Appeltaart

Appeltaart

Dit klassieke appeltaartrecept komt uit het Blue Band kookboek van ‘Van Piepers tot Pasta’. Het is inmiddels een geliefd recept hier in huize Verweij. Hij is makkelijk om te maken en smaakt verrukkelijk!

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • Klein snufje zout
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram koude roomboter
  • 1 ei
  • 1 kg stevige zure appels
  • 1 tl kaneel
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Klein handje boerenjongens (witte rozijnen, geweekt in brandewijn
  • 1,5 el custardpoeder
  • 3 el abrikozenjam

Bereiding
Meng in een kom de bloem, basterdsuiker en zout door elkaar. Snijd de roomboter in stukjes en schep ze door de bloem. Snijd de boter met twee messen in nog kleinere stukjes door de bloem. Klop het ei los en voeg 3/4 aan de bloem toe. Kneed alles met koele hand snel tot een deegbal.

Vet een springvorm (24 cm) in met wat boter. Druk 3/4 van het deeg uit in de vorm. Wikkel de rest van het deeg strak in vershoudfolie zodat het niet kan uitdrogen en zet de springvorm en het overige deeg tot gebruik in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil de appels en snijd ze in stukjes. Meng in een kom de appel, vanillesuiker, kaneel, uitgelekte boerenjongens en custardpoeder door elkaar en verdeel het over de taartbodem. Bestuif het werkblad met bloem. Rol de rest van het deeg uit tot een lap van ca. 1/2 cm dik. Snijd het deeg in repen van ca. 1,5 cm breed. Leg de repen deeg in een ruitvorm op de vulling en druk ze aan de deegrand vast. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei.

Appeltaart

Bak de taart iets onder het midden in de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar. Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje en giet door een zeefje. Bestrijk de taart direct uit de oven met de warme abrikozenjam en laat hem ca. 10 minuten afkoelen.

Verwijder de rand van de vorm en laat de taart verder afkoelen, of serveer de appeltaart lauwwarm met een bolletje kaneelijs en een flinke dot vers geklopte slagroom.

Appeltaart

Eet smakelijk!

Comments

  1. Hoi Annemiek,

    Hoe kreeg je het deeg toch een goede bal? Bij mij blijft er veel bloem over.

  2. Ik gebruik zelfrijzend bakmeel en daar doe ik een half zakje bakpoeder bij.
    De custard of paneermeel strooi ik over de bodem om het vocht van de appels op te vangen.

  3. Gisteren heb ik deze heerlijke appeltaart gemaakt. De geur die in huis hing deed ons al watertanden. Na het eten, hebben we bij de thee lekker zitten smullen van deze zalige appeltaart!
    En een primeur, want ik had nog nooit zelf appeltaart gebakken hihi!

    • Haha! Jouw enthousiasme werkt aanstekelijk Elisa, want ook ik begin nu weer te watertanden. 😉 Fijn om te horen dat hij zo goed smaakte. Je kunt je hart trouwens ophalen, want er staan nog veel meer heerlijke appeltaartrecepten online en binnenkort volgt ook mijn nieuwste favoriet: appelkruimeltaart met hazelnoten!

  4. Hoi Annemiek,

    We hebben de appeltaart nu 2x gemaakt van onze eigen appel oogst. En ik kan deze iedereen aanraden.

    Hierbij een foto:
    https://picasaweb.google.com/lh/photo/AnwKYZh9NZUN-c2RzfUC-NMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

    • Bas, ook jouw appeltaart ziet er verrukkelijk uit! Appeltjes van eigen oogst maken zo’n taart natuurlijk wel echt helemaal af, top! Bedankt voor je reactie en voor het delen van de mooie foto!

Speak Your Mind

*