Cupcakes met roze glazuur

Cupcakes met roze glazuur

Dit is hét cupcake recept waar je al tijden naar op zoek bent: luchtige, smeuïge cupcakes met roze glazuur. Makkelijk te maken en groots resultaat! Je kunt de cupcakes in een luchtdichte trommel makkelijk 5 tot 6 dagen bewaren.

Het recept is voldoende voor 50 tot 60 cakejes en dus perfect geschikt voor een groot gezelschap zoals een verjaardagspartijtje of babyshower!

Ingrediënten 

  • 250 gram zachte ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 250 gram fijne kristalsuiker of basterdsuiker
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 1 vanillestokje, opengesneden en merg eruit geschraapt of 1 tl vanille-extract
  • 290 gram bloem
  • 1 1/2 tl bakpoeder
  • Klein snufje zout
  • 180 ml melk, op kamertemperatuur

Voor het glazuur

  • 250 gram poedersuiker
  • Paar druppels rode bietensap of rode levensmiddelenkleurstof
  • Eventueel nog eetbare versiering om over het glazuur te strooien

DSC_5145_800x536

Verder nodig
Grote kom, elektrische handmixer, ijsschep, zeef, spatel, 50-60 papieren cupcakevormpjes, muffinblik

Bereiding
Haal alle ingrediënten die op kamertemperatuur moeten zijn ruim van tevoren uit de koelkast. Klop de boter en suiker tot een licht en romig mengsel. Dit kan zeker 10 minuten duren.

Voeg één voor één de eieren toe en mix tot een glad beslag. Meng nu ook het vanillemerg of extract door het beslag.

DSC_5151_746x600DSC_5155_800x536

Roer de bloem, het bakpoeder en het zout door elkaar en zeef dit boven de kom. Spatel luchtig door het eimengsel. Niet meer met de mixer dus!

DSC_5159_800x536

Voeg dan beetje bij beetje de melk toe en roer tot een glad beslag. Het is belangrijk dat de melk op dezelfde temperatuur is als het beslag (dus niet te koud) omdat de melk anders kan gaan klonteren (schiften) in het beslag.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de papieren cupcake vormpjes in het muffinblik en schep de vormpjes voor 1/3 vol met beslag.

DSC_5167_800x536

Dit gaat het makkelijkste met een ijsschep. Schep de vormpjes niet te vol omdat de cakejes dan boven het vormpje uitrijzen. Het is juist mooi als het glazuur straks tot aan de rand van het vormpje komt.

Bak de cakejes ongeveer 10-15 minuten in de voorverwarmde oven, haal ze voorzichtig uit het muffinblik en leg ze op een rooster om af te koelen. Bak de volgende partij. Laat alle cakejes helemaal afkoelen.

Roze glazuur
Meng in een kommetje het poedersuiker met een paar druppels bietensap, genoeg totdat je een mooie roze kleur hebt. Voeg eventueel een eetlepel water toe als het glazuur te dik is.

DSC_5171_798x600DSC_5177_800x536

Verdeel het glazuur met de bolle kant van een theelepel over de cakejes en bestrooi ze eventueel met wat versiering.

Luchtige cupcakes met knalroze glazuur

Doe dit als het glazuur nog zacht is. Laat het glazuur verder opdrogen en bewaar de cakejes in een luchtdichte bak, of… geniet er direct van!

DSC_5185_800x536Cupcakes met roze glazuur

Eet smakelijk!

Comments

  1. Hoi Annemiek,
    Is het ook mogelijk de cupcakes mét glazuur in te vriezen?
    Of wordt het glazuur dan nattig / plakkerig als je ze ontdooit?
    Alvast bedankt!
    Groetjes Marjon

    • Hoi Marjon,

      Ik heb het zelf nog nooit uitgeprobeerd en dus heb ik het even voor je opgezocht. Onderstaand vond ik op internet:

      KAN EEN TAART WORDEN INGEVROREN?

      Gedecoreerde taarten met marsepein, rolfondant, glazuur en/of chocolade zijn prima in te vriezen. De houdbaarheid is afhankelijk van de vulling, het soort gebak en de kwaliteit van de vriezer, maar meestal kun je wel zo’n drie maanden aanhouden. Goed om te weten is dat, na een periode in de vriezer, de smaak van de taart vaak nog beter is!
      Verpak de taart luchtdicht om uitdrogen in de vriezer en condensvorming bij het ontdooien te voorkomen. Zet de taart eerst in een taartdoos en trek er vervolgens een zak omheen die je goed dicht plakt. Het grote toverwoord: LANGZAAM laten ontdooien. Haal de taart de avond voor gebruik uit de vriezer en zet hem (met gesloten verpakking!) in de koelkast. Haal hem daar de volgende ochtend uit, maar maak de verpakking nog niet open. Laat hem minstens een uur rustig op kamertemperatuur komen, voordat je hem uitpakt. Wanneer er daarna nog steeds condens op je taart slaat, zal het in ieder geval niet meer zo nat worden dat de suiker oplost in het vocht. Het beetje ‘zweet’ dat de taart dan misschien nog laat zien, kan gewoon aan de lucht drogen.
      (Bron: http://www.MjamTaart.nl)

  2. Lya van Gelder-Verbrugh says:

    Hoi Annemiek,

    Net op tijd dit recept. De kleinkinderen
    mogen hier altijd de kerstboom optuigen en
    dan doen we meestal cupcakes bakken

    Ze vragen nu al wanneer dat gaat gebeuren.
    nog ff wachten dus. Ze zijn inmiddels al wel wat
    ouder als jouw dochter (11,10,8 en 7)
    Maar de pret is nog steeds hetzelfde.
    Top recept. Bedankt.

    Groetjes Lya

Speak Your Mind

*