Gehaktballen van Restaurant De Librije

Gehaktballen van Restaurant De Librije

Dit zijn de lekkerste gehaktballen van de hele wereld. Of in ieder geval, de lekkerste die ik tot nu toe proefde. Het recept is afkomstig van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle waar ze om vijf uur ‘s middags met z’n allen eerst gezamelijk eten voor de gekte losbarst. Het recept is verrassend simpel.

De gehaktballen worden eerst krachtig aangebraden voor een mooi goudbruin korstje en vervolgens heel zachtjes gegaard in krachtige vleesfond. De fond vormt tevens een heerlijke jus voor over je aardappel of groente. De gehaktballen zijn super sappig en mals, maar toch ook lekker stevig. 

Ingrediënten (voor 4 grote gehaktballen)

  • 400 gram rundergehakt
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 1 tl cayennepeper
  • 2 kleine eieren
  • 80 g paneermeel
  • 3 el roomboter
  • 1 pot vleesfond (380 ml) of zelfgemaakte fond

Bereiding
Meng alle ingrediënten (behalve de boter en de vleesfond) en kneed het gehakt met de hand tot alles goed gemengd is.

DSC_0876_800x536

Verdeel het in 4 porties en draai er ballen van. Laat de ballen afgedekt 30 minuten rusten in de koelkast.

DSC_0882_800x536

Verhit de boter in een braadpan en braad de ballen hierin rondom bruin aan.

DSC_0890_800x536

Schenk de fond erbij en laat de ballen onder af en toe keren, met de deksel schuin op de pan, in 45 minuten op laag vuur gaar worden.

Gehaktballen van Restaurant De Librije

Lekker met wat gewokte spruiten en een gekookte aardappel.

Gehaktballen van Restaurant De Librije

Eet smakelijk!

Tip

Heb je een gehaktbal over? Maak dan de Mieks Special: broodje bal!

Herfstrecepten, Hollandse recepten, Hoofdgerecht, Mannenvoer, Seizoen, Vleesrecepten, Wereldgerecht, Winterrecepten

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
56 reacties

Verdeel je liefde

  1. Hans Verheul

    Gehaktballen braden in fond is echt de beste manier om ze sappig te houden.
    Wel even de fond verwarmen voor je het toevoegt (bijv. in de magnetron).
    Smaak is persoonlijk hé. Ik zou zelfgemaakte gehaktkruiden toevoegen voor een authentieke smaak (2 eh paprikapoeder, 2 eh gemberpoeder, 1 eh chilipoeder, 3 eh nootmuskaat, 2 eh uienpoeder, 2 eh knoflookpoeder, 3 eh zout, 2 eh gemalen korianderzaad, 3 eh gemalen zwarte peper en 2 eh gemalen foelie).

    1. Leny

      Waar staat de afkorting eh voor?

    2. Willy kookt, thuiskok voor thuisafgehaald!!

      Ben het helemaal met hans eens!! Zo kruid ik mijn gehaktballen ook!! En evt klein scheutje ketjap manis en half theelepeltje sambal oelek.. Voor een oosters tintje en wat keltisch zeezout!! Mmmmm.

      1. Willy kookt, thuiskok voor thuisafgehaald!!

        Ps en een gesnipperd uitje, veel peterselie en 1 knoflook teentje fijngesnipperd!!

  2. Alies

    Hoi Annemiek,
    Vanavond dit recept gemaakt. Ik vond de ballen heerlijk zacht en mals door die fond.😉 Die kookt trouwens vanzelf in, dus binden is niet nodig.
    Ik vond de smaak heerlijk!. Heb er wel meteen een uitje aan toegevoegd. Was ook best pittig van smaakt, maar niet té, dus dit recept ga ik zeker vaker maken, dank je wel.

    1. Leuk om te horen dat ze hebben gesmaakt! 🙂

  3. Nancy

    Net gemaakt, maar had er meer van verwacht. Ik vond de smaak wat vlak.
    Ik kan dit echt niet de beste ballen van Nederland vinden.
    Toch maar weer terug naar mijn oma’s en moeders recept, met een uitje en peterselie.

  4. Remko van Wijk

    Ik vond ze persoonlijk erg tegenvallen.

    1. Remko van Wijk

      Maar je hebt wel een prima site hoor!

    2. Dat kan hoor Remko. Smaken verschillen nu eenmaal.

  5. Mireille

    Als ik beschuiten neem ipv paneermeel, dan heb ik een megastapel, klopt dat wel? Echt 80 gram?

    1. Dat klopt Mireille, komt heus goed. 😉

  6. Bea

    Ik mis het zout in de gehaktballen.

    1. Zout is niet nodig Bea. Er zit genoeg zout in de ketjap.

  7. Petra

    Ik heb ze gebruikt om er borrelballen van te maken, ging ook prima. En ook ik vind het lekkerder met een uitje erdoor, dus dat had ik bij de tweede lading gedaan. Heerlijk!!! Gaan we zaterdag heerlijk van smullen ♥

    1. Een klein gesnipperd uitje is inderdaad altijd lekker door het gehakt Petra! Goed idee. 🙂

  8. Anne

    Heerlijk! In plaats van paneermeel doe ik altijd wat crackers in een plastic zak en de broodroller eroverheen tot fijn. 1 theelepel cayenne klinkt veel maar werkt toch goed uit.
    Bedankt!

    1. Hoi Anne, gemalen crackers kan idd ook prima! 🙂

  9. Naomi

    Hoi Annemiek,

    Kan je dit ook maken zonder Fond…?

    1. Dat kan Naomi, maar dan krijg je wel een ander resultaat. Je bakt de gehaktballen dan gewoon.

  10. Gwen

    Vanavond gemaakt bij de rauwe andijvie stamp, nou ze waren heerlijk mmm

  11. Manon

    Dit zijn echt heerlijke gehaktballen! Erg makkelijk te maken.

    1. Helemaal mee eens Manon! 🙂

  12. Belinda

    Bij ons geen andere gehaktballen meer dan deze! ik heb zojuist een dubbele portie gemaakt. De andere helft vries ik in. Vanavond lekker smullen.

    1. Wat een goed idee om ze in te vriezen Belinda, ga ik de volgende keer ook doen. 🙂 Eet smakelijk vanavond!

  13. Jessica

    Beste Annemiek,

    Ik wil ten eerste zeggen dat ik vind dat je een top site heb, mooie recepten en waarschijnlijk allemaal even lekker.

    Ik heb vandaag de Gehaktballen gemaakt en ik kan je vertellen ik vind ze helemaal SUPER, er komen bij mijn geen andere gehaktballen meer 🙂
    Morgen ga ik je Stoofvlees met patatjes maken ik verheug me er nu al op 🙂

    1. Mmmm… Ik kan me voorstellen dat je je daar op verheugd! Ben benieuwd of het je vandaag net zo goed gaat smaken als gisteren… 🙂

  14. Miranda Hermsen

    Normaal is het een halve gehaktbal, maar nu zei mijn zoontje van elf. Mama ik lust er wel twintig!!!! Nooit meer een ander recept!

    1. Kijk, zo hoort het. Haha! Je kunt er trouwens rustig twintig bakken, want ook de volgende dag smaken ze koud heerlijk op een boterham, of (in stukjes gesneden) bij de borrel! 😉

  15. Jan geert

    Het gebeurde mij wel eens dat bij het aanbraden de boter verbrandde. Wanneer je de gehaktballen aanbraad in olie of (bij voorkeur) geklaarde boter, en dan later de temperatuur terugdraaien en de boter nog toevoegen.

    1. Gewone roomboter kan inderdaad verbranden als hij te heet wordt. Erbij blijven dus en een pan gebruiken met dikke bodem! En anders bieden jouw tips zeker uitkomst Jan Geert. Bedankt! 🙂

  16. lya van gelder

    Hoi Annemiek,

    Had ze al gemaakt en wij vonden ze heerlijk.

    Vandaag de visite voorgeschoteld. De
    complimenten krijg jij van mijn schoonzoon.
    Ik mag nooit geen andere meer maken.

    Deze gehaktballen komen vaker op tafel

    Groetjes Lya

    1. Wat leuk om te horen Lya! De complimenten zijn overigens voor de chef-kok zelf, die ze onberispelijk bereid heeft.

  17. Jeroen

    J. Boer’s recept heeft me geïnspireerd! Ik gebruik inderdaad biologisch rundergehakt, soms van Albert Heijn (300 g), soms van de betere slager.

    Zoals iedere (thuis)kok een eigen invulling aan een recept geeft, doe ik dat ook. Op 300 gram gehakt handhaaf ik de 2 eetlepels mosterd. Ik voeg 3 eetlepels ketjap manis toe en een halve eetlepel gebakken sambal (minder pittig dan ongebakken). Zout vervang ik door net geen heel blokje runderbouillon met vijzel tot poeder te vermalen. Paneermeel maakt plaats voor een kapje brood, goed opgebakken en tot gruis vermalen in mijn keukenmachine: daar kan geen paneermeel aan tippen! Cayennepeper: 1 à 1,5 theelepel, naar smaak.

    Verder: ik gebruik één ei, een versnipperde niet te grote ui, 2 eetlepels koffiemelk (geen must) en naar smaak wat knoflookpoeder…

    Runderfond voor jus is ideaal. Mits voorradig gebruik ik dit en dik ik het een beetje in met een bindmiddel op basis van tapioca (verkrijgbaar bij de betere Aziatische toko), hoewel maïzena ook volstaat. Geen runderfond in huis? Gebruik, opnieuw, een blokje runderbouillon op 400 à 500 ml water en bind het met tapioca. Twee afgestreken eetlepels volstaan, gebruik een zeefje, tik op de rand van de pan en roer het door de bouillon om klontjes te voorkomen.

    1. Hoi Jeroen,

      Dit gaan we zeker binnenkort proberen! Ben erg benieuwd naar het binden van de saus met tapioca. Ik heb het in huis sinds het recept dat ik kreeg van Restaurant De Librije voor Keukenliefde’s droomgerechten, maar heb er nog helemaal niet aan gedacht om het als bindmiddel te gebruiken. Bedankt voor de tips en je leuke reactie!

  18. Ron

    Sorry Annemieke maar vond mijn ballen toch lekkerder gewoon met slagers kruiden bruinbrood en bruine suiker

    1. Hoi Ron,

      Dat kan natuurlijk. Ben erg benieuwd naar jouw recept, lijkt me ook lekker!

  19. Danique

    Ik had de ballen best lang in mn handen rond gerold zodat de scheuren weg gingen maar in de pan kwamen er als nog wat scheuren in iemand tips?

    1. Hoi Danique,

      Bedankt voor je reactie! Heb je de ballen 30 minuten laten rusten in de koelkast voordat je ze ging bakken? Ze worden dan wat steviger en bakken beter.

      Annemiek

    2. Cristel

      Had de paneermeel ook vervangen door wit brood….te weinig denk ik….volgende keer toch maar paneermeel! Durfde de ballen bijna niet om te draaien in de pan omdat de scheuren er invlogen.Nou maar hopen dat ze toch nog smaken!

      1. Hoi Cristel,

        Je kunt dit inderdaad ‘delicate ballen’ noemen… 🙂 Ook ik kan niet voorkomen dat er soms hier en daar een scheurtje in komt. Na het koelen in de koelkast, schroei ik ze in een hete braadpan dicht en laat ze daarna op heel laag vuur in de fond verder garen. Hoe zijn ze je uiteindelijk bevallen?

        Gr, Annemiek

        1. Lya van Gelder-Verbrugh

          Heerlijk die vleesfond erbij.

          Ik maak de ballen nog steeds heel ouderwets
          (Oma,Moeder) h.o.h gehakt peper zout en foelie.
          Wit brood wat ik gewoon in de oven even oud
          laat worden. niemand heeft nog oud brood in huis.
          brood weken in de melk(uitknijpen) en met een ei en de
          kruiden door het gehakt mengen. Ballen van
          maken en dan licht door de paneermeel. Bakken doe
          ik ze in vloeibare margarine. Voor de jus heb ik altijd
          kleine bakjes in de vriezer staan. Overgebleven van
          het rundvlees (draadjesvlees) Maar de fond is ook een
          prima idee.

          Groetjes Lya

          1. Dat zal ook zeker smaken Lya!

  20. Danique

    Ik heb ze ook gemaakt! Ze waren zeker sappig en totaal niet droog:)!

    Heb voor de zekerheid het recept gevolgd maar volgende keer voeg ik wel wat meer mosterd en cayennepeper toe dat proefde ik nu nog niet echt terug, het mag van mij wat meer “pit” krijgen en misschien nog klein beetje peper en zout. Wat ook lekker is om een uitje erbij te doen.
    Maar ben zeker op weg geholpen met dit recept!

  21. Patrick

    Uitstekende gehaktballen! Zout erbij is inderdaad niet nodig. Heb het paneermeel vervangen door wittebroodkruim. Hierdoor wordt de bal (nog) wat zachter.

  22. Jaap

    De Librije bal is goed maar een echte Jordanese bal met garnalen is ook lekker 😉
    Ik mis in het (gekopieerde) recept zout. Zonder zout geen bal! 5 gram per 500g vlees. Dit is volgens Johannes van Dam, die ik toch iets hoger aan sla op het gebied van ballen dan Jonnie Boer.
    Ook dat paneermeel, bah! Wit brood in water geweekt, dan wordt de bal pas zacht!
    Het geniale van Boer;s bal is die fond. In plaats van dat de bal zijn smaak afgeeft aan de jus is het andersom; de fond voegt smaak toe aan de bal.
    Met een theelepel nootmuskaat per 500g vlees is ie echt de beste bal allertijden.
    Deksel half op de pan voor een krokant korstje en 45 minuten is veel te lang. Voor ballen van 100g, ongeveer 25 min.

    Nog iets. Gehakt uit de supermarkt is echt vies. Als je een vleesmolen hebt maak je het zelf, kan je ook de verhouding vet bepalen. Meteen het (ongeweekte) brood mee malen kan ook.

    1. Hoi Jaap, Ik zal het ook eens proberen met witbrood i.p.v. paneermeel. Ben benieuwd naar het resultaat. Het zout heb ik bewust weggelaten. De eerste keer dat ik deze bal met zout maakte sloegen we stijl achterover, van het zout. Naar mijn mening voegt de ketjap in dit recept al voldoende zout toe. De braadtijd moet inderdaad aangepast worden naar de grootte van de bal. Ik druk zelf altijd met mijn vinger op het vlees om te bepalen hoe gaar het is. Weinig weerstand=rauw, veel weerstand=gaar/doorbakken. Het vlees malen laat ik voorlopig toch liever aan onze slager over maar wie weet in de toekomst… 🙂 Bedankt voor je reactie en tips!

      1. Jaap

        Als je geen vleesmolen hebt hoef je nog niet dat spul uit de supermarkt te gebruiken.
        Er is vast wel een Turkse (islamitische) slager in de buurt. Die draaien het zelf. Wat je ook eens moet proberen is met geitenvlees, huh? Bij diezelfde slager vaak te koop. Moet er wel wat vet aan zitten anders wordt het erg droog, desnoods toevoegen. En dan wat Indonesische kruiderij toevoegen. De rendang kambing bal!
        Maar ja zoveel mensen zoveel smaken. Voor mijn vriendin moet ik paneermeel gebruiken want die wil de bal wat harder hebben.

      2. Ruud

        Hoi Annemiek, ben ik benieuwd welk merk Ketjap Manis je dan gebruikt hebt …

        1. Hoi Ruud, maakt het merk uit?

    2. Ruud

      Hoi Jaap, is de braadtijd te lang … of staat het ‘vuur’ te hoog …?

      “in 45 minuten op laag vuur”

      Langzaam garen op laag vuur, gebruik eens een ouderwets ‘sudderplaatje’, maakt je vlees zoveel zachter, malser en sappiger …

  23. Deze MOET ik proberen!

    1. Hoi Natascha, dat zou ik zeker doen;) heb je site trouwens bekeken en ziet er goed uit! Ga ik zeker vaker rondsnuffelen:) Veel bakplezier en een fijne dag!

  24. Ah, zondag-avond. Duf, het zijn zelfs 6 ballen …

    1. Niet duf maar scherp! De genoemde hoeveelheden zijn volgens het recept van De Librije, echter heb ik zelf 500 gram gehakt gebruikt en hier 6 ballen van gedraaid. Dit had ik er ter verduidelijking even bij moeten zetten… Bedankt voor je oplettendheid!

  25. 4 porties? Maar ik zie 5 ballen!
    Maar ik ga het wel eens namaken.

Follow on Bloglovin mytastenld.com mytastebe.com