Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Spijs & Wijn: steak tartare met dikke frieten
Voilà, weekend!
Tijd om jezelf te verwennen met een heerlijk gerecht en bijpassende wijn! Vandaag in Spijs & Wijn schuif je aan tafel in een knusse Franse bistro, om je buik en al je andere lichaamsdelen zielsgelukkig te maken met boterzachte steak tartare en knapperige, dikke frieten. Oe la la! Dat klinkt als mooie Franse chansons in m’n oren! En nog mooier is dat iedereen dit gerecht kan maken. Geen gedoe met potten, pannen of complexe sausjes: gewoon simpel genieten op ongekend hoog niveau. Het enige wat je nodig hebt – naast de zin in pure verwennerij – zijn een vlijmscherp mes, een frituurpan én natuurlijk een tongstrelende wijn … uit Spanje!
Want volgens Wijngek Martin is Spanje niet alleen een land dat stieren kan temmen, maar zeker ook steak tartare …
Hoofdgerecht voor 2 personen
Ingrediënten
Voor de steak tartare
- 1 flinke biefstuk van circa 240 gram (bijv. lendestuk, gerijpt staartstuk of ossenhaas)
- 1 sjalot, gepeld en heel fijn gesnipperd
- 1 el kappertjes, fijngehakt
- 2 zoet-zure augurken, fijngehakt
- Paar takjes peterselie, fijngehakt
- 1 tl mosterd
- Tabasco
- Worcestershiresaus
- Extra vierge olijfolie
- Zout en peper uit de molen
Verder
- 4 grote Frieslander of Bintje aardappels
- 2 eieren
- 1 klein kropje romainesla, blaadjes losgehaald, gewassen en drooggedept
- 1/4 komkommer, in plakjes gesneden
- Handje radijsjes of cherrytomaten, in plakjes gesneden
- 1 portie Ranchdressing
Benodigdheden
Vlijmscherp mes voor de biefstuk, eventueel een frietsnijder, frituurpan met vet, kookpan, ronde kookring
Voorbereiden
Schil de aardappels en snijd ze met behulp van een frietsnijder of met de hand in dikke frieten (dikke friet heeft een vollere aardappelsmaak). Spoel ze af onder de koude kraan en dep ze met een theedoek goed droog. Dep de friet na met keukenpapier. Verwarm het frituurvet voor tot 150 graden en bak de friet in circa 4 tot 5 minuten in meerdere porties voor. De bedoeling van het voorbakken is om de friet te garen, maar niet te laten kleuren. Als ze borrelend aan het oppervlak komen drijven, schep je ze uit de pan. Spreid de frieten uit over een met keukenpapier bekleed bakblik en laat ze afkoelen.
Snijd de biefstuk met een vlijmscherp mes eerst in dunne plakjes en dan in kleine stukjes. Meng de tartare in een kom met een gedeelte van de sjalot, augurk, kappertjes en peterselie. Bepaal de hoeveelheid op gevoel en naar eigen smaak. Wat overblijft gebruik je later als garnituur. Breng de steak tartare verder op smaak met de mosterd, tabasco, Worcestershiresaus, olijfolie en zout en peper. Proef en voeg eventueel nog wat extra’s toe. Dek de kom goed af met vershoudfolie en zet zolang in de koelkast.
Afmaken voor serveren
Haal de steak tartare uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
Pocheer de eieren. Verwarm het frituurvet voor op 180 graden.
Zet een kookring op een serveerbord en schep de helft van de steak tartare erin. Druk aan met een lepel en verwijder de kookring. Leg bovenop de steak tartare een gepocheerd ei en leg wat blaadjes sla, komkommer en radijs op het bord. Lepel wat van de Ranchdressing over de sla.
Bak de friet af in circa 2 tot 3 minuten, of totdat ze knapperig en goudbruin zijn. Schep de friet in een kom bekleed met keukenpapier en bestrooi met zout. Hussel om en serveer naast de steak tartare. Geef er kleine schaaltjes mayonaise en het overgebleven garnituur bij en serveer direct.
Wijnkeuze Martin Kuhlman:
Bij het kiezen van een zo’n mooi gerecht als dit kan je eigenlijk niet om kwaliteitswijn heen. Het lijkt simpel maar in het gerecht zitten kwaliteitsproducten. De kwaliteit van het gerecht moet zich ook uiten in de wijn. Kracht, volheid en rondheid moet je bij een wijn als deze zoeken.
Bij de steak tartare past een krachtige wijn en de salade vraagt om een wijn met wat minder zuren. Mijn keuze is daarom gevallen op een Spaanse toreador. Een wijn die stieren maar ook een steak tartare kan temmen. Spanje is een mooi wijnland met zeer frisse witte wijnen in het noordwesten tot de robuuste kanjers in het binnenland en aan de Middellandse Zee. Een land met alcoholrijke wijnen tot lichtvoetige frisse witte wijnen. Een land voor vakantie en voor wijn, wat wil een mens nog meer.
De geld-speelt-geen-rol-wijntip!
Kies voor een volle wijn van de Garnacha of Tempranillo (of blend). Deze druivenrassen hebben kracht en produceren alcoholrijke wijnen in het zonnige en hete Spanje. Wijnen als Ribera del Duero, een krachtige en houtgerijpte Rioja Reserva bijvoorbeeld. Wijnen als deze kosten tussen de 8 en 40 euro.De budget-wijntip!
In dit geval kan je beter voor de budget-wijntip kiezen. Kies ook hier voor een Garnacha of Tempranillo. Budgetwijnen in de prijsklasse van 4 tot 6 euro. Wijnen in de aanbieding moet je in deze prijsklasse kunnen vinden. Ze komen veelal uit het zuiden van Spanje. Je mist wat lengte en een hoge mate van complexiteit maar voor een krachtig gerecht als steak tartare met bijpassende salade zal je deze tekortkomingen niet gaan missen.Je zal zien dat het vakantieland Spanje jou ook als wijnland kan overtuigen. Vaak zijn het ook wijnen van biologisch geteelde druiven waar alleen een label op ontbreekt. In deze hete contreien is het makkelijk biologisch druiven te telen.
Meer informatie over wijn, proefnotities en wijn-spijscombinaties vind je op De Wijngekken.
Eet smakelijk!
Spijs & Wijn Recepten, Themarecepten, Wereldgerechten, Franse recepten, Mannenvoer, Hoofdgerechten, Vleesrecepten
Deel je reactie