Ongebakken cheesecake met zomerfruit

Ongebakken cheesecake met zomerfruit

Ik was op slag verliefd na mijn eerste kennismaking met de gebakken Philadelphia-cheesecake met salted caramel. Wat een openbaring! De luchtige en romige Philadelphia-roomkaas heb ik sindsdien stevig in mijn hart gesloten – niet alleen vanwege de heerlijke smaak, maar ook omdat hij supermakkelijk te verwerken is.

Nu de thermometer langzaamaan verder stijgt, kan een ongebakken cheesecake met vers zomerfruit natuurlijk niet uitblijven. Deze hemelse verrukking is luchtig, romig en fris; perfect dus voor een mooie zomerse dag. Ook nu heb ik Oreo-koekjes (ik ben er nu eenmaal dol op!) voor de bodem gebruikt, maar mariabiscuits of andere koekjes die je lekker vindt kan ook; je kunt dan tevens de cacaopoeder achterwege laten.

Gebak/dessert voor 10 tot 12 personen – voorbereiden 20 minuten, koelen 4 tot 5 uur, afmaken 10 minuten

Ingrediënten

  • 12 blaadjes gelatine
  • 1 rol Oreo koekjes
  • 65 g ongezouten roomboter
  • 1 el cacaopoeder
  • 740 g Philadelphia-roomkaas (4 verpakkingen)
  • 150 g suiker + 1 el suiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 3 (verse) eiwitten
  • 250 ml slagroom
  • 300 g gemengd rood zomerfruit (bijv. blauwe bessen, bramen, frambozen en aardbeien)
  • 1 tl citroensap

Verder nodig
Ronde springvorm 18 cm met extra hoge rand (ik haalde hem bij de Hema), elektrische handmixer, staafmixer of keukenmachine, 3 mengkommen

Bereiding
Vet de springvorm in met boter. Week de gelatine in ruim koud water.

Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur. Vermaal de Oreo koekjes in een staafmixer of keukenmachine tot fijne kruimels en voeg samen met de cacaopoeder toe aan de boter. Roer goed door en verdeel ze over de bodem van de springvorm. Druk goed aan. Zet in de koelkast.

Doe de roomkaas en 75 gram suiker in een grote kom en mix tot een gladde crème. Haal de blaadjes gelatine uit het water en verwarm op laag vuur (gelatine nooit laten koken) met aanhangend water en de vanille-extract, totdat de gelatine is opgelost. Als je te weinig vloeistof hebt om de gelatine in op te lossen kun je eventueel wat extra water, citroensap, of likeur toevoegen. Voeg de opgeloste gelatine al roerend toe aan het roomkaasmengsel en roer glad.

Maak de mixers schoon en klop de eiwitten in een andere vetvrije kom. Als de eiwitten wat steviger beginnen te worden, voeg je beetje bij beetje de overige 75 gram suiker toe. Klop verder tot glanzende, stijve pieken.

Klop de slagroom stijf.

Spatel om en om de slagroom en eiwitten door het roomkaasmengsel, net zolang totdat alles op is en je een luchtige, gladde crème hebt. Giet de crème in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Zet de cheesecake minimaal 4 tot 5 uur in de koelkast om op te stijven.

Doe een klein handje fruit samen met een eetlepel suiker en citroensap in een pannetje en breng aan de kook. Zet het vuur laag en kook zachtjes verder, totdat het fruit uit elkaar valt. Zeef het fruit en vang het sap op.

Laat het sap volledig afkoelen. Roer voorzichtig een klein beetje vruchtensap door het overige verse fruit zodat het mooi gaat glazen en schep bovenop op de taart.

Ongebakken cheesecake met zomerfruit

Enjoy!

Comments

  1. Marijke says:

    Dus gelatine uitknijpen en met scheutje vanilleextract en een beetje citroensap oplossen en voorzichtig verwarmen in niet meer water dan nodig is tot het een egaal papje is zonder klontjes.

    • Bedankt voor je reactie Marijke! Je hebt gelijk, ik denk dat jouw manier om de gelatine te verwerken handiger is. Ik heb de omschrijving inmiddels aangepast.

  2. Marijke says:

    My lesson learned…Je geeft een verkeerd advies:
    De gelatine niet door de slagroom doen wat nog stijfgeslagen moet worden. Beter is om de slagroom direct stijf te kloppen en de geweekte gelatine met het extract en een beetje citroensap in het room kaasmengsel te mengen.
    Daarna stijfgeslagen eiwit en stijfgeslagen slagroom beurtelings door het roomkaasmengsel spatelen.

Speak Your Mind

*