Pepernoten-cheesecake

Pepernoten-cheesecake

Op de valreep heb ik vandaag nog een heerlijk sinterklaasrecept voor jullie: pepernoten-cheesecake! Ren direct naar de winkel, haal alle ingrediënten in huis en ga meteen aan de slag! Deze taart moet na het bakken namelijk eerst volledig afkoelen en bij voorkeur nog een nachtje rusten in de koelkast, voordat je hem aansnijdt. Maar ik beloof je plechtig: al het lange wachten wordt gelukzalig beloond!

Ingrediënten

  • 265 g pepernoten
  • 100 g ongezouten roomboter
  • 800 naturel roomkaas (bijv. Monchou of Philadelphia)
  • 160 g fijne kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 1 el Grand Marnier of Amaretto
  • 100 g créme fraîche
  • 2 el aardappelzetmeel of maizena
  • 40 g pure chocolade

20141202-DSC_7141

Verder nodig
Staafmixer, elektrische handmixer of keukenmachine, ronde springvorm van 23 cm, bakpapier, spatel

Bereiding
Haal de roomkaas twee uur van tevoren uit de koelkast en laat zacht worden (verwijder bij Monchou eerst de wikkel en laat de kaas in een mengkom zacht worden. Als de kaas zacht is krijg je de wikkel er moeilijk vanaf).

Verwarm de oven voor op 150 graden. Smelt de boter in een steelpannetje en vermaal ondertussen 200 gram pepernoten tot fijne kruimels in de staafmixer. Voeg de kruimels toe aan de boter en roer goed door.

20141202-DSC_7152

Vet de springvorm in met boter. Knip de bodem en de randen van de bakvorm uit bakpapier en bekleed de vorm ermee (dit voorkomt dat de cheesecake na het bakken gaat scheuren).

20141202-DSC_7147

Verdeel de pepernotenkruimels over de bodem en druk aan met de bolle kant van een lepel.

20141202-DSC_7154

Mix de roomkaas luchtig. Voeg de suiker toe en doe daarna één voor één de eieren erbij.

20141202-DSC_7160

Mix tot een glad mengsel. Voeg 1 el Grand Marnier en de créme fraîche toe en klop glad. Voeg tot slot het aardappelzetmeel toe en roer dit met een spatel door het beslag, totdat alles is opgenomen. Giet het beslag over de bodem in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.

20141202-DSC_7167

Bak de taart in het midden van de oven in 45 minuten gaar. Zet een bakje met water op het rooster naast de taart om te voorkomen dat hij gaat scheuren.

Haal de taart uit de oven en laat hem helemaal afkoelen. Bewaar de taart zodra hij is afgekoeld in de koelkast, het liefst een hele nacht. De volgende dag smaakt de cheesecake het lekkerst!

20141202-DSC_7172

Garneer de cheesecake vlak voor serveren met de overige – grof verkruimelde – pepernoten. Smelt de chocolade au bain mairie en drizzle de chocolade met een theelepel over de taart en pepernoten.

Pepernoten-cheesecakePepernoten-cheesecake

Enjoy!

Tip

Is Sinterklaas weer terug naar Spanje? Vervang de pepernoten door andere koekjes naar keuze zoals bijv. kandijkoeken of mariabiscuits. De pepernoten-chocoladetopping kun je vervangen door rodevruchtencoulis en de likeur door vers vanillemerg en citroenrasp.

Comments

  1. Zou je door de cheesvulling ook nog wat pepernoten kunnen strooien? Of worden ze dan heel erg zacht?

  2. Op hoeveel graden moet de oven? ik zie dat er niet bij staan…
    Alvast bedankt!

  3. Even een tip: de aardappelzetmeel oplossen in de Grand Marnier. Zo erdoor spatelen lukt bijna niet zonder klontjes.

  4. Marianne says:

    Zou ik ook Licor 43 kunnen gebruiken ipv amaretto?

  5. Ik wil deze taart graag gaan maken, maar ik heb geen Grand Marnier of Amaretto in huis en ik drink het ook nooit. Kan ik het vervangen door iets anders? Of misschien weg laten uit het recept? Anders moet ik een hele fles drank kopen die ik niet drink…

  6. Ik wil hem voor dit weekend gaan maken, maar welke maat spring/ bakvorm heb je gebruikt?

  7. Debbie Dijkdrent says:

    Makkelijk te maken, en waanzinnig lekker! Door de chocolade drizzle ziet hij er nog beter uit. Deze gaat zeker (met een andere bodem) in herhaling

  8. Hij staat NU in de oven :-). Heb als extra toevoeging nog 200 gr gesmolten witte chocolade door het cheese-mengsel gegoten. Ben benieuwd!

Speak Your Mind

*