Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Zomerse perzikcake
In de zomer is er bijna niets lekkerder dan zachte rijpe perziken, ik verwerkte ze dit keer in deze heerlijke zomerse perzikcake. Na het bakken wordt de cake omgekeerd zodat de perziken bovenop komen te liggen en alle smaken en sappen in de cake kunnen trekken.
Ingrediënten
5-6 perziken
rasp van 1 citroen
50 gram amandelspijs
200 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
200 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram witte basterdsuiker
4 eieren, op kamertemperatuur
Verder nodig
Elektrische handmixer, spatel, ronde springvorm (ca. ø22cm), taartrooster
Bereiding
Halveer de perziken en verwijder de pit. Snijd iedere helft in 3 parten en probeer niet alles op te snoepen…
Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de springvorm in en bestrooi de bodem met wat suiker.
Verdeel de perzik hier overheen, leg ze zo strak mogelijk tegen elkaar aan. Verkruimel de amandelspijs erover en zet zolang in de koelkast.
Klop de boter, citroenrasp en de suiker met de handmixer tot een romig en luchtig mengsel en mix dan een voor een de eieren erdoor. Klop totdat je een romig egaal mengsel hebt.
Spatel nu voorzichtig de bloem door het beslag en doe dit niet langer dan nodig om het beslag luchtig te houden. Verdeel het beslag over de perziken en bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar.
Test dit eventueel met een houten sateprikker, als hij droog uit de cake komt is hij gaar.
Bak niet langer dan nodig, anders wordt de cake droog. Laat de cake op een rooster 5 minuten afkoelen en keer hem dan om op een mooie gebakschaal. Laat hem verder afkoelen.
Eet smakelijk!
om 15:10
Dr perziktaart zit nu in de oven. Ik ben heel benieuwd!
om 18:12
Superleuk Nancy, ben heel benieuwd wat je ervan vindt. 🙂
om 06:54
Hai Annemiek,
Is de suiker nodig om het deeg structuur te geven of puur voor de smaak? Zou de suiker graag vervangen voor medjoul dadels. Amandelspijs vervang ik ook door dadelspijs :-). Dan zou de cake voor mij ook ideaal zijn!
Groetjes,
Larissa
om 10:15
Hoi Larissa, ik denk dat je de suiker prima kunt vervangen door dadels. Ben heel benieuwd hoe het uitpakt en hoe de smaak is met dadels… Succes! 🙂
om 20:49
Gisterenavond deze cake gebakken en zometeen ga ik het laatste stukje nog even opsmullen. Heerlijk!
om 12:31
Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft Gea! 🙂
om 22:26
Zou je dit ook zonder amandelspijs kunnen maken (i.v.m. een allergie in de familie)?
om 09:28
Ja hoor Janita, geen probleem! 🙂
om 18:20
Dag Annemiek,
Heb zojuist de perziktaart met schilletjes uit de oven gehaald, hij ziet er geweldig mooi uit.
Ik ben kei trots, morgen gaan wij er van smullen!
om 09:43
Hoi Anneke,
Wat leuk dat je de schil hebt laten zitten, ziet er inderdaad prachtig uit en smaakt heerlijk!
om 18:45
Annemiek,
Kan ik de perziken ook zonder schil verwerken?
om 22:29
Hoi Anneke,
Een perzikschil is zacht, lekker, gezond en geeft een leuk kleurcontrast, dus ik zou hem zeker laten zitten! 🙂
om 14:55
Heerlijk….ik ga ‘m van het weekend maken! Eén vraagje: kun je de temp. Van de oven nog even laten weten?
om 15:53
Oeps… vergeten te vermelden, bak de cake op 160 graden. Ik heb het er meteen even bijgezet. Bedankt voor je reactie en veel bakplezier gewenst 🙂