Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Aardappelgratin – Gratin Dauphinois
Gratin Dauphinois is een typisch Frans gerecht bestaande uit dunne aardappelschijfjes, overgoten met room en vervolgens afgebakken in de oven. Wij noemen dit gerecht ook wel aardappelgratin.
Naar mijn bescheiden mening is dit de allerlekkerste aardappelgratin of gratin dauphinois ter wereld! Je likt werkelijk je vingers erbij af!
Ingrediënten voor 2-3 personen
600 g vastkokende aardappels, ongeschild
400 ml room
1 teentje knoflook
peper en zout
handvol kleine blokjes roomboter + stukje boter om de bakvorm in te vetten
Verder nodig
ovenschaal
Bereiding
Schil de aardappels en snijd ze in zo dun mogelijke plakjes.
Ik deed dit op de hand maar je kunt het ook met de keukenmachine doen. Spoel de aardappels goed af en dep ze droog op een theedoek.
Pel het teentje knoflook en snijd hem doormidden. Wrijf de ovenschaal aan de binnenkant in met een half knoflookteentje en vet hem in met wat boter. Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg een eerstje laag aardappels in de ovenschaal en bestrooi met zout en peper.
Ga door met laagjes maken tot alle aardappels op zijn. Pers de halve teentjes knoflook boven de room uit en roer los met wat zout en peper. Giet dit over de aardappels en verdeel tot slot de klontjes roomboter over de bovenkant.
Bak de gratin een uur in de oven totdat de aardappels bijna gaar zijn en verhoog dan de oventemperatuur naar 225 graden zodat de bovenkant goudbruin kan worden.
Laat de gratin voor serveren iets afkoelen. Ik serveerde de aardappelgratin met verse spinazie à la crème en gestoomde kabeljauw.
Eet smakelijk!
Ovenschotels, Wereldgerechten, Franse recepten, Bijgerechten, Aardappelrecepten
om 13:47
Heerlijk gratin, maar let goed op en gebruik kruimige aardappels die je zeker NIET afspoelt dat is zo zonde.
om 15:46
Kun je deze aardappelgratin ook een dag van tevoren klaarmaken?
om 09:39
Dat kan Jolanda! 🙂
om 21:20
Heerlijk! Ik had het einde van het recept niet meer gelezen en er geraspte kaas over gedaan maar dat was een beetje over de top, de volgende keer dus gewoon met klontjes boter proberen. Dankje! Verder erg lekker. Groetjes Laura
om 15:00
—-in het gratin dauphinois recept staat een klassieke fout van amateurkoks; de zo dun mogelijk gesneden aardappelen dienen NIET te worden afgespoeld;het zetmeel dat bij het snijden loskomt zorgt voor de binding van het vocht tijdens het koken.
om 17:27
Ik ben zoooo blij! Eerder maakte ik de aardappel gratin altijd met ei. Hier was ik nooit tevreden over, maar dit recept herinnert mij aan eten in Frankrijk. Rijk, eenvoudig en lekker. Dit ga ik vaker doen. Ik hoefde de over niet hoger te zetten voor een mooi kleurtje.
om 09:53
Leuk om te horen Mari, ik maakte hem vroeger ook met ei trouwens, maar dat kan hier niet aan tippen! 🙂
om 15:04
Hallo Annemieke
Binnenkort wil ik dit gerecht maken maar maakt het uit welk soort aardappel je gebruikt, kruimig of vastkokend?
Groet Wilma
om 10:15
Hoi Wilma, ik heb het erbij gezet. Ik gebruik het liefst vastkokende aardappels hiervoor.
om 08:15
Lijkt me heerlijk Annemiek maar heb ook een vraagje.
Hoort hier geen geraspte kaas door?
Of is dat een ander gerecht?
Gr. Onno.
om 09:23
In de oorspronkelijke gratin dauphinois zit geen kaas, maar voeg het gerust toe als je dat lekker vindt Onno. 🙂
om 16:57
Dit is ook mijn favourite aardappel schotel, alhoewel, patat vind ik gewoon ook lekker! Gratin Dauphine maak ik meer op de Franse manier door de aardappels te koken in melk. Zal deze wijze ook eens proberen.
om 03:09
Als je deze gratin in een moderne alleskunner magnetron maakt is het in 10 minuten klaar.
om 22:15
Hmmm!!!! Het was echt heerlijk!!!
Ik had er broccoli bij en een heerlijk gestoofd runderlapje 🙂
om 08:13
Klinkt inderdaad goed Elisa!
om 17:06
Is er ook een mogelijkheid om mijn favoriete recepten ergens op te slaan,zodat ik ze makkelijk terug kan vinden?
om 08:57
Ik heb een aparte map gemaakt op mijn computer en sla de recepten (alleen tekst) daarin op met de link naar de betreffende pagina zodat ik evt terug kan kijken naar foto’s of video die erbij geplaatst staan.
om 11:12
Goede tip Jacoline!
om 19:18
Ha Annemiek, ik heb de boeuf bourguignon van jouw site al klaar voor morgen, en haal nu net de prachtig uitziende aardappelgratin uit de oven, maar de room klotst bijna over de rand. Hoort dat?
Ik heb op 2 kilo geschilde aardappels 1,2 liter room genomen, maar een ander recept geeft 0,25 liter voor een kilo aardappelen. Moet ik de room afgieten en de gratin opnieuw in de oven doen?
groetjes,
Ingrid
om 09:11
Hoi Ingrid,
Wat voor ovenschaal heb je gebruikt? Je kunt het beste een zo groot mogelijke schaal gebruiken zodat de room sneller kan verdampen. Dus liever niet een kleine, hoge schaal gebruiken maar een ruime, ondiepe schaal. De room gaat idd wel bubbelen en zal omhoog komen, maar dat is niet erg. Als je de gratin even laat afkoelen zal de room nog in de aardappels trekken en indikken.