Biscuitrol met kersen

Biscuitrol met kersen

Deze prachtige biscuitrol met kersen is het toppunt van feestelijkheid en een perfect dessert om te serveren tijdens Kerst. Je kunt hem prima een dag van tevoren al maken en vlak voor het serveren alleen nog afmaken met de toefjes slagroom, kersen en bestrooien met poedersuiker.

Ingrediënten

Voor de biscuitrol

  • 125 g bloem, gezeefd
  • 5 eieren, gesplitst
  • 300 g fijne kristalsuiker + 2 el extra

Voor de vulling

  • 500 ml slagroom
  • 3 blaadjes gelatine
  • Pot kersen op sap
  • 90 g basterdsuiker

Verder nodig
Elektrische handmixer, bakpapier

Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 graden. Klop de eidooiers met de helft van de 300 g suiker au bain-marie, totdat het mengsel wat dikker begint te worden.

20060115-DSC_6504 20060115-DSC_6508

Klop in een andere kom (ik doe dit in de keukenmachine) de eiwitten stijf. Zodra het eiwit dikker begint te worden, voeg je geleidelijk de andere helft suiker toe en klop verder tot stijve, glanzende pieken.

20060115-DSC_6507 20060115-DSC_6513

Voeg 1 el eiwit toe aan de dooiers en roer goed door.

20060115-DSC_6514

Spatel dan de bloem door de dooiers en voeg dit mengsel toe aan het overige eiwitschuim.

20060115-DSC_6518 20060115-DSC_6519

Bekleed een bakblik met bakpapier en spreidt het beslag uit over het bakpapier.

20060115-DSC_6521 20060115-DSC_6523

Bak 12 minuten in de oven.

Haal de biscuit uit de oven. Leg een schone theedoek op het aanrecht en bestrooi met 2 el suiker. Stort de biscuitplak ondersteboven op de theedoek en trek voorzichtig het bakpapier eraf.

20060115-DSC_6526

Rol de biscuitplak met behulp van de theedoek zo strak mogelijk op.

20060115-DSC_6528

Dek de biscuitrol af met de theedoek en laat hem helemaal afkoelen.

Laat de kersen uitlekken in een zeef en vang circa 2 el sap op. Week de gelatine in ruim koud water. Klop de slagroom met de suiker totdat hij lobbig, maar nog niet helemaal stijf is. Verwarm de 2 el kersensap heel lichtjes in een steelpannetje en zet het vuur uit. Knijp de gelatine uit en voeg toe aan het kersensap. Het sap moet net warm genoeg zijn om de gelatine te laten oplossen. Voeg als de gelatine is opgelost een flinke eetlepel slagroom toe en roer even goed door.

20060115-DSC_6547

Voeg het gelatinemengsel al kloppend toe aan de slagroom en klop verder totdat de slagroom stijf is. Zet de slagroom afgedekt minimaal een uur in de koelkast.

Rol de biscuitrol weer open en bestrijk de bovenkant met 2/3 van de slagroom, houd de randen van de rol vrij. Verdeel de kersen over de slagroom (houd circa 10 kersen achter voor garnering) en rol de biscuitrol zo netjes en zo strak mogelijk weer op.

20060115-DSC_6553

Leg de rol met de naad naar beneden op een mooie serveerschaal.

Afmaken vlak voor serveren

Doe de overige slagroom in een spuitzak en spuit mooie rozetjes bovenop de biscuitrol. Leg bovenop elk rozetje een kers en bestrooi de biscuitrol met poedersuiker.

Biscuitrol met kersen Biscuitrol met kersen

Enjoy!

Speak Your Mind

*