Panna cotta met rodevruchtensaus

Dit is zo’n recept dat iedereen moet hebben: panna cotta met rodevruchtensaus. Een heerlijk Italiaans dessert dat ideaal is om te maken als je meerdere eters krijgt. Je kunt zowel de panna cotta als de rodevruchtensaus al een dag van tevoren maken en zodoende al je tijd en aandacht aan je gasten geven. 

Dessert/nagerecht voor 4 personen

Ingrediënten

Voor de rodevruchtensaus

  • 250 g rood fruit, vers of diepvries
  • 30 g fijne kristalsuiker (eventueel een zakje vanillesuiker gebruiken voor een lekkere vanillesmaak)

Voor de panna cotta

  • 4 blaadjes gelatine
  • 1 vanillestokjes
  • 250 ml slagroom
  • 250 ml melk (halfvol of vol)
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 1 citroenschil
  • Optioneel blaadjes munt voor garnering

Panna cotta met rodevruchtensaus

Verder nodig
4 dessertglaasjes (Ik gebruikte plastic bakjes maar die waren vrij groot en daardoor kon ik maar 3 bakjes vullen. Gebruik dus liever 4 kleine dessertglaasjes), fijne zeef

Bereiding

Voor de rodevruchtensaus

Doe het rode fruit samen met 30 g kristalsuiker in een pannetje en breng aan de kook. Kook zachtjes totdat het fruit zijn sap loslaat en zacht is, dit duurt circa vijf tot acht minuten. Laat afkoelen (indien gewenst kun je het sap zeven) en bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Panna cotta met rodevruchtensaus

Voor de panna cotta

Week de gelatineblaadjes in koud water. Als je de panna cotta later uit de vormpjes op een bord wilt storten, vet je de vormpjes in met olie. Als je de panna cotta in het glas serveert is invetten niet nodig.

Snijd de vanillepeul over de lengte doormidden en schraap met een mes de vanillemerg eruit. Doe de vanillemerg samen met de slagroom, melk, suiker en de citroenschil in een steelpannetje en verwarm 20 minuten op laag vuur zodat de suiker smelt en de vanillesmaak goed in de room kan trekken.

Giet het roommengsel door een fijne zeef en vang op in een hittebestendige maatbeker. Knijp de gelatine uit en voeg toe aan de room. Roer even door.

Schenk de room in de vormpjes en laat afkoelen. Als het mengsel is afgekoeld dek je de vormpjes af met folie en zet je ze 24 uur in de koelkast.

Stort de panna cotta uit de vormpjes op een bord — als het niet lukt kun je de vormpje een paar seconden onder de hete kraan houden.

Serveer met de rodevruchtensaus en garneer indien gewenst met een blaadje munt.

Eet smakelijk!

Comments

  1. Lindje says:

    Beste Annemiek,

    Bedankt dat je al deze lekker recepten met iedereen wil delen ik geniet ervan!
    Kan je aub doorgeven hoeveel gram de gelatine blaadjes wegen want er zijn namelijk verschillende gewichten.
    Verder nog een dikke proficiat aan jullie dochter ” een super kokkinnetje ! ”
    Liefs, Linda

  2. Salma says:

    Kan ik iets anders ipv gelatine gebruiken?

    • Je kunt eventueel agar-agar gebruiken, maar de bindende kracht daarvan werkt minder lang dan bij gelatine, dus in dat geval zou ik de panna cotta niet te lang voor serveren maken.

  3. Ik heb een keer panna cottage geprobeerd en dat was een heel rubberig plakje geworden! Dit zou ik toch moeten kunnen en ik ga dit zeker proberen! Gebruik je trouwens 1 of 2 stokjes? Die van de supermarkt ogen soms zo hard en treurig. Waar haal jij je stokjes?

Speak Your Mind

*