Franse uiensoep

Franse uiensoep

Deze bekende Franse uiensoep staat in bijna iedere Franse bistro wel op de menukaart. De soep wordt afgemaakt door er stokbrood met gruyère kaas bovenop te leggen en nog even kort in de oven te gratineren.

Voor 6 personen

Ingrediënten

  • 3 el olijfolie
  • 1 el boter
  • 650 gram uien, gepeld en in dunne ringen gesneden
  • 4 tenen knoflook, 3 fijngehakt en 1 gehalveerd
  • 2 tl suiker
  • 3 tl verse tijmblaadjes + wat kleine takjes voor garnering
  • 2 el bloem
  • 125 ml droge witte wijn
  • 2 l runder- of groentebouillon (gemaakt van tablet, volgens omschrijving verpakking)
  • 6 sneetjes stokbrood
  • 300 g gruyere, geraspt

Verder nodig
garde, bakpapier

Bereiding
Verhit een ruime pan en smelt hierin de boter en olie. Voeg de uien toe en zet het vuur zacht. Bak de uien onder regelmatig roeren zo’n 15 minuten, totdat ze zacht zijn en licht beginnen te kleuren. Voeg dan de gehakte knoflook, suiker en tijm toe.

DSC_2530_800x536

Bak, onder regelmatig roeren, nog eens 30 minuten verder totdat de uien goudbruin zijn. Strooi de bloem erbij en roer met de garde 1-2 minuten verder om de bloem te laten garen. 

DSC_2534_800x538

Voeg de wijn toe en roer goed door.

DSC_2535_800x536

Schenk dan langzaam de bouillon erbij en breng de soep aan de kook. Blijf net zolang roeren met de garde, totdat alle klontjes zijn verdwenen en je een gladde soep hebt.

DSC_2545_800x536

Zet het vuur weer laag en laat de soep 45 minuten zachtjes pruttelen.

Verwarm de ovengrill. Bekleed een bakblik met bakpapier en leg het stokbrood hierop. Grill het brood aan beide kanten, totdat het goudbruin is.

DSC_2549_800x536

Wrijf het brood daarna in met een gehalveerde knoflookteen.

DSC_2546_800x536

Zet 6 ovenvaste soepkommen op een bakblik en schep de soep erin.  Leg bovenop iedere kom een sneetje stokbrood en bestrooi met de gruyère.

DSC_2551_800x536

Zet weer onder de grill totdat de kaas gesmolten is. Garneer met de takjes tijm en serveer direct.

Franse uiensoep

Eet smakelijk!

Wereldgerechten, Franse recepten, Mannenvoer, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Soeprecepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(24 stemmen)
13 reacties

Deel je reactie

  1. Hoeveel bouillon blokjes gaan er in 2liter?
    Vier zoals achter op het pakje? Of doe je er minder in? ?

    1. Hoi Marina, ik heb het aangepast in het recept! Ik houd altijd de omschrijving aan op de verpakking van de bouillontabletten.

  2. Laura

    Super lekker! En stiekem nog best veel groenten op deze manier. Onze kinderen hebben gesmuld. Groetjes

  3. Peter

    Was lekker. Wij hebben er wel voor gekozen de tweede keer minder wijn er in te doen omdat we die iets te overheersend vonden.

  4. Dennis

    Op hoeveel graden moet ik de oven verwarmen voor deze heerlijke soep. Ben nu bezig hem te bereiden en het water loopt al in mijn mond 😀

    1. Astrid

      Onder de grill, is 250 graden bovenwarmte

  5. Christa

    Vanavond gegeten en het was echt héérlijk! Bedankt voor het zoveelste blijvertje 🙂

    1. Graag gedaan Christa, blij dat het gesmaakt heeft!

  6. 650 uien….

    1. Hoi Sjoerd! Zoals je ziet ben ik niet van het halve werk… 😉 Het moet natuurlijk 650 gram zijn, oeps! Bedankt voor je oplettendheid!!

  7. Beary

    Hallo Annemiek
    Ik zie dat je de uien ook in halve of kwart ringen maakt, zo doe ik het ook en ik heb bijna
    hetzelfde recept van een Franse Chef die in Zwitserland werkte en het eigen lijk een beetje
    anders om deed……Eerst bouillon trekken van Kalfsvlees en dan verscheidene koekenpannen met gebakken uien in de Bouillon doen
    Hij vroor die soep in kleine vierkante bakjes in en als een klant Uiensoep wou had hij binnen 10 minuten zijn soep……! Ik maak ook een grote pan uiensoep en vries wat we niet meteen opeten in in van die rits-rats zakjes en dat werkt prima.
    Komt ook goed uit als je verscheidene gasten hebt en de een lust geen uiensoep maar wel tomaat…of kippen soep…kan hoor

    Beary.

    1. Hoi Beary,

      Dat vind ik ook altijd het makkelijke van soep; dat je het prima kunt invriezen voor onverwachtse trek of gasten. Zo kun je in een handomdraai iets heerlijks op tafel toveren. Die zakjes zijn een goed idee! Bedankt.

      1. Heidie

        Ik doe zelf in plaats van wijn een scheutje cognac in de soep. Ook heerlijk

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde