eiwitten? Met de hand, of mixer ?
om 08:30
Ik ben nogal lui, dus met de mixer… 🙂
om 18:09
Cool!
om 20:40
Gelukkig lees ik net dat je het dus ook zonder rum kan maken ? ga binnekort snel effe proberen ???
om 10:11
Haha! Dit recept is als lunch voldoende voor drie personen.
om 21:20
Ooh wat heerlijk zeg, ik ben gek op pannekoeken en variaties!
Is dit voor 1 persoon?
Je moet maar stoppen met het delen van recepten mijn to-do lijstje wordt veel te lang zo!