Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Pruimenjam met kaneel
Als je eenmaal zelf jam hebt gemaakt, wil je nooit meer anders. Het is ontzettend makkelijk en leuk om te maken en naar mijn mening ook lekkerder dan een potje jam uit de winkel. Deze pruimenjam met kaneel maakte ik met de pruimen uit de boomgaard van mijn ouders, hij smaakt heerlijk.
Ingrediënten
- 1 kg pruimen
- 750 g geleisuiker
- 1 kaneelstokje
Verder nodig
- 2 grote schoongemaakte jampotten
- Grote pan
- Hittebestendige maatbeker met schenktuit of trechter
- houten lepel
Bereiding
Was de jampotten goed af of kook ze een paar minuten in een pan met water en wat soda.
Daarna goed afspoelen en op de kop, op een schone theedoek zetten om uit te lekken.
Was de pruimen, snijd ze doormidden en verwijder de pit. Doe ze samen met de suiker en het kaneelstokje in de pan en breng langzaam aan de kook, terwijl je met een houten lepel goed blijft roeren.
Eenmaal aan de kook laat je het een minuut of 6 rustig pruttelen zodat de pruimen en schilletjes zacht worden.
De schil van de pruimen kun je gewoon laten zitten, hij wordt namelijk zacht en smaakt heerlijk in de jam. Bovendien vind ik het extra werk om de schilletjes eruit te zeven of eraf te trekken, niet waard. Trek met je vinger een streep over de lepel en als de streep zichtbaar blijft is de jam goed, hij wordt na het afkoelen nog iets dikker.
Giet de jam in de maatbeker of door een trechter, in de jampotjes, helemaal vol.
Draai de deksel erop en zet de potjes ongeveer 5 minuten op de kop.
Draai ze daarna om en laat ze verder afkoelen. Plak een sticker of etiket op het potje met daarop de datum en inhoud.
Bewaar de jam op een koele en donkere plek. De jam smaakt heerlijk op een sneetje brood, door taarten en gebak, over yoghurt of ijs, of bij een kaasplankje. Geniet ervan!
om 21:54
Hoi Annemie ,ik heb bij de pruimen aardbeien gedaan ,had 1280 gr fruit en heb daar 900 gr kilogram geleisuiker bij gedaan en 1,5 kaneel stokje ,en nu maar hopen dat het lekker is ,weet jij trouwens waar je kruisbessen kunt kopen
Gr Helene
om 09:36
Hoi Helene, dat klinkt als een lekkere variatie. Kruisbessen zijn idd lastig te verkrijgen. Misschien zelf een struikje planten? 😉
om 12:22
Gelukt, de pruimenjam, maar ik heb iets tegen zoveel suiker. Velen praten over kilo fruit met kilo geleisuiker. Ik gebruik sinds kort velletjes Gelatine. Gaat ook goed om de jam iets te verdikken. Bij teveel zoetsmaken pak ik een citroent. Net bramenjam gemaakt, ook zo’n klus om dik te krijgen.
om 19:08
Heerlijk recept!
om 08:09
Hoef ik niet met de staafmixer door de jam heen?
om 10:49
Hoi Sjanet, dat mag natuurlijk altijd als je van een fijne jam houdt.
om 12:42
Hoi ik heb al pruimenjam gemaakt maar hij is te dun hoe krijg ik hem dikker. Bij voorbaat mijn dank Elly.
om 11:10
Hoi Elly, als de jam te dun is kun je hem nog iets langer doorkoken, of de volgende keer wat meer geleisuiker gebruiken.
om 11:20
Hoi, Kan ik ook pruimen gebruiken die nog niet volledig rijp zijn?
om 11:30
Hoi Ingrid, ja hoor dat kan! 🙂
om 21:30
Hoi, welke maat potten heb je gebruikt (van hoeveel ml)?
om 00:21
Hoe lang blijft de jam ongeveer houdbaar?
om 10:32
Op een koele, donkere plek blijft hij zeker een jaar houdbaar. Na openen wel in de koelkast bewaren.
om 08:48
Ik heb ook nog sinaasappelsap en rasp toegevoegd, héérlijk ?