Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Zelfgemaakte saté in pindasaus
De enkele keer dat wij een rijsttafel afhalen, is dit het gerecht dat nooit mag ontbreken; stokjes saté in pindasaus. Toch vind ik zelfgemaakte stokjes saté altijd nog lekkerder smaken. Bovendien is het recept super eenvoudig! In de zomer grill je de sateetjes natuurlijk op de barbecue en als dat niet gaat grill je ze in de oven of in de grillpan. Marineer het vlees het liefste een hele nacht, maar lukt dit niet dan volstaat een uurtje ook al prima.
Bereidingstijd: 20 min + 60 min marineren
Ingrediënten voor ongeveer 6 satés
- 3 scharrelkipfilets, in middelgrote blokjes gesneden
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl serehpoeder
- 1 tl sambal oelek
- 5 el sojasaus
- 2 tenen knoflook, gepeld en uitgeperst
- 1 el donkere basterdsuiker of palmsuiker
- 2 el sesamolie
Kant-en-klare pindasaus of zelfgemaakt
Verder nodig
Houten satéprikkers, minimaal een uur van tevoren in water geweekt
Bereiding
Meng de kip met de overige ingrediënten en marineer minimaal een uur.
Verwarm de ovengrill of oven voor op 200 graden. Rijg de kip aan de satéprikkers en rooster de satés in de oven. Je kunt de satés natuurlijk ook grillen in een grillpan. De gaartijd is afhankelijk van de dikte van het vlees.
Maak ondertussen de pindasaus. Serveer de satés in de pindasaus als onderdeel van een Indische rijsttafel of serveer ze als apart hoofdgerecht met wat witte rijst en knapperige ijsbergsla.
Tip! Je kunt de gedroogde gemberpoeder eventueel ook vervangen door vers geraspte gemberwortel en de serehpoeder vervangen door wat rasp en sap van een verse citroen of een verse stengel sereh gebruiken en deze fijnstampen in een vijzel. Zo kun je eindeloos varieëren en op zoek gaan naar jouw ultieme saté recept! Zie bijvoorbeeld ook dit heerlijke recept voor saté marinade.
Themarecepten, Wereldgerechten, Campingrecepten, Indische recepten, Mannenvoer, Hoofdgerechten, Vleesrecepten
om 19:33
Kan ik serehpoeder door iets anders vervangen? Bijv citroen of limoensap?
om 16:48
Het is natuurlijk niet hetzelfde, maar kan wel Irma. Gewoon proberen en proeven of je het lekker vindt.
om 17:20
Lekker Annemiek
Ik maak ook de sate zelf maar gebruik i.p.v sereh
citroen en i.p.v suiker keukenstroop.volgens mij
indonesisch. alleen de pindasaus haal ik tegenwoordig
kant en klaar,vroeger niet moet ik heus ook zelf weer gaan doen.
Zelf gemaakt blijft lekker, vinden ook de kleinkinderen hier
Groetjes Lya