Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Indische rijsttafel maken
Zelf een heerlijke en uitgebreide rijsttafel maken stond al lange tijd op mijn ‘nog te doen’ lijstje. In de afgelopen kerstvakantie kwam het er dan toch eindelijk van. Ik kookte een volledige Indische rijsttafel voor familie. Het is even wat werk maar mits goed voorbereid, is het zeker te doen! Begin een dag van tevoren met de voorbereidingen: het halen van de boodschappen en eventueel het koken van de gerechten.
Voordat je gaat beginnen is het belangrijk om na te denken over het opwarmen van de gerechten. Je wilt namelijk op het moment dat je gasten arriveren een vrolijke en gezellige gastvrouw zijn en niet nog fanatiek in potten en pannen staan te roeren, in een smoezelige schort besmeurt met vlekken.
Als je de beschikking hebt over au bain-marie rechauds, kun je de meeste gerechten van tevoren bereiden en voor gebruik langzaam in de rechauds weer opwarmen. Het voordeel van au bain-marie (in een waterbad) opwarmen is dat de gerechten niet kunnen aanbranden en dat de temperatuur in de binnenste pan nooit boven de 100 graden komt. Ik heb zelf elektrische rechauds die door een warme onderplaat verwarmd worden. Deze zijn geschikt om eten dat reeds warm is, warm te houden maar niet geschikt om koud eten in op te warmen. De kans is groot dat het eten dan uitdroogd, of aan de onderkant gaat vastkoeken.
Ik ben op de dag van het etentje – aan het begin van de middag – begonnen met het maken de gerechten en heb alles vervolgens warm gehouden in de oven op 80 graden, in de rechaudbakken. De bakken had ik goed afgedekt met aluminiumfolie. Het eten gaart dan niet verder, maar blijft toch lauw/warm. Ongeveer een half uur voordat we aan tafel gingen, heb ik de bakken in de voorverwarmde rechauds gezet en verder opgewarmd zoals gewenst. Zelfs de babi ketjap met varkenshaas die ik ’s middags al had gemaakt, smaakte nog steeds heerlijk mals en sappig!
Onderstaand zie je de samenstelling van het menu zoals ik het presenteerde. De samenstelling van dit menu heb ik zelf bij elkaar gezocht; rekening houdend met de smaak en wensen van onze gasten. Natuurlijk kun je dit menu geheel aanpassen naar eigen wens.
Voorgerecht/hapje
Kleine gefrituurde vegetarische mini-loempia’s met chilisaus
Hoofdgerecht*
Babi ketjap van varkenshaas (varkensvlees in zoete ketjapsaus)
Sajoer lodeh met ei (groentegerecht in milde bouillon-kokossaus)
Vis en groenten in zoetzure saus
Zelfgemaakte saté in pindasaus
Verder stond er op tafel; kroepoek, atjar tjampoer (ingemaakte zoet-zure groenten), sambal oelek, sambal manis en gefrituurde uitjes.
Nagerecht
Koffie met spekkoek (Indische cake) en (hoewel niet Indisch) fortune cookies.
*Andere menusuggesties; rendang, ajam ketjap, sajoer boontjes, pittige witte kool en romige kokosrijst.
De avond en het eten was voor iedereen een groot succes en zeker voor herhaling vatbaar!
In de nieuwsbrief van afgelopen maandag deed ik een oproep aan iedereen om lekkere tips of ideeën voor een rijsttafel in te sturen. Onderstaande reactie ontving ik van Annemieke:
Dag Annemiek van de leuke en lekkere recepten! Ik vind je Keukenliefde-site erg leuk en het is steeds weer een feestje om te kijken wat je nu weer voor ideeen geeft. Zo las ik je rijsttafelbericht met je vraag naar ervaringen, toevoegingen. Ik heb nog een makkelijke en smakelijke toevoeging, een bijgerechtje: seroendeng. Dat kan je natuurlijk kant en klaar kopen maar dat is lang niet zo lekker! Je kunt het heel makkelijk van te voren maken. Je kan het trouwens ook goed een tijd bewaren als je het in een luchtdicht doosje doet. Ik heb het van mijn moeder geleerd, lang lang geleden…
Nodig
- Gemalen kokos. Hoeveelheid? Naar believen, ik maak het ‘op het oog’. Een laag in de koekenpan, een half vingertopje.
- Knoflookteentje.
- Pinda’s, een handje met een kop erop! (Maar het moet niet ‘pinda’s met kokos’ worden natuurlijk)
- Zout
- Laurierblaadje
- Wat zonnebloemolie, niet te veel, ik denk twee theelepeltjes, missschien een dessertlepel.
Bereiding
Snijd het knoflookteentje in superdunne plakjes. Bak die lichtbruin op zacht vuur in de olie (koekenpan) en haal ze er dan uit. Gooi weg, ingepakt in aluminiumfolie anders gaat je afvalbak behoorlijk stinken). Dan doe je de kokos in de pan met een snuf zout. Ook het laurierblaadje gaat erbij. Dan blijven rond-en omscheppen tot de kokos een heel lichtbruin tintje krijgt. Haal uit de pan en laat het afkoelen. Dan kunnen de pinda’s erdoor. Laurierblaadje mag eruit, hoeft niet want het staat wel grappig. Zet daar een schaaltje van bij de rijsttafel. Heerlijk over de babi ketjap, nasi, pindasaus etc. (Ik vind het trouwens zo lekker dat ik het nooit kan laten flink te ‘proeven’ hahaha.)
Nu ik toch bezig ben, wat ook erg lekker is en een mooi kleurcontrast geeft: eieren in rode saus, oftewel sambal telor tomaat. De hoeveelheid hangt natuurlijk af van het aantal gasten, ik reken 1 ei per persoon. Uitgaande van 4 personen wordt het dan:
Ingrediënten
- 4 hardgekookte eieren.
- 1 grote heel fijn gesnipperde ui, of 2 normale uien, maar best veel dus.
- 1 knoflookteentje, ook heel fijn gehakt.
- 2 laurierblaadjes
- 1 klein blikje tomatenpuree, liefst de wat duurdere Delmonte, de goedkope kan ook maar is veel wateriger en dan heb je er 2 nodig.
- 3 theelepels laos (met een kop erop)
- Santen, van een blok, ik schat 1/4 of een 1/3, dat moet je even proeven en dan eventueel wat meer erbij naar je smaak.
- Wat zonnebloemolie
Bereiding
De ui, knoflook en laos licht fruiten in de olie. Tomatenpuree erbij, ook de laurierblaadjes. Roeren. Is het te stevig, dan een scheutje water erbij. Laat een poosje sudderen, 10 minuten of zo. Dan roer je de santen erdoor. Eventueel weer wat water erbij. De eieren in vieren snijden en op een vrij diepe schaal leggen. Saus eroverheen en op een rechaud warm houden (of in de oven maar doe er dan aluminiumfolie over).
Lekker joh! En het staat fantastisch, dat rood. Zeker als je ook sambal boontjes bij je rijsttafel serveert (die kan je ook van te voren maken en dan opwarmen in magnetron).
Sambal boontjes
Ingrediënten
- 1 fijngesnipperde ui
- 1 fijngehakt knoflookteentje
- geraspte gemberwortel, 1 cm (een stukje in de knoflookpers gaat ook prima)
- 2 theelepels bruine suiker, of een stukje goela djawa
- 2 eetlepels ketjap (manis)
- sambal oelek, theelepel of meer naar smaak (ik doe meer maar ik hou van pittig)
- handje fijngesneden platte peterselie of selderijblaadjes
- wat zonnebloemolie, scheutje
- Oh, en sperzieboontjes natuurlijk! Vers (beetgaar gekookt) is het lekkerst, anders diepvries. Drie ons ongeveer.
Bereiding
Ui en knoflook licht fruiten. Gember erbij. Sambal en ketjap toevoegen en dan de bruine suiker (niet te veel, het moet niet te zoet worden. Wat water erbij. Proeven en evt. wat zout erbij. Lekker? Dan de boontjes erdoor en klaar!
Hier kan je ook de seroendeng over doen op je bord…
Ik krijg er trek van!
PS Ik zet ook altijd twee of drie verschillende sambals op tafel, kleine schaaltjes. Een gewone oelek en een brandal of badjak bijvoorbeeld. En een schaaltje met plakjes augurk (van die grote) en atjar tjampoer. En kroepoek natuurlijk! Emping en gewone. Voor kinderen zet ik er ook altijd een flinke hoeveelheid mandarijntjes uit blik bij, vinden ze heerlijk en compenseert de pittiger smaken van andere gerechten op tafel.
Dit vergat ik nog: vlak voordat je de boontjes op tafel zet strooi je er de gesneden peterselie of selderijblaadjes over. Schijfje citroen ernaast staat prachtig!
Dag weer,
Annemieke (Lems)
Toch teveel werk?
Vind je een zelfgemaakte Indische rijsttafel toch nog iets te hoog gegrepen? Neem dan eens een kijkje op Makan Ilahi; Indisch eten van Reneé! Hier kun je terecht voor Indische catering op maat en kun je tevens iedere woensdag en vrijdag gebruik maken van een gunstig geprijsd dagmenu.
Themarecepten, Wereldgerechten, Aziatische recepten, Indische recepten
om 19:02
Ik maak regelmatig een Indische rijsttafel, neem dan de sambal boontjes, Rendang en een kip of vis gerecht. Heerlijk! Uiteraard alleen witte rijst erbij en komkommer zoetzuur met een pepertje heel klein gesneden erbij! Meestal maak ik de gerechten een dag van tevoren, de smaak wordt dan nóg krachtiger! Uiteraard Seroendeng en kroepoek er bij!
om 15:47
Mmmmm, heerlijk! ?
om 12:00
Hoi Annemieke van de keukenliefde en alle kook liefhebbers ! Dank je wel voor de recepten van de rijsttafel die op t menu staan voor zaterdag om mn gasten voor te zetten. Ik woon in Frankrijk, en kan geen laos vinden. Waarmee kan ik dit vervangen?
Kun je alle gerechten ( incl. de pittige boontjes, de foe jong hai van te voren maken? 1 of 2 dagen? ) dank je wel voor je antwoord! Met keukenliefde,
Marijke
om 10:01
Hoi Marijke,
Wat leuk dat je je gasten een zelfgemaakte rijsttafel voorschotelt! Laos kun je eventueel vervangen door gember en peper. Je kunt alle gerechten van tevoren maken en later opwarmen! Veel kook- en smulplezier alvast!
om 10:52
Hoi Annemiek,
Dank je wel voor je snelle reactie!
Groetjes
Marijke
om 12:38
Hoi Annemiek,
Hierbij wil ik je toch nog even laten weten hoe mijn rijsttafel is afgelopen! De gasten om de tafel waren van Italiaanse, Togolese, Braziliaanse, Zwitserse en Nederlands afkomst en de complimenten waren niet van de lucht! De eer komt jou toe, want ik heb al jouw recepten gebruikt. Op het menu stonden: foeyong hai, babi ketjap, ajam kare, kipsaté, rendang, en uiteraard rijst met de nodige bijgerechten zoals zuur, gebakken uitjes, sambal oelek, kroepoek etc. Het was een rijk gegarneerde tafel . Na afloop is iedereen met restjes mee naar huis gegaan en hebben me de volgende dag wederom bedankt voor t verrukkelijke eten. Dus de boodschap aan jou is: je bent n super kokkin en dank je wel dat je jouw keukenliefde met anderen deelt!!
Met keuken liefs
Marijke