Boekreview ‘Verrukkelijk!’ + WINACTIE

Boekreview'Verrukkelijk!' + WINACTIE

Kookboeken lees ik het liefst als romans; het verhaal verzin ik er dan gewoon bij met mezelf als hoofdpersoon – en dat verhaal loopt tien van de tien keer goed af: altijd eindigt het met een groots smulfestijn waarbij iedereen dolgelukkig is.

Daarom was ik enorm verheugd toen onlangs de roman Verrukkelijk! op de deurmat viel. Eindelijk eens een ander verhaal …

De hoofdrol in Verrukkelijk! is weggelegd voor Billie Breslin, die naar New York reist en daar gaat werken voor het culiblad Delicious! Al op de eerste pagina heeft de Amerikaanse schrijfster Ruth Reichl mijn aandacht te pakken:

Je had verse gember moeten gebruiken! De woorden waren mijn mond al uit voor ik er erg in had. Ik keek naar tante Melba om te zien of ze boos was, maar ze keek me met nauwverholen bewondering aan. ‘Waarom heb ik daar zelf niet aan gedacht?’ ‘En sinaasappelschil’. Ik wilde dat ze nog een keer zo naar me keek.

De gemberkoek die de tienjarige Billie en haar tante maken, is een liefdevolle herinnering aan de gemberkoek van haar overleden moeder, die het recept tot het einde geheim hield.

Elf jaar later zorgt dezelfde gemberkoek ervoor dat Billie in New York wordt aangenomen bij het culitijdschrift Delicious! 

De bewaker aan het antieke bureau keek op. ‘Eerste dag, toch?’ Hij gebaarde richting de trap. ‘Jake verwacht je. Eerste verdieping.’ De dag van mijn sollicitatie was ik te zenuwachtig geweest om veel op te merken, maar nu keek ik om me heen en nam de details in me op. Wat geweldig om in dit prachtige oude pand te werken, omringd door marmer, eikenhout en kroonluchters. Waarschijnlijk had elke kamer een open haard en oude ramen van golvend handgeblazen glas dat de zonnestralen leek te vangen en naar binnen trok.

In haar vrije tijd werkt Billie achter de toonbank bij de Italiaanse delicatessenzaak Fontanari, waar ze vrienden voor het leven maakt.

Sal had me het geheim achter echte balsamicoazijn laten zien, liet me keer op keer proeven tot ik elk afzonderlijk vat waarin de azijn was gerijpt kon onderscheiden; van de lichte smaak van eikenhout tot kersenhout, kastanje, moerbei en uiteindelijk de scherpe, prikkelende smaak van de jeneverbes. Theresa had me ruimschoots voorzien van kopjes espresso, gezet van bonen die op hout waren geroosterd. En aan het einde van de dag, net toen we afsloten, sneed Rosalie een meloen aan en gaf me een feloranje punt. ‘Wilhelmina,’ commandeerde ze, ‘proef dit!’ Ik nam een hap en was verbijsterd over de overweldigende smaak van kanteloepsap in mijn mond.

Helaas wordt Delicious! — nadat Billie een jaar voor het blad heeft gewerkt — opgeheven. Billie mag tijdelijk in dienst blijven voor het afhandelen van de Delicious!-garantie; hierop kunnen lezers van het blad een beroep doen als volgens hen een recept niet klopt waarna ze hun geld terug krijgen.

Als Billie in het verlaten herenhuis haar werk doet, ontdekt ze op zolder een verborgen kamer in de bibliotheek. Hier vindt ze brieven uit de Tweede Wereldoorlog geschreven door de twaalfjarige Lulu Swan, aan de legendarische chef-kok James Beard. Billie herkent zichzelf in het meisje en raakt verweven in een race tegen de klok om alle brieven — de ontbrekende stukjes van een intrigerende puzzel — terug te vinden, voordat ze definitief moet vertrekken uit het oude herenpand.

Ik kon het boek steeds maar moeilijk wegleggen, omdat ik zo graag wilde weten hoe het zou aflopen. Het verhaal is luchtig en vermakelijk geschreven en voert je mee met een lach en een traan. De gesprekken tussen Lulu en James zijn levensecht, emotioneel en voelbaar. De titel van het boek omschrijft het verhaal perfect: in één woord verrukkelijk!

Nog enkele citaten

Reichls verslavend roman is een traktatie voor iedereen die houdt van een hartverwarmend boek vol kleurrijke personages. Een heerlijke mix van smaken, fantasie en emotionele comfortfood. — O: The Oprah Magazine
De titel klopt perfect… Deze roman is een vat vol verrassingen: een puzzel die opgelost moet worden, een geheime ruimte, verborgen brieven en een parallelle heldin in het verleden die een culinair wonderkind blijkt te zijn. — The New York Times Book Review

WINACTIE!

Is jouw interesse gewekt? Ik mag maar liefst 2 exemplaren van Verrukkelijk! weggeven! Wat je hiervoor moet doen?

 • Like en deel onze facebookpagina
 • Laat hieronder een bericht achter waarom jij dit boek graag wil winnen

Vergeet niet om hieronder een geldig e-mailadres achter te laten, anders kan ik geen contact met je opnemen. Je kunt meedoen tot en met 21 juni aanstaande.

Deze winactie is gesloten!

Succes!

PS Tot mijn grote vreugde vond ik achterin het boek het recept voor de gemberkoek. Natuurlijk ben ik direct de keuken ingedoken om hem te maken. Benieuwd? Bekijk het recept hier!

K♥L ontdekt ..., Reviews

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

20 reacties

Deel je liefde

 1. Heleen Storm

  Wat een smakelijke boektitel. Ik hou van lezen en ik hou van koken, dus dit boek zou ik heel graag willen winnen.

 2. Miranda Ederveen

  Ik kan wel wat inspiratie gebruiken! 😉 Ik wil mijn leven weer “verrukkelijk” maken!!!

 3. Trudi-Marie

  Net als al mijn voorgangers wil ook ik een van je exemplaren heel graag winnen we delen allen dezelfde hobby! Daar sluit dit boek “Verrukkelijk” helemaal op aan! Zowel mijn smaakpapillen als mijn leesvoer worden hierdoor geactiveerd! Dus kortom dat wordt een Win Win actie

 4. Jacolien

  Doe mee omdat boeken en alles wat met voeding te maken heeft mijn hobby is!

 5. Elisa

  Dit lijkt me echt een fantastisch boek waarin 2 hobby’s van mij elkaar hebben gevonden.
  Ik ben een echte boekenverslinder en in dit boek heb je het beste van 2 werelden. Deze moet ik gewoon hebben en lezen!!!

 6. Anna

  Ik ben heel erg benieuwd naar de verrukkelijke recepten in het boek!

 7. Anita H.

  Ik doe ook mee.

 8. Een “verrukkelijk” cadeau om te winnen!
  Ik zit al stil te hopen, dat ik deze keer de gelukkige ben.
  Maar anders is er zeker iemand anders heel erg blij mee.

 9. Patricia van Suchtelen

  Ik ga over 2,5 week op vakantie. Dat is al verrukkelijk en dan dit boek mee onder een verrukkelijk zonnetje. Verrukkelijk 🙂

 10. Wilma

  Zowel je blog als je recepten zijn verrukkelijk om te lezen;het boek “Verrukkelijk” moet daarom verrukkelijk zijn om te winnen en te lezen.

 11. Jacqueline

  Wat een enige leuke actie candyprijsje zou graag een kansje willen wagen op deze prachtige boek wil meer leren over koken

 12. Yvonne Pool

  Oh, wat een mooi boek! Net als jij kan ik recepten lezen als romans. En ik kan uren zoet zijn met recepten zoeken in boeken en op internet.
  Zou een heel grote aanwinst zijn!

 13. Karin

  Die enkele stukjes lezen al verrukkelijk. Ik moet dit gewoon als tip naar onze bibliotheek sturen want ik zie in de online catalogus dat het boek er nog niet is. Dit wil je direct gaan halen en uitlezen! Lezen over koken, kan het nog beter? groetjes, Karin

 14. Chantal Drost

  Omdat jij het boek verukkelijk vindt, wil ik ‘m ook lezen….

 15. Mayke

  Een culinaire roman, waar van elke pagina de liefde voor eten afdruipt…..zo stel ik me het boek Verrukkelijk voor! Wie wil dat nou niet winnen?

 16. Gember… hmmmmm…. je kunt er van alles mee! Van ingrediënt tot aan simpele heerlijke thee . Gember behoort tot een basis ingrediënt…ik heb t altijd in huis.

  De verhaallijn.. smaakt naar meer. In de letters proef je dat er meer in zit…ik wil ze graag lezen! Ik ben zo benieuwd!

 17. Renate

  Ik willum ik willum ik willum!! Zo ging dat toch in die reclame vroeger? Ik, de bourgondische leeswurm, verslind dit soort boeken!!! Ik ben heel benieuwd of dit een waardig opvolger is voor The booklovers cookbook. Kan ik mooi de laatste dagen van mijn verlof dit boek lezen…dat zou heerlijk zijn!!

 18. Als kok is een boek over koken en eten altijd smullen.
  Trouwens de website /blog die ik gemeld hebt is mijn tweede bezigheid naast koken.

 19. yvonne

  Lijkt me een heel mooi boek… gecombineerd met 2 hobby’s van mij… lezen en koken…

 20. Francine Meulenberg

  Nou je slaat de spijker op de kop. Kookboeken zijn een roman van smaken, geuren en liefde voor eten. Het liefste lees ik ook kookboeken met de verhalen erachter, dan snap je de recepten beter. En het verveelt nooit.

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde