Zelfgemaakte Amarena kersen

Zelfgemaakte Amarena kersen

Amarena kersen zijn zure donkere kersen uit Bologna en Modena (Italie) waar ze worden ingelegd op zoete siroop en o.a. worden gebruikt als decoratie voor cocktails en chocolade desserts, ze zijn gruwelijk lekker!

Je kunt Amarena kersen kant en klaar kopen in Italiaanse speciaalzaken of bij groothandels zoals de Sligro, helaas zijn ze behoorlijk prijzig. Gelukkig kun je ze ook heel makkelijk zelf maken. Je moet wel even geduld hebben voordat je ze kunt eten, ze moeten namelijk minimaal 6 weken op siroop staan om optimale smaak te behalen.

Ingrediënten voor 4 potten
1 kilo grote donkere zoete kersen
100-150 ml Amaretto likeur
800 gram basterdsuiker
1 vanillestokje
1 kaneelstokjes
sap van 1/2 citroen

DSC_9943_678x600

Verder nodig
Ongeveer 4 gesteriliseerde weck- of jampotten van 0,25 ltr inhoud, grote pan, kersenontpitter

Bereiding
Ontpit de kersen, trek hierbij een schort aan of oude kleren want kersenvlekken zijn moeilijk te verwijderen.

DSC_9945_800x536

Bewaar een handvol kersenpitten, stop ze in een theedoek en sla ze kapot met bijvoorbeeld een vleeshamer zodat het aroma vrij kan komen. Stop de pitten in een theezeefje of iets dergelijks.

Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit en doe dit samen met het kaneelstokje, kersen en de suiker in een grote pan.

DSC_9950_800x536

Verwarm op middelhoog vuur tot het sap uit de kersen komt en de suiker oplost. Blijf goed roeren. Voeg het theezeefje met de kersenpitten toe en laat even meetrekken totdat het sap wat is ingekookt.

Voeg het citroensap en de Amaretto toe en laat op laag vuur nog zo’n 10 minuten verder koken. Blijf voortdurend zachtjes roeren.

Verwijder het theezeefje en verdeel de kersen met de siroop over de potten (eventueel met het kaneel- en vanillestokje), draai de deksel erop en laat de potten op de kop afkoelen. Mocht je wat siroop overhouden kun je deze laten afkoelen en enkele weken bewaren in een schone pot. Lekker over wat ijs of yoghurt.

DSC_9956_736x600

Laat de Amarena kersen enkele weken staan voordat je ze gaat eten. De kersen hebben tijd nodig om alle smaken op te nemen en zich vol te zuigen met de zoete siroop.

Zelfgemaakte Amarena kersen

Amarena kersen smaken fantastisch bij het ijs of in gebak. Geniet ervan!

Wereldgerecht, Dessert, Italiaanse recepten, Zoet

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
2 reacties

Verdeel je liefde

  1. Linda

    Heb deze kersen vorige zomer gemaakt en ze waren suuuuperlekker !!!i
    Staat ook deze zomer nog op mijn to do lijstje.
    Bedankt Annemiek voor dit lekker recept.

  2. Beata Jozwiak

    Ik was onder de indruk dat dit een siroop moest worden dus bleef ik mijn kersen ‘wat’ langer inkoken en zijn ze nu te plat geworden vind ik. ‘Wat’ inkoken is trouwens echt heel erg vaag… Daar moet een betere tijdaanduiding voor zijn vind ik. De kersen scheiden enorm veel af dus is het misschien verstandiger (als men de vorm wilt behouden) om de kersen uit de pot te doen voor een 10 minuten en achteraf weer mee te laten koken. Of de sap alleen te laten inkoken.. Ik weet het niet. Mijn kersen trekken in ieder geval op niks door het opvolgen van dit recept.

Follow on Bloglovin