Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Franse uiensoep
Deze bekende Franse uiensoep staat in bijna iedere Franse bistro wel op de menukaart. De soep wordt afgemaakt door er stokbrood met gruyère kaas bovenop te leggen en nog even kort in de oven te gratineren.
Voor 6 personen
Ingrediënten
- 3 el olijfolie
- 1 el boter
- 650 gram uien, gepeld en in dunne ringen gesneden
- 4 tenen knoflook, 3 fijngehakt en 1 gehalveerd
- 2 tl suiker
- 3 tl verse tijmblaadjes + wat kleine takjes voor garnering
- 2 el bloem
- 125 ml droge witte wijn
- 2 l runder- of groentebouillon (gemaakt van tablet, volgens omschrijving verpakking)
- 6 sneetjes stokbrood
- 300 g gruyere, geraspt
Verder nodig
garde, bakpapier
Bereiding
Verhit een ruime pan en smelt hierin de boter en olie. Voeg de uien toe en zet het vuur zacht. Bak de uien onder regelmatig roeren zo’n 15 minuten, totdat ze zacht zijn en licht beginnen te kleuren. Voeg dan de gehakte knoflook, suiker en tijm toe.
Bak, onder regelmatig roeren, nog eens 30 minuten verder totdat de uien goudbruin zijn. Strooi de bloem erbij en roer met de garde 1-2 minuten verder om de bloem te laten garen.
Voeg de wijn toe en roer goed door.
Schenk dan langzaam de bouillon erbij en breng de soep aan de kook. Blijf net zolang roeren met de garde, totdat alle klontjes zijn verdwenen en je een gladde soep hebt.
Zet het vuur weer laag en laat de soep 45 minuten zachtjes pruttelen.
Verwarm de ovengrill. Bekleed een bakblik met bakpapier en leg het stokbrood hierop. Grill het brood aan beide kanten, totdat het goudbruin is.
Wrijf het brood daarna in met een gehalveerde knoflookteen.
Zet 6 ovenvaste soepkommen op een bakblik en schep de soep erin. Leg bovenop iedere kom een sneetje stokbrood en bestrooi met de gruyère.
Zet weer onder de grill totdat de kaas gesmolten is. Garneer met de takjes tijm en serveer direct.
Eet smakelijk!
Wereldgerechten, Franse recepten, Mannenvoer, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Soeprecepten
om 11:12
Hoeveel bouillon blokjes gaan er in 2liter?
Vier zoals achter op het pakje? Of doe je er minder in? ?
om 10:34
Hoi Marina, ik heb het aangepast in het recept! Ik houd altijd de omschrijving aan op de verpakking van de bouillontabletten.
om 13:14
Super lekker! En stiekem nog best veel groenten op deze manier. Onze kinderen hebben gesmuld. Groetjes
om 14:46
Was lekker. Wij hebben er wel voor gekozen de tweede keer minder wijn er in te doen omdat we die iets te overheersend vonden.
om 13:30
Op hoeveel graden moet ik de oven verwarmen voor deze heerlijke soep. Ben nu bezig hem te bereiden en het water loopt al in mijn mond 😀
om 15:38
Onder de grill, is 250 graden bovenwarmte
om 00:28
Vanavond gegeten en het was echt héérlijk! Bedankt voor het zoveelste blijvertje 🙂
om 14:35
Graag gedaan Christa, blij dat het gesmaakt heeft!
om 00:18
650 uien….
om 20:47
Hoi Sjoerd! Zoals je ziet ben ik niet van het halve werk… 😉 Het moet natuurlijk 650 gram zijn, oeps! Bedankt voor je oplettendheid!!
om 23:13
Hallo Annemiek
Ik zie dat je de uien ook in halve of kwart ringen maakt, zo doe ik het ook en ik heb bijna
hetzelfde recept van een Franse Chef die in Zwitserland werkte en het eigen lijk een beetje
anders om deed……Eerst bouillon trekken van Kalfsvlees en dan verscheidene koekenpannen met gebakken uien in de Bouillon doen
Hij vroor die soep in kleine vierkante bakjes in en als een klant Uiensoep wou had hij binnen 10 minuten zijn soep……! Ik maak ook een grote pan uiensoep en vries wat we niet meteen opeten in in van die rits-rats zakjes en dat werkt prima.
Komt ook goed uit als je verscheidene gasten hebt en de een lust geen uiensoep maar wel tomaat…of kippen soep…kan hoor
Beary.
om 08:35
Hoi Beary,
Dat vind ik ook altijd het makkelijke van soep; dat je het prima kunt invriezen voor onverwachtse trek of gasten. Zo kun je in een handomdraai iets heerlijks op tafel toveren. Die zakjes zijn een goed idee! Bedankt.
om 17:41
Ik doe zelf in plaats van wijn een scheutje cognac in de soep. Ook heerlijk