Zelfgemaakte kruidenkaas

Zelfgemaakte kruidenkaas

Ik ben dol op zachte room- of kruidenkaas om op een lekker stokbroodje of toastje te smeren, maar koop het bijna nooit. Deze heerlijke smeerseltjes bevatten nu eenmaal veel ongezonde vetten en ja… hoeveel ik ook van lekker eten houd, ik probeer daar toch een beetje op te letten.

Gelukkig kun je ook zelf heel makkelijk een gezonde en lekkere variant maken op deze smeerseltjes uit de winkel. Door yoghurt of kwark (voor een lekkere, romige smaak het liefst volle, maar met magere gaat het ook) te laten uitlekken en er vervolgens wat kruiden door te roeren, maak je in een handomdraai je eigen heerlijke en gezonde kruidenkaas.

Ingrediënten

  • 500 g kwark of yoghurt
  • 1/2 teentje knoflook, geplet en heel fijngehakt
  • Verse tuinkruiden, bijv. bieslook, peterselie, dille, basilicum, fijngehakt
  • Zout en peper uit de molen

Verder nodig
Grote en schone theedoek, of hydrofiele luier

Bereiding
Schep de kwark of yoghurt met een snufje zout in de theedoek en draai de theedoek strak dicht. Leg de theedoek in een zeef boven een kom, of hang de theedoek aan een stok boven een kom en laat een nacht uitlekken.

DSC_1536_724x600

Roer de kwark of yoghurt de volgende dag los met de knoflook, kruiden en breng op smaak met zout en peper. Bewaar in een goed afgesloten pot in de koelkast.

DSC_1538_685x600

De kruidenkaas blijft zeker een week goed.

Zelfgemaakte kruidenkaas

Enjoy!

Tip

Roer voor zelfgemaakte heksenkaas 1 theelepel suiker, 1/4 heel dungesneden prei (alleen het witte gedeelte) en wat mayonaise (of yogonaise) door de kruidenkaas.

Basisrecepten, Menu, Voor bij de borrel

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(3 stemmen)
3 reacties

Deel je reactie

  1. Lies

    Hallo, een vraag; waarom moet het door een theedoek?

    1. Kwart en yoghurt bevatten veel vocht. Omdat wat meer een roomkaas-substantie te krijgen, moet je ze dus laten uitlekken.

      1. Aron Bouwhuis

        En hoe veel bieslook raad u mij aan?

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde