Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Risotto alla Milanese
In Italië noemen ze dit gerecht risotto alla Milanese. Ze voegen daar meestal het merg van een runderschenkel toe die ik in dit recept achterwege laat. Hoewel, ik kan me voorstellen dat de krachtige, hartige smaak van het rundermerg een bijzondere toevoeging is aan dit gerecht. Misschien de volgende keer toch maar eens proberen dus. Wanneer je risotto overhoudt, is het heerlijk om er de volgende dag arancini van te maken; kleine, gevulde en gefrituurde risottoballetjes. Verrukkelijk!
Ingrediënten
- 500 g risottorijst
- 1,5 l runderbouillon, of groentebouillon voor een vegetarische variant
- Klein buisje saffraan
- 1 grote ui, fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- Extra vergine olijfolie
- 1 glas droge witte wijn
- 75 g boter
- 100 g geraspte Parmezaanse kaas
- Paar takjes peterselie, fijngehakt
Eventueel nog extra toevoegen (zie onderstaande opmerking): handjevol champignons, 1 limoen
Verder nodig
Grote pan met dikke bodem (bijvoorbeeld een braadpan)
Bereiding
Verhit de pan met wat olie en fruit de uien en knoflook op heel laag vuur totdat ze glazig en zacht zijn.
Meng de saffraan in een kommetje met 2 el bouillon en laat even staan.
Voeg de risottorijst en het saffraanmengsel toe aan de uien en bak even kort mee, zodat de rijst alle smaken goed kan absorberen.
Blus de rijst af met de witte wijn, zet het vuur iets hoger en laat even inkoken.
Voeg dan zoveel bouillon toe, totdat de risotto net onderstaat.
Roer regelmatig door de risotto om te voorkomen dat hij vastplakt aan de bodem en voeg steeds opnieuw bouillon toe als het vorige bijna is opgenomen.
Roer als de risotto bijna gaar is, de boter, kaas en peterselie erdoor en warm even verder totdat de kaas gesmolten is en de risotto al dente (beetgaar) is. Proef en breng eventueel nog verder op smaak met zout en peper.
Opmerking
Na het maken van de eerste foto’s van het eindresultaat, was ik niet geheel tevreden. Er gebeurde te weinig op het bord. Daarom liet ik me verleiden door twee eenzame champignons uit de koelkast. Ik sneed ze in hele dunne plakjes en marineerde ze kort in wat limoensap, goede olijfolie en wat zeezout. Daarna mochten ze op de risotto en geloof mij maar, daar werden niet alleen de champignons heel erg blij van!
Eet smakelijk!
Themarecepten, Wereldgerechten, Campingrecepten, Italiaanse recepten, Hoofdgerechten, Eenpansgerechten, Vegetarische recepten
Deel je reactie