Kruimeltaart met banaan en blauwe bessen

Kruimeltaart met banaan en blauwe bessen

De laatste tijd krijg ik steeds meer plezier in het maken van gebak. Deze kruimeltaart met blauwe bessen en banaan is zo goddelijk lekker dat ik het gewoon niet bij één puntje kan laten. Gelukkig had Johan hetzelfde probleem. 🙂 Inderdaad, zelfbeheersing is niet ons sterkste punt. 

Ingrediënten

  • 300 g witte basterdsuiker
  • 1 tl bakpoeder
  • 360 g bloem
  • 240 g koude ongezouten roomboter + extra om bakvorm in te vetten
  • 1 ei
  • 1/4 tl zout
  • Rasp en sap van een hele biologische citroen
  • 750 g blauwe bessen (diepvries of vers)
  • 1 banaan
  • 4 tl maïzena

Bereiding
Indien je diepgevroren blauwe bessen gebruikt laat deze dan ontdooien. Meng de bloem, bakpoeder, 200 gram suiker, zout en de rasp van de citroen in een kom en roer met een vork door elkaar.

Snijd de boter met een mes in kleine blokjes en voeg samen met het ei toe aan het bloemmengsel. Kneed met je handen snel en kort tot er kruimels ontstaan. Let op, er zit veel boter bij dus als je te lang kneed wordt de boter zacht en krijg je deeg in plaats van kruimels. Dek de kom goed af met vershoudfolie en zet even weg in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng het citroensap met de maïzena en roer tot een papje. Snijd de banaan in plakjes. Meng de blauwe bessen met de banaan, 100 gram suiker en het maïzenapapje en roer alles voorzichtig door elkaar. Vet een bakvorm in met het restje van de roomboter en wat keukenpapier.

Verdeel de helft van het kruimeldeeg over de bodem van de bakvorm en druk met een lepel of je handen goed aan. Schep het fruit en aanhangende vocht erbovenop en bestrooi met het overige kruimeldeeg.

Bak ongeveer 45 minuten in het midden van de oven of tot de kruimels mooi goudbruin zijn. Laat de kruimeltaart helemaal afkoelen en bestrooi eventueel met wat poedersuiker.

Enjoy!

Tip

Je kunt deze kruimeltaart ook perfect maken in een diep bakblik of vierkante bakvorm en er mooie rechthoekige koeken van snijden.

Comments

  1. josephine says:

    Hoi Annemiek,vrijdag 28juni a.s.ben ik jarig en wordt ik 60.
    Nou wilde ik deze taart voor die tijd een keer proberen te bakken
    .Maar ik heb een vraag: welke maat springvorm moet ik voor dit recept gebruiken?
    Groetjes ,Josephine

    • Hoi Josephine, wat leuk dat je deze taart voor je verjaardag wilt maken! Je kunt hiervoor zowel een ronde als vierkante bakvorm gebruiken. Ik heb voor dit recept een ronde bakvorm gebruikt van 24 cm. Maar iets groter of kleiner maakt ook niet uit.

      Alvast een hele fijne verjaardag!

      • josephine says:

        Hoi Annemiek,bedankt voor je reactie en verjaardagswensen,ga hem vanmiddag bakken en vanavond lekker voorproeven.
        En voor zondag ga ik er vrijdag nog 5 bakken want ik weet haast wel zeker dat hij lekker zal zijn.
        Nogmaals bedankt en ik laat je wel weten hoe de visite hem vond. Groetjes Josephine

  2. Sanne says:

    Ik heb de taart gemaakt met (diepvries)bosvruchten. Hij was heerlijk!

  3. Mmm, ziet er lekker uit! Ik zou denk ik de neiging hebben de banaan te prakken zodat je niet opeens een klont banaan in je mond hebt. Voor een continuesmaak.
    Ik deel gebak vaak uit aan mijn buren/werk, als wij alles zelf opeten worden we 4kant. gr, gerry

Speak Your Mind

*