Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Zelfgemaakte kippenbouillon
Zelfgemaakte kippenbouillon is natuurlijk de perfecte basis voor de allerlekkerste kippensoep, maar je kunt hem ook gebruiken voor andere soepen of sauzen. Een gedeelte van de bouillon bewaar ik altijd in de diepvries, in ijsblokzakjes. Zo kan ik de bouillon later eenvoudig doseren en gebruiken als smaakmaker in vele gerechten.
Ingrediënten
- 1 panklare kip
- 1/4 knolselderij, geschild en in grove stukken gesneden*
1 grote wortel, in grove stukken gesneden - 1 prei, schoongemaakt en in stukken gesneden
- 1 ui, gepeld en in vieren gesneden
- 1 laurierblaadje
- paar peperkorrels
- snufje zout
- paar takjes peterselie
*In plaats van alle groenten los te kopen, kun je kunt ook een erwtensoeppakket gebruiken. Hier zit meestal de precies de juiste hoeveelheid groente in die je nodig hebt. Alleen de groene erwten bewaar je voor een ander gerecht.
Bereiding
Doe alle ingrediënten in een grote pan en schenk er 2 liter koud water bij.
Breng het water aan de kook en zet de pan, met de deksel erop, op het allerlaagste vuur. Laat de bouillon zachtjes trekken. Als de kip gaar is – na ongeveer een uur – haal je hem uit de bouillon en laat hem afkoelen. Pluk de kip en doe het kipafval weer terug bij de bouillon.
Bewaar het kippenvlees goed afgedekt in de koelkast. Laat de bouillon op heel laag vuur nog een paar uur zachtjes verder trekken. Zeef de bouillon, eventueel door een theedoek of kaasdoek om hem nog beter te filteren. Mocht je de bouillon nog geconcentreerder van smaak willen hebben, dan kun je hem nu op hoog vuur verder laten inkoken.
Als de bouillon de gewenste smaak heeft, kun je hem gebruiken voor bijvoorbeeld kippen- of uiensoep, of invriezen en later gebruiken als smaakmaker voor sauzen of andere gerechten.
Het geplukte kippenvlees kun je weer toevoegen aan de bouillon wanneer je kippensoep gaat maken, of gebruiken voor een ander gerecht.
Deel je reactie