Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Gegratineerde mosselen met krokant paneerlaagje
Dit is sinds kort mijn nieuwe favoriete mosselrecept: gegratineerde mosselen in smakelijke tomatensaus en bedekt met een krokant paneerlaagje. Wij serveerden deze gegratineerde mosselen als hoofdgerecht, samen met een pan moules marinière, knapperig vers brood, kruidenboter en diverse mosselsausjes. Genieten!
Ingrediënten
- 1 kilo mosselen
- 2 sjalotjes, fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- Half bosje platte peterselie, fijngehakt
- 6 tomaten (op de foto staan vier tomaten, maar ik heb er later nog twee extra toegevoegd)
- Handje paneermeel, panko, of vers wit broodkruim
- Olijfolie
- Glas droge witte wijn
Verder nodig
Hoge kookpan of mosselpan, vergiet, koekenpan, bakpapier
Bereiding
Was de mosselen grondig onder stromend koud water. Gooi de mosselen weg die kapot zijn, of die na een flinke tik op het aanrecht niet vanzelf dichtgaan. Verhit de kookpan met wat olie en fruit de helft van de sjalot en knoflook, totdat ze zacht zijn. Blus af met de witte wijn en laat even inkoken. Voeg de mosselen toe en kook op hoog vuur, met de deksel op de pan, 5 tot 8 minuten, of totdat alle schelpen openstaan. Schud de mosselen halverwege de kooktijd een keer voorzichtig om. Kook niet langer dan nodig, anders worden de mosselen taai. Giet de mosselen af in een vergiet en vang het kookvocht op.
Breek de schelpen open en haal de mossels eruit. Bekleed een bakblik met bakpapier en verdeel hier de enkele mosselschelpen over. Leg in elke schelp een mossel.
Snijd met een mes een kruisje in de bovenkant van de tomaten. Dompel de tomaten circa 10 tot 15 seconden onder in kokend water en trek dan het velletje eraf. Knijp de tomaten boven de spoelbak uit om het zaad en sap kwijt te raken. Hak het vruchtvlees in stukjes.
Verhit een koekenpan met wat olie en fruit de overige sjalot en knoflook, totdat ze zacht zijn. Voeg de tomaten toe en bak kort even mee. Blus af met het opgevangen mosselkookvocht en laat op hoog vuur inkoken, totdat al het vocht bijna verdampt is.
Meng in een schaaltje het paneermeel, met de peterselie en een scheutje olijfolie, genoeg zodat het paneermeel niet meer droog aanvoelt.
Verwarm de ovengrill voor op 180 graden.
Lepel de tomatensaus over de mosselen en bestrooi met een beetje paneermeel. Gratineer de mosselen circa 5 minuten onder de hete grill.
Wij serveerden deze gegratineerde mosselen samen met een pan moules mariniere en knapperig vers brood.
Eet smakelijk!
Deel je reactie