Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Bloemkool ovenpasta met ham-kaassaus
Dit is één van mijn meest favoriete bereidingen van bloemkool, verwerkt in een ovenpasta met romige ham-kaassaus. Omdat de pasta en bloemkool in dit recept ongekookt de ovenschaal ingaan, duurt de voorbereiding nog geen 15 minuten! Daarna schuif je het de oven in en ga je lekker zitten en relaxen.
Hoofdgerecht – 4 tot 6 personen – 15 minuten + 50 minuten in de oven
Ingrediënten
- 300 g pasta naar keuze, bijvoorbeeld macaroni of schelpjes
- 100 g bloem
- 100 g roomboter
- 1 ltr halfvolle melk
- 250 ml crème fraîche
- Snufje nootmuskaat, vers geraspt of gedroogd
- 100 g parmezaan, geraspt
- 150 g gorgonzola dolce, verbrokkeld
- 125 g beenhamblokjes
- 1 kleine bloemkool
- Panko of paneermeel + kleine blokjes roomboter
Verder nodig
Grote ovenschaal, grote kookpan, garde
Bereiding
Verhit een grote pan en smelt de boter op laag vuur. Voeg de bloem toe. Blijf enkele minuten roeren zodat de bloem gaar kan worden. Voeg dan, scheut voor scheut, de melk toe en roer (flink blijven roeren met de garde!) totdat je een mooie gladde saus hebt. Voeg steeds opnieuw melk toe wanneer het vorige is opgenomen. Breng de bechamelsaus goed op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
De saus mag niet te dik zijn want je gaat straks de ongekookte pasta erin garen. Als de bechamelsaus klaar is voeg je de crème fraîche, geraspte kaas en gorgonzola toe en roer verder totdat alle kaas is gesmolten en is opgenomen in de saus.
Doe de deksel op de pan en houd de saus op een sudderpitje warm.
Snijd de bloemkool heel fijn en roer samen met de pasta en de hamblokjes door de bechamelsaus.
Vet de ovenschaal in en schenk de saus in de schaal. Strooi de panko en de kleine blokjes boter erover.
Schuif in de oven en bak eerst 30 minuten op 160 graden of totdat de pasta nog een ‘bite’ heeft. Verhoog dan de oventemperatuur naar 200 graden en bak nog 15-20 minuten verder of totdat de bovenkant goudbruin is en de pasta gaar. Laat de ovenpasta zeker 15 minuten buiten de oven afkoelen voordat je hem opschept.
Eet smakelijk!
Tip! Maak ook eens de variant zonder bloemkool en fruit een uitje en wat knoflook in de boter zacht voordat je bloem toevoegd, je kunt de gorgonzola ook weglaten en vervangen voor bijvoorbeeld geraspte mozzarella, heerlijk!
Wereldgerechten, Winterrecepten, Amerikaanse recepten, Hoofdgerechten, Ovenrecepten, Pastarecepten
om 16:45
Gaat zo de oven in ben benieuwd !
om 18:22
Leuk Willemijntje, ben heel benieuwd hoe het gesmaakt heeft! 🙂
om 18:40
Hallo Annemiek,
Heb zelf uien en 2 teentjes knoflook mee gebakken,
Toen de saus klaar was nog sambal en Provençaalse kruiden toe gevoegd.
Zonder beenhamblokjes.
Groetjes Monique
om 23:34
Hallo Annemiek,
Lijkt mij een heerlijk recept.
Wij zijn maar met z’n tweetjes, kun je dit ook invriezen als je over hebt?
om 09:39
Ja hoor, dat kan Yvonne. 🙂
om 08:34
Ziet er heerlijk uit. Kan de gorgonzola ook worden veranderd voor andere kaas? En welke zou je dan aanraden?
om 09:35
Helemaal geen blauwaderkaas Maaike? Dat geeft net wat meer pit aan dit gerecht. De bloemkool, pasta en bechamelsaus zijn allemaal vrij vlak van smaak namelijk. Anders zou ik belegen of oude kaas toevoegen. Is ook wat pittiger.
om 14:32
zou ik i.p.v. creme fraiche ook kookroom kunnen gebruiken?
om 16:39
Hoi Eline, crème fraîche is een ander product dan kookroom. Het is dikker en heeft een fris-zure smaak. Natuurlijk kun je kookroom toevoegen, maar het eindresultaat zal dan iets anders zijn. Uitproberen dus. 🙂
om 19:30
Ziet er gewedig uit
om 16:20
Op welke manier snijd je bloemkool makkelijk fijn?