Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Rendang van rundvlees
Dit gerecht stond hoog op mijn lijstje om te maken, rendang van rundvlees! Dit van oorsprong Indonesische gerecht wordt langzaam gestoofd in specerijen en kokosmelk. Dit gerecht staat niet voor niets in de top 50 van beste Wereld gerechten, het is echt verrukkelijk!
De oorspronkelijke Rendang is behoorlijk pittig door de toevoeging van flink wat pepertjes. Wij hebben naar eigen smaak 3 grote pepers gebruikt (deze zijn minder heet dan de kleinere pepertjes). De pepers proefden we uiteindelijk niet echt meer terug dus de volgende keer maken we er 5 pepers van of gebruiken we hetere pepertjes. Hou je niet zo van pittig begin dan gewoon eerst met 3 pepers. Je kunt dan later als je het nog een keer maakt (en dat ga je zeker doen!) meer toevoegen.
Ingrediënten
- 1 kilo runderriblappen
- 2 grote uien
- 6 knoflooktenen
- 4 kemirinoten*
- 3 grote pepers*
- 1 stengel sereh, gekneusd en doormidden gesneden*
- 5 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)*
- 1 tl kurkuma (koenjit)
- mespuntje trassi
- 1 tl goela djawa (palmsuiker ), of eventueel bruine basterdsuiker
- stukje laos, ca. 2 cm*
- stukje djahé (gemberwortel)*, ca. 2 cm
- 1 rundvleesbouillontablet, verkruimeld
- peper en zout uit de molen
- arachide- of zonnebloemolie
- blokje santen (ingedikte kokosmelk)
*Heb je deze producten over? Ze kunnen prima worden ingevroren.
Verder nog nodig
hakmolen, stoofpan, fijne rasp
Bereiding
Snijd het vlees in middelgrote stukken en strooi er wat zout en peper over. Pel en snipper de uien en knoflook en hak ze samen met de kemirinoten en pepers fijn in de hakmolen. Wij deden dit in etappes omdat het anders niet paste. Verhit de stoofpan met wat olie en bak het vlees in meerdere porties rondom aan. Voeg dan het gehakte uienmengsel toe en bak dit even mee.
Rasp de laos en djahé fijn en voeg samen met de overige ingrediënten, behalve de santen, aan het vlees toe. Voeg zoveel water toe totdat het vlees net onderstaat.
Doe de deksel op de pan en laat het vlees ruim 2 uur sudderen op laag vuur tot het bijna gaar is. Voeg het laatste half uur een stuk santen toe en laat alles zonder deksel nog even verder inkoken.
De saus moet bijna helemaal ingekookt zijn en het vlees moet makkelijk uit elkaar vallen. Verwijder de djeroek poeroet en sereh.
Dit gerecht is perfect geschikt om van tevoren te maken en op het laatste moment alleen even op te warmen. Serveer er wat rijst bij (zie hier mijn verrukkelijke kokosrijst), pittige sajoerboontjes en/of deze lekkere witte kerriekool. Strooi er tot slot nog wat gefrituurde uitjes over en geniet ervan!
Eet smakelijk!
Wereldgerechten, Aziatische recepten, Indische recepten, Mannenvoer, Hoofdgerechten, Vleesrecepten
om 15:02
Hoi! Misschien een domme vraag maar hoe groot is een stuk gember of laos? Dat zijn nieuwe kruiden voor mij, en is het de bedoeling dat ik ze klein snijd en in de pan doe?
om 15:29
Hoi Kitty, helemaal geen domme vraag! Ik zie nu dat het recept hier en daar niet helemaal duidelijk was en heb het aangepast. Bedankt voor je reactie. 🙂
om 21:04
En hoeveel is een stuk Santen volgens jou? 1/3? en wanneer de saus nog te waterig is na 2 a 3 uur sudderen, is het dan beter verder te laten inkoken zonder deksel tot de saus gewenst is?
Groetjes
om 20:48
Hoi Annemiek!
Ik heb dit recept onlangs gemaakt maar het duurde bij mij een stuk langer voor dat het vlees en de saus goed waren. Ik las dat het op een laag vuurtje moest dat heb ik gedaan maar ook op een klein pitje, hoe doe jij dat? Gebruik jij een grote pit of kleine pit?
Groetjes
om 09:56
De grootte van de pit maakt niet zoveel uit, het gaat erom dat het vocht in de pan niet hard mag koken. Het mag slechts heel zacht pruttelen. Ik gebruik meestal een kleine pit en daar bovenop een sudderplaatje omdat het anders nog te hard gaat bij mij. Als het vlees gaar is maar de saus nog te dun dan kun je het vlees uit de pan scheppen en de saus op hoog vuur laten inkoken tot de gewenste dikte. Daarna het vlees weer terug in de saus leggen. Een blokje santen is denk ik 50 gram. Maar iets meer of minder mag ook.
om 10:47
Oke dankjewel, dan probeer ik het nogmaals op mijn kleinste pit op het laagste vuur.
Groetjes
om 18:09
Wat een geweldig recept! Alles klopt. We hebben er van genoten!
om 10:53
Fijn om te horen Annet! 🙂
om 22:30
De volgende dag is het nog lekkerder.
om 21:10
“laat het vlees ruim 2 uur sudderen op laag vuur”
Wil je deze Rendang echt lekker hebben, maak hier dan gerust maar 4 tot 5 uur van (op laag pitje!).
Neem ook voor het inkoken met santen zéér ruim te tijd, ca. 1 uur.
Verder is dit een prima, dus lekker recept!
om 07:16
Hoi Benny, bedankt voor je reactie! Ik heb inmiddels geleerd dat de stooftijd afhankelijk is van het vlees en de hoeveelheid vet die aan/door het vlees zit. Vlees dat goed dooraderd is met vet heeft langer nodig dan vlees waar bijna geen vet aan zit. Na anderhalf tot twee uur gewoon altijd even proeven.
om 00:32
Hallo,
Het lijkt me heerlijk om deze rendang te maken alleen is mijn vraag waar ik de ingrediënten als : sereh, limoenblad, kemerinoten, trassi en Laos kan kopen… Het is misschien een domme vraag maar ik heb geen ervaring met deze ingrediënten ben nog vrij jong namelijk en kook niet vaak.
Met vriendelijke groet,
Nick
om 22:36
Hoi Nick, dat is beslist geen domme vraag! Je kunt alle ingrediënten kopen bij een toko; een winkel gespecialiseerd in Aziatische producten. Zoek er een bij jou in de buurt.
om 11:58
Hallo,
Het rendang rundvlees was heerlijk. De kids vinden het ook super lekker.
Ik heb ook de oosterse warps gemaakt die waren ook lekker.Toen mijn zoon van 10 jaar naar bed bracht zei hij ik heb top gegeten. Mijn man zei maak volgende weekend maar niks van deze website ik eet dan veel te veel. Maar dit weekend staat het rundvlees weer op het menu.
Petra
om 17:25
Hoi Petra,
Dit zijn toch de reacties waar ik het allemaal voor doe! Wat heerlijk om te horen!!!
Bedankt 🙂