Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Lauwwarme andijviesalade
Update. Deze lauwwarme andijviesalade met hardgekookt ei en uitgebakken spekjes is een gekoesterd familiebezit die van mijn oma naar mijn moeder ging en van mijn moeder naar mij.
De variant van mijn oma en moeder is een salade die je als bijgerecht op tafel zet, maar omdat ik hem zo lekker vind wilde ik er graag een maaltijdsalade van maken. In dit recept voeg ik daarom iets meer aardappel toe en ook een hardgekookt eitje. De uitgebakken spekjes geven de andijviesalade een lekkere, zoutige bite en maken het smulfeest compleet!
Salade
Wil je liever een echte andijviesalade maken (zoals mijn moeder dat doet), voeg dan minder aardappel toe en meer andijvie. De verhoudingen kom niet zo nauw en doe je het beste op gevoel en naar eigen smaak. Je kunt de aardappel ook fijnprakken, dat geeft de salade een romige textuur.
Meer andijvie recepten
Op KeukenLiefde vind je nog meer lekkere recepten met andijvie zoals de geliefde andijviestamppot met spekjes en blokjes kaas, of wat denk je van deze andijviestamppot met shoarma? Hier vind je alle andijvierecepten op een rij.
Zomerrecepten, Hollandse recepten, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Snelle recepten, Bijgerechten, Salades, Aardappelrecepten
om 23:36
Dit recept is al jaren een favoriet hier thuis 🤩
om 13:07
Wat leuk om te horen Marleen! 🙂
om 18:51
Wat een super recept! Makkelijk, snel en super lekker! Wij houden ‘m er zeker in!!!
om 09:02
Leuk om te horen Arlet! Ik kan ook niet wachten tot de andijvie in onze moestuin klaar is om geoogst te worden. Dan staat dit gerecht als eerste op het menu! 🙂
om 09:48
Een recept naar mijn hart, ei, spekjes, andijvie…heerlijk, en ideaal voor deze zonnige dag! Vanavond maar eens proberen..
om 18:23
O wat was dit inderdaad hemels! Iedereen vh gezin vond het heerlijk en gaat vaak bij ons op tafel staan. Dank je wel voor het delen van dit recept.
om 11:16
Leuk om te horen! 🙂
om 19:19
Na 5 dagen ‘campingvoer’ kondigde ik vanmiddag deze maaltijd aan (had m vorige week al gespot maar toen kwam het er niet van). Je had ze moeten horen alle 5 (incl. Echtgenoot dus) Toch doorgezet. Geen maggi in huis maar bakvet van de spekjes en wat extra peper en zout erdoor en dat smaakte ook prima. En wat denk je? Prima? De pan schoon leeg. En of ik het morgen en voor altijd zo wil maken. Ok, op één kleine criticus na dan maar die leert het hopelijk op een dag ook.Bedankt voor het delen van dit overheerlijke familie recept!
om 09:34
Haha, wat een heerlijk verhaal Leonie! Zo herkenbaar dit. 😉
om 12:34
Ga deze vanavond maken. Is het al etenstijd??
Lijkt me heerlijk!
om 20:49
Als Zeeuws meisje ben ik hiermee opgegroeid. Andijvie met spekjes! Met een klodder piccalilly erbij om het helemaal af te maken ?
om 12:10
Mmmm, die klodder piccalilly erbij lijkt me lekker! 🙂
om 18:15
Vandaag hebben we deze salade gemaakt en het smaakte echt heerlijk! Het recept komt hier ook op het (eindeloze) favorietenlijstje 😀 bedankt voor het recept!
om 09:26
Leuk om te horen Marleen! 🙂
om 20:00
Hi Annemiek, mijn moeder maakte een soort gelijk recept en blijkbaar was dat iets wat echt uit zeeland kwam. Dus vroeg ik me af, of jouw moeders recept daar ook vandaan komt?
om 19:14
Volgens mij niet Ineke, maar zal het eens aan haar vragen! 🙂
om 18:53
Wat een heerlijk recept! Ik heb er níets aan veranderd, top zoals het is. Mijn man wil het op de favorietenlijst ?
om 11:11
Haha, de bekende favorietenlijst. Die is hier inmiddels meterslang … 😉 Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft Kitty!
om 20:14
hij was heerlijk….ik heb het ei bovenop vervangen door een dun ei…even doorsnijden dat het geel er net uitloopt!
om 11:04
Goed idee Arie! 🙂
om 22:17
Het gaat wel moeilijk worden om de aardappelen te pellen, denk ik ;)!
om 12:03
Wat een goed idee zeg!
Ik ben een Amsterdammer die probeert niet te zwaar te worden en zo, maar die wél kan koken als een beest. Vind ik zelf tenminste. Ik heb een aantal “keukenkast-recepten” bedacht, dat zijn lekkere maaltjes die je kan maken met wat je in de keukenkastjes nog vindt, als de ijskast (bijna) leeg is. Nu hou ik nogal van andijvie en daar heb ik nog twee verse zakken van liggen. Ik ging, tegen mijn gewoonte in, eens op internet bladeren, op zoek naar een salade-achtige toepassing ervoor. Nou en tóen kwam ik dit recept tegen. Vooral het “lauwwarm” vond ik origineel en het zag er heel lekker uit. Zo wil ik het ook. Ik ben nu aan de gang er mee. het wordt erg lekker, weet ik al. Ik was eerst van plan om iemand uit te nodigen maar ik denk dat ik het vandaag voor mijzelf hou.
Dit is een simpel, maar heel apart receptje.
om 08:09
Haha, erg knap als je alles alleen hebt opgegeten hoor … Hopelijk heeft het je goed gesmaakt! 🙂
om 18:26
Hier valt t ook erg in de smaak ! Al twee keer gemaakt, gewoon als hoofdgerecht…hoeveelheden wat verdubbeld….ik mag t elke week maken van de mannen hier ! Héérlijk gerecht !
om 00:25
Heb het gerecht inmiddels al twee keer gemaakt. Verslavend lekker, je blijft ervan eten.
om 11:06
Leuk om te horen Minoe!
om 06:29
Vandaag jouw recept als
basis gemaakt. Ik heb er nog wat bosuitjes doorheen gedaan en omdat ik geen crème fraiche had, heb ik yoghurtmayonaise gebruikt. Inplaats van de azijn heb ik augurkenvocht genomen. Erg lekker!
om 14:13
hoi Annemiek, gisteren ook gemaakt (met andijvie uit eigen tuin, laatste restje), heerlijk, wel iets aangepast (griekse yoghurt gebruikt i.p.v. creme fraiche / mayo – laatste hebben we nooit in huis)
was heerlijk !
om 08:35
Hoi Claudia, heerlijk, andijvie uit eigen tuin! En leuk om te horen dat ie ook met yoghurt lekker smaakt. 🙂
om 12:57
Ik heb gisteren deze salade gemaakt, maar dan zonder maggi, en met vegetarische spekjes…was heerlijk! Voor herhaling vatbaar!! Bedankt voor het delen van het recept!
om 14:18
Leuk om te horen Marjolein! 🙂
om 19:25
Hmmm dit was genieten!!!!
Ik zit nog na te genieten van de laatste hap 😀
om 11:19
Superleuk om te horen Elisa!
om 19:02
Kom er nu achter dat ik de ui vergeten ben, niet gemist. Wel recept een beetje veranderd, geen creme fraiche, geen maggie in huis, wel op smaak gemaakt met azijn, honing, azijn, knoflook , mosterd en een lepel yogonaise, pijnboompitjes erbij, maakt al zoiets met andijvie en walnoot, maar nu voor t eerst met ei en aardappel, en lauwwarm, heeeeerlijk, de kinderen vonden t ook lekker. Merci, groetjes linda
om 12:29
Hoi Linda, superleuk om te horen dat je er een eigen draai aan hebt gegeven. Zo hoort het ook. 🙂 Fijn dat het gesmaakt heeft!
om 21:22
Ook lekker met de Hollandse keukenkruiden, nootmuskaat!
En voor een volle smaakbeleving klontje roomboter of BlueBand erdoor ipv. mayonaise.
Met die spekjes is het al vet genoeg.
PS Met een heel fijn geneden sjalot nog lekkerder als met ui.
om 07:47
Bedankt voor de tips Michael!
om 20:58
Zo hé, dit was lekker! We hebben heerlijk zitten smikkelen, echt een aanrader met dit mooie weer! 🙂
om 07:46
Superleuk om te horen Miranda! 🙂
om 16:58
Hè Annemiek, het is met dit recept niet helemaal duidelijk hoe je de ui tenslotte hierin verwerkt! Wordt deze meegebakken of gaat deze er rauw doorheen?
Gr. Trudi-Marie
om 17:01
Bedankt Trudi-Marie, je hebt helemaal gelijk! Ik heb het direct aangepast. Het uitje gaat rauw door de andijviesalade.