Pruimenjam met kaneel

Pruimenjam met kaneel

Als je eenmaal zelf jam hebt gemaakt, wil je nooit meer anders. Het is ontzettend makkelijk en leuk om te maken en naar mijn mening ook lekkerder dan een potje jam uit de winkel. Deze pruimenjam met kaneel maakte ik met de pruimen uit de boomgaard van mijn ouders, hij smaakt heerlijk.

Ingrediënten

  • 1 kg pruimen
  • 750 g geleisuiker
  • 1 kaneelstokje

DSC_2278_800x536

Verder nodig

  • 2 grote schoongemaakte jampotten
  • Grote pan
  • Hittebestendige maatbeker met schenktuit of trechter
  • houten lepel

Bereiding

Was de jampotten goed af of kook ze een paar minuten in een pan met water en wat soda.

DSC_2281_800x536

Daarna goed afspoelen en op de kop, op een schone theedoek zetten om uit te lekken.

Was de pruimen, snijd ze doormidden en verwijder de pit. Doe ze samen met de suiker en het kaneelstokje in de pan en breng langzaam aan de kook, terwijl je met een houten lepel goed blijft roeren.

DSC_2284_800x536DSC_2288_800x536

Eenmaal aan de kook laat je het een minuut of 6 rustig pruttelen zodat de pruimen en schilletjes zacht worden.

Pruimenjam met kaneel

De schil van de pruimen kun je gewoon laten zitten, hij wordt namelijk zacht en smaakt heerlijk in de jam. Bovendien vind ik het extra werk om de schilletjes eruit te zeven of eraf te trekken, niet waard. Trek met je vinger een streep over de lepel en als de streep zichtbaar blijft is de jam goed, hij wordt na het afkoelen nog iets dikker.

Pruimenjam met kaneel

Giet de jam in de maatbeker of door een trechter, in de jampotjes, helemaal vol.

Pruimenjam met kaneel

Draai de deksel erop en zet de potjes ongeveer 5 minuten op de kop.

DSC_2310_800x536

Draai ze daarna om en laat ze verder afkoelen. Plak een sticker of etiket op het potje met daarop de datum en inhoud.

Pruimenjam met kaneel

Bewaar de jam op een koele en donkere plek. De jam smaakt heerlijk op een sneetje brood, door taarten en gebak, over yoghurt of ijs, of bij een kaasplankje. Geniet ervan!

Ontbijt

Ons nieuwe kookboek is uit! Koken met KeukenLiefde FAMILIEGERECHTEN is een bundel van al onze favoriete familiegerechten variërend van echte verwengerechten zoals pizza, lasagne bolognese met bechamelsaus, kip kebab schotel, sushi en chicken tenders, tot makkelijke familiegerechten voor doordeweeks als jambalaya, kip in pestoroomsaus, mihoen goreng met veel verse groente en witlofschotel met gehakt en roomsaus. Maar ook een echt familiegerecht dat van generatie op generatie is doorgegeven: Duitse reibekuchen. Bestel hem hier!

(45 stemmen)
12 reacties

Verdeel je liefde

  1. Gelukt, de pruimenjam, maar ik heb iets tegen zoveel suiker. Velen praten over kilo fruit met kilo geleisuiker. Ik gebruik sinds kort velletjes Gelatine. Gaat ook goed om de jam iets te verdikken. Bij teveel zoetsmaken pak ik een citroent. Net bramenjam gemaakt, ook zo’n klus om dik te krijgen.

  2. Janneke

    Heerlijk recept!

  3. Sjanet Schipper

    Hoef ik niet met de staafmixer door de jam heen?

    1. Hoi Sjanet, dat mag natuurlijk altijd als je van een fijne jam houdt.

  4. Elly Looijschelder

    Hoi ik heb al pruimenjam gemaakt maar hij is te dun hoe krijg ik hem dikker. Bij voorbaat mijn dank Elly.

    1. Hoi Elly, als de jam te dun is kun je hem nog iets langer doorkoken, of de volgende keer wat meer geleisuiker gebruiken.

  5. Hoi, Kan ik ook pruimen gebruiken die nog niet volledig rijp zijn?

    1. Hoi Ingrid, ja hoor dat kan! 🙂

  6. Jolanda

    Hoi, welke maat potten heb je gebruikt (van hoeveel ml)?

    1. Michelle

      Hoe lang blijft de jam ongeveer houdbaar?

      1. Op een koele, donkere plek blijft hij zeker een jaar houdbaar. Na openen wel in de koelkast bewaren.

        1. Anita

          Ik heb ook nog sinaasappelsap en rasp toegevoegd, héérlijk ?

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin