Pruimenjam met kaneel

Als je eenmaal zelf jam hebt gemaakt, wil je nooit meer anders. Het is ontzettend makkelijk, leuk en naar mijn mening ook nog eens veel lekkerder dan een jam uit de winkel. Deze pruimenjam met kaneel maakte ik met Opal-pruimen uit de boomgaard van mijn ouders. Die zijn lekker zoet en sappig en je kunt ze makkelijk ontpitten.

Welke pruimen

Welke pruimensoort je gebruikt maakt niet zoveel uit voor jam. Je kunt ook een mix van pruimen gebruiken. Naast Opal zijn ook de Victoria, Reine Claude en Mirabelle pruimen erg lekker om jam van te maken. Welke pruim je ook kiest, belangrijkste is dat ze goed rijp zijn. Dan zijn ze zoeter van smaak en krijgt de jam een betere structuur.

Pruimenjam met kaneel

Serveren

Geniet van deze pruimenjam met kaneel op een sneetje brood, verwerk hem in gebak, roer een lepel door de yoghurt of ijs, of serveer hem bij een kaasplankje.

Meer lekkere jamrecepten

Heb je de smaak van jam maken te pakken? Probeer dan ook eens deze heerlijke jam varianten:

Basisrecepten, Seizoensrecepten, Zoete keuken, Zomerrecepten, Ontbijtrecepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(62 stemmen)
18 reacties

Deel je reactie

  1. Leny

    Haal de gelei uit Duitsland, deze 3 op 1 verhouding, minder zoet.

  2. helenezonnetje

    Hoi Annemie ,ik heb bij de pruimen aardbeien gedaan ,had 1280 gr fruit en heb daar 900 gr kilogram geleisuiker bij gedaan en 1,5 kaneel stokje ,en nu maar hopen dat het lekker is ,weet jij trouwens waar je kruisbessen kunt kopen
    Gr Helene

    1. Hoi Helene, dat klinkt als een lekkere variatie. Kruisbessen zijn idd lastig te verkrijgen. Misschien zelf een struikje planten? 😉

    2. In een Poolse winkel heb ik ze laats uit gehaald in potten

  3. Gelukt, de pruimenjam, maar ik heb iets tegen zoveel suiker. Velen praten over kilo fruit met kilo geleisuiker. Ik gebruik sinds kort velletjes Gelatine. Gaat ook goed om de jam iets te verdikken. Bij teveel zoetsmaken pak ik een citroent. Net bramenjam gemaakt, ook zo’n klus om dik te krijgen.

  4. Janneke

    Heerlijk recept!

  5. Sjanet Schipper

    Hoef ik niet met de staafmixer door de jam heen?

    1. Hoi Sjanet, dat mag natuurlijk altijd als je van een fijne jam houdt.

  6. Elly Looijschelder

    Hoi ik heb al pruimenjam gemaakt maar hij is te dun hoe krijg ik hem dikker. Bij voorbaat mijn dank Elly.

    1. Hoi Elly, als de jam te dun is kun je hem nog iets langer doorkoken, of de volgende keer wat meer geleisuiker gebruiken.

  7. Hoi, Kan ik ook pruimen gebruiken die nog niet volledig rijp zijn?

    1. Hoi Ingrid, ja hoor dat kan! 🙂

  8. Jolanda

    Hoi, welke maat potten heb je gebruikt (van hoeveel ml)?

    1. Michelle

      Hoe lang blijft de jam ongeveer houdbaar?

      1. Op een koele, donkere plek blijft hij zeker een jaar houdbaar. Na openen wel in de koelkast bewaren.

        1. Anita

          Ik heb ook nog sinaasappelsap en rasp toegevoegd, héérlijk ?

          1. Diewerke

            Hoi Annemiek, ik maakijn jam met gewone suiker, het moet dan wel veel langer koken (45 a 60 min.). Dit geeft een veel lekkerder jam. Gewoon de ouderwetse manier van jam koken. Ik heb zelf altijd het idee dat ik de gelatine proef bij jam gemaakt met geleisuiker. Ik voeg meestal een scheutje port en wat speculaaskruiden toe aan de jam. Per kilo pruimen gebruik ik een halve kilo suiker ( vind het veels te zoet als je een kilo gebruikt? En het sap (en evt rasp) van een sinaasappel of citroen, dit om de pectine in het fruit wat extra te helpen.
            Deze jam zou wel minder lang houdbaar zijn, maar ik heb er zelf nog nooit problemen mee gehad. Je kunt het natuurlijk ook invriezen, gewoon in de jampot.
            Groetjes, Diewerke

          2. Hoi Diewerke, bedankt voor de tips! Goed om te weten dat het ook prima lukt met gewone suiker en ook lang te bewaren is. 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde