Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Mieks Special: kip kebab schotel
Na het succes van mijn zelfgemaakte kebab kruidenmix ging ik aan de slag met mijn favoriete afhaalgerecht: kip kebab schotel. Daar kan ik grenzeloos van smullen!
Kebab is gebakken kalfs-, lams-, of kippenvlees. Döner-kebab (döner betekent draait in het Turks) is in Nederland de meest bekende kebabsoort: verschillende laagjes vlees worden op een grote pin geperst en rondgedraaid, waarbij het vlees aan één kant gegrild wordt. Het vlees wordt er vervolgens afgesneden, waardoor er kleine plakjes gegrild vlees ontstaan.
Houd rekening met een marinadetijd van minimaal 2 tot maximaal 24 uur. Ik marineer de kip altijd een dag van tevoren, zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Bovendien is dit gerecht dan op de dag zelf in een handomdraai klaar. Extra genieten dus.
Ik bereid de kip het liefst in de grillpan, of bij mooi weer op de barbecue. Dat geeft een heerlijke, typische rooksmaak aan de kip – let maar op, je wordt er verliefd op!
Hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen — 20 minuten + minimaal 2 tot maximaal 24 uur marinadetijd
Ingrediënten
- 600 g kipfilet
- 1 tot 2 el zelfgemaakte kebab kruidenmix
- 3 el zonnebloemolie
Om erbij te serveren
- 1/3 kleine wittekool
- 1/3 komkommer, geschild
- 2 tomaten
- 1 rode ui
- Ingelegde groene pepers (ik kocht een pot groene pepers bij AH van het merk Royal Mediterranean, die zijn heerlijk!)
- Knoflooksaus
- Friet
Verder nodig
Keukenmachine met fijne schaaf, grillpan
Bereiding (liefst een dag van tevoren)
Snijd de kipfilet in middelgrote stukken en meng in een kom met de kebab kruidenmix en zonnebloemolie. Roer goed door en dek af met vershoudfolie. Zet minimaal 2 tot maximaal 24 uur in de koelkast om te marineren.
Op de dag zelf
Snijd de wittekool in flinterdunne plakjes. Dit gaat het makkelijkste met behulp van een keukenmachine. Doe hetzelfde met de komkommer en rode ui. Snijd de tomaat in plakken.
Omdat je de wittekool in dit gerecht als rauwkost eet, kun je beter geen kant-en-klaargesneden wittekool gebruiken. Die is vaak hard, droog, dik gesneden en niet lekker om rauw te eten.
Verhit de grillpan zonder olie en laat heel heet worden. Leg de helft van de gemarineerde kip in de pan en grill beide kanten, totdat ze mooie grillstrepen hebben en de kip gaar is. Als de kip blijft plakken aan de grillpan, laat hem dan nog even liggen. Als het vlees gaar is, laat het vanzelf los van de pan en kun je hem omdraaien.
Bak ondertussen de friet in de oven, Airfryer of frituur.
Serveer de kip kebab met de wittekool, rode ui, komkommer, tomaat, ingelegde groene peper, frietjes en knoflooksaus.
Eet smakelijk!
Mieks Special, Wereldgerechten, Afrikaanse recepten, Hoofdgerechten, Kiprecepten
om 18:18
Gisteren de kip gekruid en knoflooksaus gemaakt (niet jouw recept die knoflook) en het was heerlijk! Zonder de kool maar wel met de ingelegde pepers. Recept komt in mijn “eigen” kookboek (Lees: Schrift met lekkere recepten) te staan.
om 09:35
Leuk om te horen Mirjam!
om 17:22
Wat heb je toch een lekkere recepten!
Ga deze week jachtsaus maken.
Groetjes, Juul.
om 09:42
Haha, bedankt Juul! Leuk om te horen dat je zo geniet van mijn recepten. 🙂
om 11:59
Oei, dat ziet er lekker uit! Misschien eens proberen!
om 09:34
Zeker doen Ria, ben heel benieuwd wat je ervan vindt. 🙂