De ultieme chocoladetaart

De ultieme chocoladetaart

Met deze super smeuïge chocoladetaart steel je op ieder feest of verjaardag de show! Ik heb al heel wat recepten voor chocoladetaart geprobeerd maar deze taart steekt er met kop en schouders boven uit. Het is bovendien het makkelijkste en snelste recept voor chocoladetaart dat er maar bestaat.

Het recept is afkomstig uit het kookboek van Annabel Langbein ‘De Free Range Cook‘ en behoort mede door dit recept tot een van mijn favorieten.

Ingrediënten

Voor de chocoladecake

  • 450 g zelfrijzend bakmeel
  • 450 g witte basterdsuiker
  • 1,2 tl vanille extract (bij gebrek aan extract gebruikte ik aroma maar extract is gemaakt van echte vanille en aroma niet, extract is dus lekkerder!)
  • 75 g cacaopoeder
  • 2 tl baksoda, gezeefd
  • 200 g zachte ongezouten roomboter
  • 250 g yoghurt of melk, lauw
  • 3 grote eieren
  • 250 ml hete koffie

De ultieme chocoladetaart

Voor garnering

Verder nodig

  • Ronde springvorm van 26 cm
  • Vel bakpapier
  • Spatel
  • Elektrische handmixer
  • Fijne zeef

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de bakvorm in en bekleed de bodem met een stuk bakpapier.

De ultieme chocoladetaart

Doe alle ingrediënten voor de chocoladecake in een kom en klop met de handmixer tot de boter is opgenomen en je een glad mengsel hebt.

De ultieme chocoladetaart

Giet het beslag in de bakvorm en schud het voorzichtig even rond om het beslag te verdelen.

De ultieme chocoladetaart

Bak ongeveer een uur in de oven of totdat een houten prikker er droog uit komt. Laat de cake afkoelen in de bakvorm.

Let op: wanneer je een kleinere bakvorm gebruikt kan het zijn dat de taart een minuut of tien langer in de oven moet. Controleer bij twijfel altijd met een prikker of de cake vanbinnen droog is, anders heb je kans dat de taart na het bakken inzakt.

De ultieme chocoladetaart

Hij is ongeveer een week houdbaar in een afgesloten trommel in de koelkast en zonder de chocoladeganache en frambozen kun je hem ook prima invriezen.

Afwerken met de chocoladeganache

Je kunt de chocoladeganache op verschillende manieren verwerken. Voor het resultaat op onderstaande foto heb ik de ganache laten afkoelen totdat hij dik vloeibaar was en over de koude chocoladecake gegoten. Je hebt dan voldoende aan een half recept chocoladeganache. Het is aan te raden om de taart dan direct te serveren, want de ganache ‘droogt op’ naarmate hij afkoelt. Je kunt de ganache ook laten afkoelen totdat hij de dikte heeft van botercrème en de taart hier rondom mee afsmeren. Je kunt de taart ook opensnijden en vullen met een laagje ganache. Je hebt dan één keer het recept nodig voor chocoladeganache.

Laat de chocoladeganache niet in de koelkast afkoelen, want dan wordt hij te hard om uit te smeren.

De ultieme chocoladetaart

Werk de taart eventueel af met vers fruit zoals frambozen of aardbeien.

De ultieme chocoladetaart

Eet smakelijk!

Chocolade, Gebak, Kerstrecepten, Moederdag, Zoet

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
24 reacties

Verdeel je liefde

  1. Roos

    We konden het avondeten overslaan na deze taart, maar hij was echt eeeeerg lekker! zag er ook nog eens fantastisch uit én een fluitje van een cent om te maken. Bedankt voor dit recept!

  2. Gijsje

    Kan je de koffie ook vervangen door dezelfde hoeveelheid melk?
    Het lijkt me superlekker die Amerikaanse chocoladetaart! Ik ga hem vandaag maken voor mijn verjaardagsfeestje met mijn vriendinnen!

  3. Geraldine

    Hoi,

    Kan ik de taart afgebakken en met de ganache erover ook bewaren in de koelkast of moet het de zelfde dag eeop

    1. Ja hoor, dat kan. De ganache stijft wel op in de koelkast.

  4. Miranda

    Hoi Annemiek,
    Wat mij verward is dat je de hoeveelheden wel schrijft op de ‘Nederlandse’ manier. Normaal gesproken staan de hoeveelheden dan ook als bijv table spoon geschreven als je deze Amerikaanse maten moet aanhouden. Ik gok het maar niet om deze hoeveelheden 1 op 1 over te nemen. Ik ga kijken of ik ze kan omrekenen naar Nederlands want volgens mij is de Xenos niet open vandaag en ik wil het vandaag maken haha.
    Groet,
    Miranda

    1. Sanne

      Staat er nu toch in NL hoeveelheden?

    2. Om verwarring te voorkomen heb ik het recept aangepast naar Nederlandse maatstaven. 🙂

  5. Esmee

    Een vraagje, proef je hier de koffie door de taart? Of dient de koffie alleen voor de smeuigheid?

    Esmee

    1. De koffie proef je niet als zodanig terug, hij geeft de cake alleen een heel subtiele smaak.

  6. Honorata

    Hij is super heerlijk en erg makkelijk
    Bedankt !

    1. Graag gedaan Honorata. Leuk om te horen dat hij smaakt! 🙂

      1. Amal

        Kun je ook bakpoeder gebruiken ips baksoda, ik vind dat je altijd zo’n nasmaakje overhoudt als je baksoda gebruikt 🙁

        1. Hoi Amal, daar heb ik geen ervaring mee, maar ik denk dat het wel kan.

  7. dris

    Kan ik ook 6 eieren gebruiken zodat de cake iets luchtiger wordt?

    1. Hoi Dris, dat durf ik niet te zeggen. Je zou het moeten proberen… 🙂

      1. dris

        Ik ga het zo proberen! Ipv gewone koffie heb ik hazelnoot koffie. Op goed geluk!!!

        1. Ben erg benieuwd …! 🙂

  8. Leonie

    Geweldige taart!
    Ik heb ipv een 30 cm bakvorm een 26 cm gepakt.
    En van alle ingrediënten een 2/3 genomen. (behalve de eieren)
    Werkt echt top! Heerlijk luchtig, romig en smaakvol!!

    1. Heel leuk om te horen Leonie! Ik krijg er direct weer zin in…:)

  9. heel lekker taart 10 plus hier voor ik heb het zelf ook gemaakt heel lekker en als je wat wilt bij me antwoorden klik dan maar op me en antwoorden

    1. en het is ook goed gelukt

  10. Debby

    Deze heb ik gemaakt in een vierkante bakvorm, was machtig maar heerlijk. Wist niet of ik de grootste lepel moest gebruiken of 1 slag kleiner voor de baksoda.

    1. Hoi Debby,

      Voor de baksoda heb je 2 theelepels nodig, dus niet de grootste want dat is een tbsp (eetlepel). Een slagje kleiner is de tsp (theelepel). Hij is inderdaad machtig, kleine puntjes snijden is aan te raden… 😉

      Annemiek

      1. Carmen

        heerlijk , deze taart komt in onze lievelingstaartenboek, …Ik las pas later dat er een Amerikaanse maatlepel bij nodig was, nou die had ik niet en nam de gok. Ik weet niet of het een groot verschil is, maar de mijne is super lekker precies zoals ik het lekke vind, een beetje vochtig en toch super luchtig. Voor de Ganash heb ik Belgische chocoladereep gebruikt..had trouwens heel veel over, maar dat is ook geen probleem. Dankjewel:-)

Follow on Bloglovin mytastenld.com