Hartige pompoenbroodjes

Hartige pompoenbroodjes

Gesponsord — Het najaarsassortiment van Jumbo puilt uit van verse seizoensproducten. Ter inspiratie voor hun herfstthema ‘Pluk het najaar!’ ontving ik een goedgevulde krat vol bakproducten. De appels en walnoten uit het krat gebruikte ik voor deze Hollandse appelcake. Heb jij hem al gemaakt? Hij is superlekker!

Ook vond ik een bio pompoen in het krat. De bio pompoen is een van mijn favoriete pompoensoorten, want je hoeft hem niet te schillen! Na het koken, bakken of roosteren wordt de schil superzacht en geeft het extra smaak aan je gerecht. Makkelijk, lekker en gezond, want dat schilletje zit vol met bètacaroteen.

Ik rooster de pompoen in de oven en daarna pureer ik hem. Met een deel van de pompoenpuree maak ik deze feestelijke pompoenbroodjes met Parmezaan en rozemarijn. De smaak is fantastisch en zien ze er niet geweldig uit? De serveermogelijkheden zijn oneindig: besmeer ze warm uit de oven met wat (gezouten) roomboter en beleg met kaas, serveer ze met pompoensoep — opgediend in een uitgeholde pompoen — tijdens een feestelijk herfstbuffet of gebruik ze als hamburgerbroodje. 

Onderstaande ingrediënten zijn voldoende voor circa 15 broodjes

Ingrediënten

  • 180 ml volle melk
  • 30 g ongezouten roomboter
  • 9 g gist
  • Snuf suiker
  • 220 g pompoenpuree, dit recept
  • 1 ei
  • 40 g geraspte Parmezaan
  • 1 el fijngehakte rozemarijnblaadjes
  • 6 g zout
  • 600 g patentbloem

Extra

  • 1 ei, losgeklopt
  • 8 pecannoten, of walnoten

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn (mits anders aangegeven)

Hartige pompoenbroodjes

Verder nodig
Vershoudfolie, 2 bakplaten bekleed met bakpapier, kwastje om te bestrijken

Bereiding
Verwarm de melk en boter samen in een pannetje tot lauwwarm. Doe de gist, suiker, pompoenpuree en het ei in een kom en voeg het melkmengsel toe. Roer door elkaar. Voeg de Parmezaan, rozemarijn, het zout en de bloem toe en kneed met je handen op een groot werkblad, circa 8 minuten totdat het deeg soepel en elastisch aanvoelt — het deeg mag nog heel licht plakken. Je kunt voor het kneden ook een keukenmachine met deeghaak gebruiken.

Als het deeg teveel blijft plakken, kun je een klein beetje extra bloem toevoegen. In deze handige video zie je hoe je brooddeeg kan maken.

Doe de deegbal in een ingevette kom en dek af met vershoudfolie. Laat 60 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek (bijvoorbeeld op een vensterbank boven de verwarming). Het deeg moet ongeveer verdubbelen in hoeveelheid.

Duw met je handen in het deeg om de lucht eruit te drukken. Vorm circa 15 balletjes van het deeg. (Dek het deeg waar je niet mee bezig bent af onder folie, want het droogt snel uit.) Druk de deegballetjes iets platter en snijd rondom acht keer in met een mes. Druk met je vinger een gaatje in het midden — na het bakken druk je hier de pecannoot in. Verdeel de broodjes over twee bakplaten (zorg voor voldoende ruimte tussen de broodjes om te rijzen). Dek de broodjes goed af met vershoudfolie en zet 45 minuten weg op een warme plek voor de tweede rijs.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrijk de bovenkant van de broodjes met losgeklopt ei.

Bak de pompoenbroodjes in circa 13 minuten goudbruin. Druk een halve noot in het midden en laat ze afkoelen op een rooster.

Hartige pompoenbroodjes

Eet smakelijk!

Tip

Ik vind deze pompoenbroodjes het lekkerst als ze warm zijn. Wil je ze wat langer bewaren? Laat ze dan afkoelen en bewaar in een luchtdichte diepvrieszak in de koelkast of in de diepvries. Verwarm de broodjes voor serveren weer even opnieuw in de oven (je hoeft ze niet eerst te ontdooien) — ze smaken dan alsof ze vers zijn.

Op het platform ‘Pluk het najaar!’ van Jumbo vind je nog veel meer lekkere pompoen-, en herfstrecepten. Maar ook kun je er terecht voor stap-voor-stap instructievideo’s, handige baktips en actuele seizoensaanbiedingen!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Jumbo.

Seizoen, Wereldgerecht, Amerikaanse recepten, Herfstrecepten, Ontbijt, Lunch

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
2 reacties

Verdeel je liefde

  1. Mellaney

    Er zit geen link achter de pompoenpuree bij de ingrediënten 😉
    https://www.keukenliefde.nl/geroosterde-pompoenpuree/

    1. Ah, dankjewel Mellaney! Ik heb het aangepast! 🙂

Follow on Bloglovin