Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Babi ketjap (varkensvlees in ketjapsaus)
Dit is beslist één van mijn meest favoriete Indische gerechten; babi ketjap! Ik maak dit gerecht graag met varkenshaas, maar je kunt eventueel ook kiezen voor (goedkopere) hamlappen. Babi ketjap mag natuurlijk niet ontbreken bij een zelfgemaakte Indische rijsttafel, maar smaakt ook heerlijk als bijgerecht met wat gekookte witte rijst en een frisse salade met ijsbergsla en komkommer.
Hoofdgerecht – 4 personen – 15 min + 60 min marineren
Ingrediënten
- 400 g varkenshaas, in middelgrote stukken gesneden
- 1 tl djahé (gemberpoeder)
- 1 tl ketoembar (korianderpoeder)
- 2 teentjes knoflook, gepeld en uitgeperst
- 1 tl suiker
- Ketjap manis
- Arachide- of zonnebloemolie
- 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
Bereiding
Meng het vlees met de overige ingrediënten (behalve de olie en de ui) en ongeveer 4-5 el ketjap manis.
Marineer het vlees minimaal een uur. Laat het vlees voor gebruik eerst op kamertemperatuur komen. Verhit een pan met wat olie en schroei het vlees aan alle kanten dicht.
Je hoeft het vlees niet helemaal gaar te bakken, omdat varkenshaas rosé van binnen mag zijn én omdat je het vlees straks weer even opwarmt in de saus, waardoor het nog iets doorgaart. Schep het vlees uit de pan en zet opzij.
Fruit de ui in het braadvet totdat deze zacht is en blus af met een flinke scheut ketjap en een klein kopje water. Laat dit inkoken tot de gewenste sausdikte.
Proef de saus en voeg eventueel wat meer water of ketjap toe. Voeg op het laatste moment het vlees weer toe en warm weer even zachtjes op in de saus.
Eet smakelijk!
Wereldgerechten, Aziatische recepten, Indische recepten, Mannenvoer, Hoofdgerechten, Vleesrecepten
om 12:22
Heerlijk vleesgerecht, met varkenshaas op de Indonesische menu. Als je de varkenshaas kort aanbakt dan houd je het lekker mals.
Komt zeker terug op tafel!
om 18:08
Wij maken de babi ketjap van speklapjes. Maar ga zeker eens de hamlap of varkenshaas proberen, variatie altijd goed.
om 18:20
Net gemaakt maar dan met hamlappen. Heerlijk! Een blijvertje!
Wel had ik aan het eind nog een theeleptje sambal toegevoegd, dat maakte hem helemaal af wat ons betreft.
om 09:01
Goed idee Elisa, een lepeltje sambal! Leuk om te horen dat het goed gesmaakt heeft. 🙂
om 20:04
Echt super lekker!!! Zal babi ketjap dus altijd gaan maken met varkenshaas!
Dank je wel!
Gea
om 20:40
Graag gedaan Gea! 🙂
om 20:07
Ik doe er nog een puntje kruidnagel poeder in en inplaats van ketoembar gebruik ik een el nootmuskaat en ik gebruik de ABC ketjap van de toko dan is ie nog veeeel lekkerder 🙂 (vind ik)
om 10:42
Ga ik zeker eens proberen Stefanie. Bedankt voor de tip!
om 18:54
Hoi Annemiek,
Ik heb het nog nooit met varkenshaas gemaakt, maar lijkt me echt super lekker; dus je snapt dat ik dit de volgende keer wel doe!!! Ik hou namelijk erg van babi ketjap!
Thanks!!!
om 10:44
Ben benieuwd wat jullie ervan vinden! 🙂
om 18:47
Hoi Annemiek
Ik zou ook voor de varkenshaas gaan
Dit recept vindt ik een goed plan voor als
ik weer visite heb.
Helemaal lekker
Groetjes Lya