Babi ketjap (varkensvlees in ketjapsaus)

Babi ketjap (varkensvlees in ketjapsaus)

Dit is beslist één van mijn meest favoriete Indische gerechten; babi ketjap! Ik maak dit gerecht graag met varkenshaas, maar je kunt eventueel ook kiezen voor (goedkopere) hamlappen. Babi ketjap mag natuurlijk niet ontbreken bij een zelfgemaakte Indische rijsttafel, maar smaakt ook heerlijk als bijgerecht met wat gekookte witte rijst en een frisse salade met ijsbergsla en komkommer.

Hoofdgerecht – 4 personen – 15 min + 60 min marineren

Ingrediënten

  • 400 g varkenshaas, in middelgrote stukken gesneden
  • 1 tl djahé (gemberpoeder)
  • 1 tl ketoembar (korianderpoeder)
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en uitgeperst
  • 1 tl suiker
  • Ketjap manis
  • Arachide- of zonnebloemolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd

DSC_9307_800x519

Bereiding
Meng het vlees met de overige ingrediënten (behalve de olie en de ui) en ongeveer 4-5 el ketjap manis.

DSC_9317_800x536

DSC_9318_800x536

Marineer het vlees minimaal een uur. Laat het vlees voor gebruik eerst op kamertemperatuur komen. Verhit een pan met wat olie en schroei het vlees aan alle kanten dicht.

DSC_9356_800x536

Je hoeft het vlees niet helemaal gaar te bakken, omdat varkenshaas rosé van binnen mag zijn én omdat je het vlees straks weer even opwarmt in de saus, waardoor het nog iets doorgaart. Schep het vlees uit de pan en zet opzij.

Fruit de ui in het braadvet totdat deze zacht is en blus af met een flinke scheut ketjap en een klein kopje water. Laat dit inkoken tot de gewenste sausdikte.

DSC_9363_800x536

Proef de saus en voeg eventueel wat meer water of ketjap toe. Voeg op het laatste moment het vlees weer toe en warm weer even zachtjes op in de saus.

Babi ketjap (varkensvlees in ketjapsaus)

Eet smakelijk!

Wereldgerechten, Aziatische recepten, Indische recepten, Mannenvoer, Hoofdgerechten, Vleesrecepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(7 stemmen)
11 reacties

Deel je reactie

  1. Dick

    Heerlijk vleesgerecht, met varkenshaas op de Indonesische menu. Als je de varkenshaas kort aanbakt dan houd je het lekker mals.
    Komt zeker terug op tafel!

  2. Anja

    Wij maken de babi ketjap van speklapjes. Maar ga zeker eens de hamlap of varkenshaas proberen, variatie altijd goed.

  3. Elisa

    Net gemaakt maar dan met hamlappen. Heerlijk! Een blijvertje!
    Wel had ik aan het eind nog een theeleptje sambal toegevoegd, dat maakte hem helemaal af wat ons betreft.

    1. Goed idee Elisa, een lepeltje sambal! Leuk om te horen dat het goed gesmaakt heeft. 🙂

  4. gea

    Echt super lekker!!! Zal babi ketjap dus altijd gaan maken met varkenshaas!
    Dank je wel!
    Gea

    1. Graag gedaan Gea! 🙂

  5. stefanie

    Ik doe er nog een puntje kruidnagel poeder in en inplaats van ketoembar gebruik ik een el nootmuskaat en ik gebruik de ABC ketjap van de toko dan is ie nog veeeel lekkerder 🙂 (vind ik)

    1. Ga ik zeker eens proberen Stefanie. Bedankt voor de tip!

  6. gea

    Hoi Annemiek,
    Ik heb het nog nooit met varkenshaas gemaakt, maar lijkt me echt super lekker; dus je snapt dat ik dit de volgende keer wel doe!!! Ik hou namelijk erg van babi ketjap!
    Thanks!!!

    1. Ben benieuwd wat jullie ervan vinden! 🙂

  7. Lya van Gelder-Verbrugh

    Hoi Annemiek

    Ik zou ook voor de varkenshaas gaan

    Dit recept vindt ik een goed plan voor als
    ik weer visite heb.

    Helemaal lekker

    Groetjes Lya

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde