10 minuten + minimaal 1 uur marineren + 40 minuten in de oven
Een heerlijk pittig kipgerecht uit de Jamaicaanse keuken is deze jerk chicken. De pittigheid komt van de marinade gemaakt van onder andere rode pepers, bosui, knoflook en lekkere kruiden en specerijen. Ik bereid de jerk chicken in de oven, maar je kunt hem ook op de barbecue (direct grillen, circa 10 minuten per kant) bereiden. Serveer de jerk chicken met een friszoete ananassalsa, dat is een verrukkelijke combi.
Welke pepers?
In Jamaica worden Scotch Bonnet pepers gebruikt voor de marinade, maar die kun je hier moeilijk vinden. Madame Jeanette pepers zijn een goed alternatief maar ik heb de gangbare Spaanse rode peper gebruikt. Omdat die niet zo heet zijn kun je er hier rustig drie tot vier van gebruiken. Als je toch liever de Scotch Bonnet of Madame Jeanette peper wilt gebruiken dan heb je aan één tot maximaal twee pepers voldoende, deze zijn namelijk erg heet! PS Gebruik handschoenen voor die laatste twee pepers en wrijf niet in je ogen!
Serveren
Lekker om te servere met rijst of gebakken aardappels en sperziebonen of broccoli.
Meer kiprecepten
Op zoek naar meer lekkere kiprecepten? Op Keukenliefde vind je meer dan 230 kiprecepten! Hier zit vast iets voor je tussen.
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Bereiding
Verwijder de zaadlijsten uit de pepers en snijd in grove stukken. Doe alle ingrediënten voor de jerk marinade, behalve de kip, in een keukenmachine met hakmes en mix glad. Breng op smaak met zout en peper uit de molen. Proef of je de marinade lekker vindt. Anders kun je extra rode peper, suiker, limoensap, etc. toevoegen. Doe de marinade en kip in een grote diepvrieszak en hussel om. Sluit de zak en marineer minimaal 1 uur (maar nog liever een nacht) in de koelkast, hoe langer hoe beter de marinade in de kip trekt.
Meng de ingrediënten voor de ananassalsa in een kom door elkaar en zet afgedekt in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg de kip in een enkele laag in een ovenschaal en dek af met alufolie. Bak 20 minuten in het midden van de oven. Verwijder dan het alufolie en bak nog 20 minuten (of iets langer) verder tot de kip goudbruin en gaar is.
Serveer de jerk chicken met het marinadevocht en de ananassalsa.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten!
Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Hoi Annemiek, Een heerlijk gerecht. Wordt de kip inclusief het marinadevocht in de oven gebakken? Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord. Groetjes, Manolito
Ons derde kookboek is uit! Koken met KeukenLiefde: Makkelijke Wereldgerechten.
In het boek vind je 75 makkelijke hoofdgerechten (verdeeld in de hoofdstukken vlees, vis, kip en vega) die je maakt zonder pakje of zakje. Van Mexicaanse enchiladas, Thaise kip Siam, Zuid-Afrikaanse bobotie, Hongaarse goulash, Surinaamse roti, Portugese kip piri piri, Mexicaanse nachoschotel, Italiaanse lasagnette en Griekse moussaka tot Spaanse paëlla, Zweedse gehaktballetjes en nog véél meer!
om 12:36
Super rezept maar een BIG NO,NO om de ongekookte marinade te serveren nadat rauw vlees in is geweest
om 15:09
Hoi Annemiek,
Een heerlijk gerecht.
Wordt de kip inclusief het marinadevocht in de oven gebakken?
Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord.
Groetjes,
Manolito