Gevulde speculaaskoeken

Gevulde speculaaskoeken

Gesponsord — Morgen zetten Sinterklaas en zijn pieten weer voet aan Nederlandse wal. Hoogste tijd dus om mijn favoriete sinterklaasrecept met je te delen: gevulde speculaaskoeken! Gevulde koeken met amandelspijs kennen we natuurlijk allemaal, maar deze variant met donkerbruine basterdsuiker en speculaaskruiden is helemaal Sinterklaas-proof. Perfect geschikt voor een heerlijk avondje!

Eerder vertelde ik je al dat Jumbo een heel uitgebreid bakassortiment voor de herfst heeft. Ter inspiratie ontving ik dit goedgevulde krat vol bakproducten. Met de ingrediënten bakte ik deze Hollandse appelcake en deze pompoenbroodjes!

Ze hebben echt alles uit de kast getrokken om te inspireren: heerlijke herfstrecepten, handige instructievideo’s, voordelige seizoensaanbiedingen en een hele leuke bakwedstrijd! Jumbo is trouwens net zo dol op speculaas als ik: wat denk je bijvoorbeeld van deze zelfgemaakte speculaaskoek, kruidnoten of deze kant-en-klare speculaas cheesecake om op tafel te zetten tijdens sinterklaasavond. Ik heb een nieuwe favoriete website erbij voor lekkere inspiratie!

Alle ingrediënten voor deze gevulde speculaaskoeken vind je natuurlijk in de winkel, maar ik heb ook het gemak van online bestellen ontdekt! En bij mijn bestelling kreeg ik gratis een F1 miniatuurwagentje van Max Verstappen, daar kon ik manlief blij mee maken.

Ingrediënten

  • 500 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 280 g donkerbruine basterdsuiker
  • 350 g koude boter, in kleine blokjes gesneden
  • 3 el speculaaskruiden, kant-en-klaar of zelfgemaakt
  • 6 el melk
  • Snufje zout
  • 300 g amandelspijs, kant-en-klaar of zelfgemaakt (bekijk dit instructiefilmpje van Jumbo)
  • 1 ei, losgeklopt
  • 45 halve amandelen zonder vlies

Gevulde speculaaskoeken

Verder nodig
Ronde uitsteker van 9 cm (ik gebruikte een klein zandtaartvormpje), 2 vellen bakpapier, deegroller, rasp, kwast om te bestrijken

Bereiding
Meng in een kom de bloem, suiker, kruiden en zout door elkaar en voeg dan de boter toe. Wrijf de boter met je vingertoppen door de bloem, net zolang totdat er een kruimelig mengsel ontstaat. Voeg de melk toe en kneed er snel een gladde deegbal van. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat een uur rusten in de koelkast.

Rasp het amandelspijs en kneed samen met de helft van het ei (bewaar het overige ei) tot een smeuïge massa. Verdeel het spijs in 15 stukken en draai hier balletjes van. Dek af met vershoudfolie en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Haal het deeg 15 minuten van tevoren uit de koelkast.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dikte van een halve centimeter. Steek er met de uitsteker 30 rondjes uit — het deeg wat na het uitsteken overblijft kun je opnieuw uitrollen en uitsteken, net zolang totdat het deeg op is. Druk de amandelspijsballetjes iets platter en leg bovenop 15 deegrondjes. Bevochtig de vrijgehouden rand licht met water en dek af met de overige 15 deegrondjes. Druk de randen vast met een vork. Ik drukte de koeken aan met het taartvormpje waardoor ik bovenop een mooi patroontje kreeg, maar je kunt ook alleen een vork gebruiken om de randen vast te drukken. Leg op elke koek 3 halve amandelen en bestrijk de bovenkant met het overig losgeklopte ei. Verdeel de gevulde speculaaskoeken over twee met bakpapier beklede bakplaten.

Ik raad aan om de gevulde speculaaskoeken voor het afbakken 20 minuten in de koelkast te laten opstijven. Ze behouden dan tijdens het bakken veel beter hun vorm!

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Bak circa 20 minuten in de oven. Haal de koeken uit de oven en laat ze op een rooster helemaal afkoelen. (De koeken worden tijdens het afkoelen pas hard.) Bewaar de afgekoelde koeken in een luchtdichte bak of zak.

Ik kwam op de website van Jumbo ook deze verzameling van Sint recepten tegen: om je vingers bij af te likken! Owh, en heb je het Instagram account al ontdekt? Ze delen iedere dag een heerlijk recept, ik ben fan!

Gevulde speculaaskoeken

Eet smakelijk!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Jumbo. 

Gebak, Hollandse recepten, Koekjes, Sinterklaasrecepten, Thema recepten, Wereldgerecht, Zoet




Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Geen reacties

Verdeel je liefde

Follow on Bloglovin

mytastenld.com

mytastebe.com