Bereiding
Verwarm de oven (onder- en bovenwarmte) voor op 180 graden. Haal een bakblik uit de oven. Vet de springvorm in met boter.
Verwarm de cranberry’s met 1 eetlepel witte basterdsuiker en 2 eetlepels water in een pannetje op laag tot middelhoog vuur tot ze hun sap loslaten en wat zachter zijn, dit duurt circa 10 minuten. Druk door een fijne zeef en vang het sap op. Zet opzij.
Maal de koekjes fijn in de keukenmachine tot fijn kruim. Roer de gesmolten boter erdoor. Schep het koekkruim op de bodem van de springvorm en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel. Veeg de rand van de springvorm schoon met een stukje keukenpapier om de kruimels weg te halen. Zet de springvorm in de koelkast.
Bekleed de springvorm aan de buitenkant met meerdere lagen aluminiumfolie. De bedoeling hiervan is dat er geen water in de springvorm kan lopen want de springvorm gaat straks in een waterbad in de oven.
Smelt de witte chocolade au bain-marie, of op een lage (ontdooi)stand in de magnetron. Witte chocolade heeft een laag verbrandingspunt waardoor het snel verbrandt dus langzaam op lage temperatuur smelten, anders wordt hij korrelig.
Klop de roomkaas in een ruime kom los met de 75 g basterdsuiker en het limoensap. Roer tot slot de eieren en eidooiers op lage stand door het roomkaasmengsel tot het glad is zonder klontjes. Spatel de gesmolten witte chocolade en eventueel de witte chocolade crispies door het roomkaasmengsel. Giet het mengsel in de springvorm. Zet de braadslee op het bakblik en zet de springvorm in de braadslee. Giet zoveel kokend in de braadslee tot het water halverwege de springvorm komt. Schep wat theelepels cranberrysaus op de cheesecakevulling en roer met een prikker of de achterkant van je lepel door de roomkaas, zodat er een mooie swirl ontstaat. Roer niet te lang.
Schuif het bakblik in het midden van de oven. Bak 50 minuten in de oven, of tot de bovenkant net stevig genoeg is om de topping erop te doen zonder dat dit in de cheesecake zakt. Klop voor de topping de zure room en de overige eetlepel basterdsuiker door elkaar en verdeel dit over de cheesecake. Schep hier en daar een klein beetje cranberriesaus op de topping en swirl het met een prikker of de achterkant van een lepel door de zure roomtopping (niet door de cheesecakevulling roeren). Zet nog 10 minuten terug in de oven, of tot de topping stevig is.
Haal de braadslee uit de oven en til de springvorm eruit. Verwijder het aluminiumfolie en zet de springvorm op een rooster om af te koelen.
Ondanks het zorgvuldig inpakken in alufolie van de springvorm zat er bij mij toch wat water in de randen van de springvormbodem. Dep dat weg met een stukje keukenpapier, anders wordt de bodem van je cheesecake zompig.
Zet de cheesecake, zodra deze is afgekoeld, een nacht in de koelkast om op te stijven.
Deel je reactie