Kip tikka masala

Kip tikka masala

Kip tikka massala is een heerlijk Indiaas gerecht bestaande uit malse stukjes kipfilet in een licht pittige (garam) masala-yoghurt saus. Het gerecht wordt regelmatig verward met kip tandoori, die eigenlijk dezelfde bereidingswijze heeft maar dan met kippenpoten wordt bereid. Dit recept voor kip tikka masala is verrassend eenvoudig om te maken en ontzettend smaakvol! 

Hoofdgerecht – 4 personen – 30 minuten

Ingrediënten

  • 600 g kipfilet, of kippendijen (zonder bot), in middelgrote stukken gesneden
  • Zonnebloem-, of arachideolie
  • 1 grote ui, gepeld en gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • Stukje gember (2,5 cm), geschild en geraspt
  • 2 groene pepers, of 1 rode peper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
  • 2 tl garam masala (Indiaas specerijenmengsel)
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1,5 el bruine basterdsuiker
  • 1 el tomatenpuree
  • 400 ml gezeefde tomaten
  • 6 el volle yoghurt
  • 2 el fijngehakte koriander
  • Zout en peper uit de molen

Kip tikka masala

Bereiding
Laat de kip op kamertemperatuur komen. Verhit een hapjespan of kookpan met wat olie en fruit de ui, knoflook, gember en groene peper, totdat de ui zacht is.

Kip tikka masala

Voeg dan de specerijen, tomatenpuree en suiker toe en bak kort even verder. Breng goed op smaak met zout en peper.

Kip tikka masala

Voeg tot slot de gezeefde tomaten toe en laat de saus enkele minuten zachtjes pruttelen. Proef de saus en breng indien nodig nogmaals op smaak met zout en peper. Pureer de saus en zet opzij.

Kip tikka masala

Veeg de pan schoon met een stukje keukenpapier en verwarm de pan op hoog vuur met wat olie. Bak de kip rondom licht goudbruin en breng op smaak met zout en peper. Voeg de saus aan de kip toe en laat 15 minuten zachtjes pruttelen (de kippendijen mogen wat langer), totdat de saus iets is ingedikt en de kip gaar is.

Kip tikka masala Kip tikka masala

Roer de laatste 5 minuten van de kooktijd de yoghurt en de helft van de koriander door de saus en warm nog even mee (niet meer laten koken).

Kip tikka masala

Bestrooi de kip tikka masala vlak voor serveren met de overige koriander en serveer met geurige pandan, of basmatirijst en eventueel wat kort gekookte groente groenten (bijv. sperziebonen, snijbonen, peulen, of sugar snaps).

DSC_2432_707x600

Eet smakelijk!

Aziatische recepten, Eenpansgerechten, Hoofdgerecht, Kiprecepten, Slank, Snel, Wereldgerecht




Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
10 reacties

Verdeel je liefde

  1. marjolein

    Miek, vanavond gemaakt het was heerlijk! Mijn bijzonder kritische dochter heeft haar vingers erbij opgegeten!

    1. Haha, wat superleuk om te horen Marjolein! Bedankt voor je reactie. 🙂

  2. Bertien

    Heerlijk! Vandaag opnieuw gemaakt! Laatst al gemaakt voor vrienden en familie bij een verjaardag, samen met het recept van Kip Kerrie met doperwten. Het was een groot succes! Mede dankzij jou Annemiek! Dank je wel!

    1. O wat leuk om te horen Bertien! Bedankt voor je leuke reactie! 🙂

  3. Mirte

    Vandaag gemaakt, maar ondanks dat het een pittige smaak heeft vonden we toch nog wat ontbreken aan verder wat vlak smakende tomatensaus ondanks alle specerijen. Voor kinderen zou ik de chilipoeder achterwege laten. Pandanrijst vonden we er prima bij passen en verder hadden we er broccoli bij.

    1. Hoi Mirte,

      Ik zie nu dat ik alleen heb omschreven de kip op smaak te brengen met zout en peper, maar ook de saus zelf moet tijdens het koken op smaak worden gebracht met zout en peper. Als je dit alleen achteraf doet, krijgt de saus geen diepte. Ik heb het er direct bijgezet. Hopelijk probeer je het nog eens, je zult zien hoeveel dit scheelt!

      1. Mirte

        Ja de saus nog wat op smaak brengen tijdens het koken met wat zout en peper dat zal de oplossing zijn. Achteraf op je bord erbij doen had geen enkel effect. Bedankt voor je antwoord.

        1. Graag gedaan!

  4. Guido

    Vandaag gemaakt…hij smaakte erg goed alhoewel ik de volgende keer misschien een pepertje minder zou doen (voor de kinderen was het wel wat aan de pittige kant). Ik zal hem zeker nog vaker gaan maken…

    1. Leuk om te horen dat het smaakte Guido! Pittig blijft toch een kwestie van smaak, pas de hoeveelheid pepers daarom inderdaad gerust aan naar eigen smaak.

Follow on Bloglovin

mytastenld.com

mytastebe.com