Ingrediënten
- 1 kg pruimen
- 750 g geleisuiker
- 1 kaneelstokje
Nodig
- 2 grote jampotten met deksel
- Grote kookpan
- Hittebestendige maatbeker met schenktuit of trechter
Als je eenmaal zelf jam hebt gemaakt, wil je nooit meer anders. Het is ontzettend makkelijk, leuk en naar mijn mening ook nog eens veel lekkerder dan een jam uit de winkel. Deze pruimenjam met kaneel maakte ik met Opal-pruimen uit de boomgaard van mijn ouders. Die zijn lekker zoet en sappig en je kunt ze makkelijk ontpitten.
Welke pruimensoort je gebruikt maakt niet zoveel uit voor jam. Je kunt ook een mix van pruimen gebruiken. Naast Opal zijn ook de Victoria, Reine Claude en Mirabelle pruimen erg lekker om jam van te maken. Welke pruim je ook kiest, belangrijkste is dat ze goed rijp zijn. Dan zijn ze zoeter van smaak en krijgt de jam een betere structuur.
Geniet van deze pruimenjam met kaneel op een sneetje brood, verwerk hem in gebak, roer een lepel door de yoghurt of ijs, of serveer hem bij een kaasplankje.
Heb je de smaak van jam maken te pakken? Probeer dan ook eens deze heerlijke jam varianten:
Basisrecepten, Seizoensrecepten, Zoete keuken, Zomerrecepten, Ontbijtrecepten
Nodig
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
om 13:01
Haal de gelei uit Duitsland, deze 3 op 1 verhouding, minder zoet.
om 21:54
Hoi Annemie ,ik heb bij de pruimen aardbeien gedaan ,had 1280 gr fruit en heb daar 900 gr kilogram geleisuiker bij gedaan en 1,5 kaneel stokje ,en nu maar hopen dat het lekker is ,weet jij trouwens waar je kruisbessen kunt kopen
Gr Helene
om 09:36
Hoi Helene, dat klinkt als een lekkere variatie. Kruisbessen zijn idd lastig te verkrijgen. Misschien zelf een struikje planten? 😉
om 14:20
In een Poolse winkel heb ik ze laats uit gehaald in potten
om 12:22
Gelukt, de pruimenjam, maar ik heb iets tegen zoveel suiker. Velen praten over kilo fruit met kilo geleisuiker. Ik gebruik sinds kort velletjes Gelatine. Gaat ook goed om de jam iets te verdikken. Bij teveel zoetsmaken pak ik een citroent. Net bramenjam gemaakt, ook zo’n klus om dik te krijgen.
om 19:08
Heerlijk recept!
om 08:09
Hoef ik niet met de staafmixer door de jam heen?
om 10:49
Hoi Sjanet, dat mag natuurlijk altijd als je van een fijne jam houdt.
om 12:42
Hoi ik heb al pruimenjam gemaakt maar hij is te dun hoe krijg ik hem dikker. Bij voorbaat mijn dank Elly.
om 11:10
Hoi Elly, als de jam te dun is kun je hem nog iets langer doorkoken, of de volgende keer wat meer geleisuiker gebruiken.
om 11:20
Hoi, Kan ik ook pruimen gebruiken die nog niet volledig rijp zijn?
om 11:30
Hoi Ingrid, ja hoor dat kan! 🙂
om 21:30
Hoi, welke maat potten heb je gebruikt (van hoeveel ml)?
om 00:21
Hoe lang blijft de jam ongeveer houdbaar?
om 10:32
Op een koele, donkere plek blijft hij zeker een jaar houdbaar. Na openen wel in de koelkast bewaren.
om 08:48
Ik heb ook nog sinaasappelsap en rasp toegevoegd, héérlijk ?
om 16:52
Hoi Annemiek, ik maakijn jam met gewone suiker, het moet dan wel veel langer koken (45 a 60 min.). Dit geeft een veel lekkerder jam. Gewoon de ouderwetse manier van jam koken. Ik heb zelf altijd het idee dat ik de gelatine proef bij jam gemaakt met geleisuiker. Ik voeg meestal een scheutje port en wat speculaaskruiden toe aan de jam. Per kilo pruimen gebruik ik een halve kilo suiker ( vind het veels te zoet als je een kilo gebruikt? En het sap (en evt rasp) van een sinaasappel of citroen, dit om de pectine in het fruit wat extra te helpen.
Deze jam zou wel minder lang houdbaar zijn, maar ik heb er zelf nog nooit problemen mee gehad. Je kunt het natuurlijk ook invriezen, gewoon in de jampot.
Groetjes, Diewerke
om 12:07
Hoi Diewerke, bedankt voor de tips! Goed om te weten dat het ook prima lukt met gewone suiker en ook lang te bewaren is. 🙂