Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Spijs & Wijn: varkenshaas caprese
Eindelijk kan ik hem met je delen: mijn geliefde varkenshaas caprese.
Ik toonde hem eerder al voorzichtig op Instagram, maar ik wilde het recept toch nog wat finetunen voor ik hem definitief op KeukenLiefde zou zetten. Het is overigens geen ingewikkeld recept. Integendeel. Het enige wat je hoeft te doen is een sappig varkenshaasje in plakken snijden, liefdevol masseren met pesto en samen met wat plakken tomaat en mozzarella in een ovenschaal draperen. En verder? Stofzuigen. Dagdromen. Dansen. Het maakt geen moer uit wat je doet, want de oven doet de rest.
Ik serveer dit gerecht het liefst met knapperig stokbrood dat meegebakken is in dezelfde ovenschaal. Het vrijkomende kookvocht maakt het stokbrood aan de onderkant namelijk nat en daardoor super smakelijk! Maar als je niet zo van nat houdt, bak het stokbrood dan gewoon in een aparte ovenschaal.
Bij dit gerecht hoort natuurlijk een goed glas wijn. Wijngek Martin geeft je uitstekende suggesties. Enjoy!
Hoofdgerecht voor 3 personen — 10 minuten + 10 minuten in de oven
Ingrediënten
- 1 grote varkenshaasjes à 400 g
- 2 bollen mozzarella
- 3 grote vleestomaten
- 1 el groene pesto, liefst zelfgemaakt
- 1 el pijnboompitten
- Handje verse basilicumblaadjes (vergeten op de foto te zetten :()
- 1 afbakstokbrood, in plakken gesneden
- Extra vierge olijfolie
- Zout en peper uit de molen
Verder nodig
Ovenschaal
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in met wat olie. Snijd de varkenshaas in circa 14 plakken en doe hetzelfde met de mozzarella en tomaten. Bestrooi de varkenshaas met zout en peper en besmeer de snijkanten van de varkenshaas met pesto. Leg de varkenshaas, tomaat en mozzarella dakpansgewijs in de ovenschaal. Leg het stokbrood in een ronde ring in het midden, of bak het stokbrood in een aparte schaal.
Besprenkel het stokbrood royaal met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Strooi de pijnboompitten over de capreseschotel en bak circa 15 minuten in de oven, of totdat de varkenshaas net gaar is.
Garneer de capreseschotel vlak voor serveren met de verse basilicumblaadjes en bestrooi indien gewenst met wat Parmezaan.
Wijnkeuze Martin Kuhlman
Een zacht en natuurlijk gerecht als de varkenshaas gegaard in de oven met pesto, tomaat en mozzarella doet voor mij Italiaans aan. Ik kan er dus niet omheen om weer een Italiaanse wijn te kiezen.
Bij de varkenshaas past een lekkere volle chardonnay uitstekend. De druif chardonnay is over de hele wereld aangeplant, maar (gek genoeg) niet veel in Italië. Italië is een land van tradities en daar passen hun eigen druivenrassen uitstekend bij. Ik geef je dus 2 keuzes: één échte Italiaanse keuze en één meer mondiale keuze.
Als nummer één kies ik voor een echt Italiaans ras: de Trebbiano. Kies voor een (liefst houtgelagerde) Trebbiano uit het zuiden of midden van Italië. Een Trebbiano uit de provincies de Marken, Abruzzo of misschien wel Puglia (Apulië in het Nederlands). Zulke wijnen zijn makkelijk te vinden bij de speciaalzaak.
Als internationale keuze ga ik naar Sicilië, het land van de ‘hete’ wijnen. Op Sicilië wordt ook de chardonnay aangeplant en daar maken de Sicilianen uitstekende wijnen van.
Eet smakelijk!
Meer informatie over wijn, proefnotities en wijn-spijscombinaties vind je op De Wijngekken.
Tip
Liever varkenshaas met een goudbruin korstje? Braad de varkenshaas dan eerst goudbruin in een hete koekenpan met wat olie, niet gaar bakken. Even laten rusten, in plakken snijden en verder bereiden zoals bovenstaand. Houd er rekening mee dat de oventijd korter wordt.
Spijs & Wijn Recepten, Wereldgerechten, Italiaanse recepten, Hoofdgerechten, Eenpansgerechten, Ovenrecepten, Snelle recepten
om 18:34
Zojuist dit gerecht gegeten. lekker van smaak en de varkenshaas was lekker mals (wel even kort voorgebraden voor een goudbruin korstje).Ik heb bewust het stokbrood weggelaten omdat ik niet van nat houd. Maar toen ik de schotel uit de oven haalde was het juist te nat. Waarschijnlijk is er veel vocht vrijgekomen. Hoe kan ik dat de volgende keer voorkomen? Toch het stokbrood erbij doen? Heb je tips of ideeën?
om 11:15
Helemaal voorkomen dat er vocht vrijkomt is lastig Belinda, tomaten laten namelijk vocht los. Misschien kun je de volgende keer vleestomaten proberen, die bevatten minder vocht. Het vrijgekomen vocht is overigens wel super smaakvol en erg lekker om je brood in te dippen.