Gemberkoek uit de roman Verrukkelijk!

Gemberkoek uit de roman Verrukkelijk!

Na het lezen van de roman Verrukkelijk! (lees hier de review) kon ik deze gemberkoek niet meer uit mijn gedachten zetten. De manier waarop personage Billie de bereiding en haar gevoelens omschrijft tijdens het maken ervan, zorgden ervoor dat ik direct de keuken in wilde duiken om aan de slag te gaan. Gelukkig stond achterin het boek het recept.

De specerijen voor dit recept (kruidnagel, kardemom, peper en kaneel) roepen herinneringen op aan Sinterklaas en Kerst. De toegevoegde hoeveelheid gember- en sinaasappelrasp lijkt veel, maar je proeft dit niet als zodanig terug. De smaak van deze gemberkoek doet mij sterk denken aan kruidkoek; de structuur is heerlijk luchtig en smeuïg tegelijk.

Ingrediënten

  • Hele kruidnagels, of 5 g gemalen
  • Hele kardemompeulen, of 5 g gemalen
  • Hele zwarte peperkorrels, of 5 g gemalen
  • Kaneelstokjes, of 20 g gemalen
  • 170 g ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 200 g suiker
  • 250 g bloem
  • 5 g bakpoeder
  • 10 g zuiveringszout
  • Snufje zout
  • 3 grote sinaasappels (liefst biologisch)
  • 1 flink stuk verse gemberwortel
  • 3 eieren + 1 eidooier
  • 250 g zure room

Voor de siroop

  • 60 ml bourbon (whiskey)
  • 40 g suiker

Voor het glazuur

  • 100 g poedersuiker, gezeefd
  • 5 tl sinaasappelsap

Verder nodig
Tulbandvorm, vijzel, zeef, elektrische handmixer, fijne rasp, kwastje om te bestrijken

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakvorm in met boter en bestuif met bloem. Klop het overtollige bloem uit de vorm.

Stamp de peperkorrels, kruidnagel en kardemom apart fijn in de vijzel, tot fijn poeder. Meet van elk 5 gram af. (Je kunt ook kant-en-klaar gemalen specerijen gebruiken, maar volgens het personage Billie uit Verrukkelijk! wordt de gemberkoek dan minder lekker.) Maal de kaneelstokjes fijn in de vijzel en meet 20 gram af.

Roer de bloem, bakpoeder, zuiveringszout, specerijen en zout in een kom door elkaar.

Klop in een andere kom de eieren, eidooier en zure room los. Zet opzij.

Mix in een ruime kom de boter en suiker tot een romig en bijna wit geheel, dit duurt circa 3 minuten.

Schil de gemberwortel en rasp hem heel fijn, dit is veel gember. Rasp ook de schil van de sinaasappels (niet het witte gedeelte, dat is bitter). Voeg de geraspte gember en sinaasappelschil toe aan het botermengsel. (De geraspte gember laat veel vocht los. Ik heb het meeste vocht uit de geraspte gember geknepen en toen pas toegevoegd.)

Voeg om en om het gezeefde bloemmengsel en de eieren toe aan de boter en spatel er luchtig doorheen. Het beslag moet zo luchtig zijn als een mousse.

Schep het beslag in de bakvorm en bak circa 40 minuten in de oven (bij mij was hij na 35 minuten al gaar), totdat hij goudbruin is en een houten prikker er droog uit komt. Zet de bakvorm op een rooster en laat 10 minuten in de vorm afkoelen.

Maak ondertussen de siroop. Kook de bourbon en suiker circa 4 minuten in een kleine pan, totdat er ongeveer 80 ml over is. Smeer de helft van het bourbonmengsel met een kwastje over de bovenkant van de cake. (Dit wordt later de onderkant.) Laat het mengsel enkele minuten inweken en verwijder de vorm. Draai de cake vervolgens om op het rooster. Smeer het overige bourbonmengsel over de hele koek.

Meng — zodra de koek volledig is afgekoeld — voor het glazuur de poedersuiker met het sinaasappelsap en besprenkel dit over de koek.

Gemberkoek uit de roman Verrukkelijk!Gemberkoek uit de roman Verrukkelijk!

Enjoy!

Seizoensrecepten, Themarecepten, Winterrecepten, Kerstrecepten, Sinterklaas recepten, Zoete recepten, Gebakrecepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(0 stemmen)
5 reacties

Deel je reactie

  1. Olga

    Wat is de inhoud van de vorm

    1. Hoogte ca. 10 cm, Ø 25 cm

  2. Dat is grappig, ik heb dat boek ook met plezier gelezen, en gelijk besloten dat die koek gebakken moest worden. Ik googelde het recept om te kijken of die hoeveelheden specerijen echt correct zijn vertaald 🙂

    1. Ja, hoeveelheden specerijen zijn inderdaad flink. Dit is een echte kruidkoek. Voor mij mag het persoonlijk wat minder gekruid, dus de volgende keer gebruik ik toch wat minder specerijen. 🙂

  3. Rianne

    Deze lijkt me echt heerluk!
    Na een paar dagen lijkt ie me nog lekkerder omdat de smaken dan goed zijn ingetrokken.
    Mag ik een bakkie komen doen?

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde