Pasteitjes met kalkoenragout

Mijn ouders gaan ieder jaar op kerstavond naar de nachtmis en eten daarna traditiegetrouw pasteitjes met zelfgemaakte kipragout. Er is niemand die de ragout zo lekker maakt als mijn moeder. Goedgevuld met champignons, malse kip en met lekker veel verse peterselie; het was een van de eerste recepten die ik hier op KeukenLiefde met je deelde. Eigenlijk moet je niet tornen aan een goed recept, maar voor deze ene keer maak ik een uitzondering. In plaats van kipragout maak ik pasteitjes met kalkoenragout! Kalkoen hoort net zo bij Kerst als de pasteitjes van mijn moeder en één plus één is twee.

Als klapper op de vuurpijl maak ik ook de pasteitjes zelf — kant-en-klare pasteitjes vind ik vaak zo’n droge hap. Nooit geweten dat dat zo makkelijk en lekker is! De pasteitjes van mijn moeder blijven onovertroffen, maar deze rakkers staan op een goede tweede plek. 

Thema recepten, Kiprecepten, Kerstrecepten, Voorgerecht, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 8 plakjes roomboterbladerdeeg, of 4 kant-en-klare pasteibakjes
  • 350 g kalkoenfilet
  • 1 kippenbouillontablet
  • 1 laurierblaadje
  • 50 g roomboter
  • 60 g bloem
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 400 g kastanjechampignons, in plakken gesneden
  • 100 ml room
  • Bosje platte peterselie, fijngehakt

Verder nodig

  • Stervormige uitsteker

Bereiding

Een dag van tevoren

Leg de kalkoenfilet in een pan en voeg zoveel water toe, totdat de filet onderstaat. Voeg de bouillontablet en laurierblad toe en breng tegen de kook aan. Draai het vuur heel laag als het water bijna kookt en gaar de kalkoen circa 5 minuten in het hete water. Zet het vuur uit en laat de kalkoenfilet in het hete water afkoelen. Zet de pan afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Op de dag zelf

Verwarm de oven voor op 220 graden. Haal de kalkoenfilet uit de bouillon en snijd fijn — als het vlees nog niet helemaal gaar is dan is dat niet erg, hij gaart straks verder in de ragout. Zeef de bouillon en vang op.

Laat het bladerdeeg ontdooien, maar nog niet helemaal. Steek uit het midden van 4 plakjes bladerdeeg een ster met de uitsteker, maar laat de ster in het bladerdeeg zitten. Leg een plakje bladerdeeg met ster bovenop een plakje bladerdeeg zonder ster. Doe hetzelfde met het andere bladerdeeg. Leg de plakjes bladerdeeg op een met bakpapier bekleed bakblik en bestrijk de bovenkant dun met losgeklopt ei. Bak de pasteitjes 30 minuten in de oven, of totdat ze goudbruin zijn.

Verhit een pan met de boter en voeg de sjalot toe. Fruit zacht op laag vuur. Voeg de bloem toe en verwarm al roerend circa 5 minuten op laag vuur om de bloem te laten garen. Voeg al roerend 300 ml gezeefde bouillon toe, of net zoveel totdat je een dik, gebonden saus hebt. Voeg de champignons en room toe en verwarm circa 10 minuten op middelhoog vuur, totdat de champignons zacht zijn. Roer tot slot de kalkoen en peterselie door de ragout en warm nog even door.

Haal de pasteitjes uit de oven en snijd voorzichtig de sterretjes eruit. Druk het bladerdeeg in het pasteitje iets naar beneden, zodat je een bakje krijgt. Vul de bakjes royaal met kalkoenragout en leg het bladerdeegsterretje er bovenop.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Geen reacties

Verdeel je liefde

Follow on Bloglovin mytastenld.com mytastebe.com