Ham-preisalade

Ham-preisalade
Op KeukenLiefde staan honderden recepten. Voor elk wat wils. Maar dít hemelse recept ontbrak nog: ham-preisalade. Ongelooflijk! Ik liep vroeger geen slager voorbij zonder een bakje toastsalade te kopen. Eiersalade, aspergesalade, kipsaté of deze ham-preisalade: stuk voor stuk gingen – en gaan – ze met plezier naar binnen. Alleen stoorde ik me steeds meer aan de vaak karige vulling en overdadige saus. Bovendien is zo’n bakje ‘saus’ vaak behoorlijk aan de prijs. Oplossing? Gewoon zelf maken! Je bent klaar voordat je het weet en de smaak is verrukkelijk.

Veel toastsalades zijn gemaakt met (liters) mayonaise en vaak ook met wat yoghurt om de saus frisser en dunner te maken. Omdat ik deze ham-preisalade het lekkerst vind op een luxe broodje als lunchgerecht, of op een toastje bij de borrel, verkies ik roomkaas boven mayonaise. Nu trek ik als mayo-verslaafde het liefst mijn baantjes door de mayonaise. Maar om mijn zwembandjes niet te laten klappen, smeer ik toch liever een eetlepel roomkaas op mijn broodje dan een eetlepel mayo … 🙂

Ingrediënten

  • 100 g gesneden beenham (liefst van de slager)
  • 1 dunne prei
  • 1 bakje Philadelphia-roomkaas naturel
  • 1 tl grove mosterd (ik gebruikte milde Limburgse mosterd)
  • Klein kneepje honing
  • 1/2 tot 1 el azijn (ik gebruikte sushi-azijn van de toko, die is lekker zacht)

Bereiding
Klop de roomkaas, mosterd, honing en azijn in een kom goed door elkaar en proef of hij goed op smaak is. Breng eventueel verder op smaak met wat gemalen zout en peper uit de molen. Het mengsel is vrij dik, maar dat is goed. De prei zal namelijk wat vocht loslaten, waardoor de saus later precies de juiste dikte krijgt.

Snijd de prei overlangs doormidden en was hem goed. Vooral tussen het groene gedeelte van de prei zit vaak zand of modder. Dep de prei droog met een theedoek en snijd hem in flinterdunne ringetjes (het achterste, harde en groene gedeelte van de prei gebruik ik niet, omdat deze rauw niet zo lekker smaakt). Stapel de plakjes beenham op elkaar en snijd in smalle reepjes. Voeg de prei en de ham toe aan de roomkaas en roer goed door.

Dek de kom goed af met vershoudfolie en zet hem minimaal 4 uur weg in de koelkast. De smaken kunnen dan goed in elkaar trekken en de prei wordt wat zachter. Roer de salade vlak voor gebruik nog even goed door.

Ham-preisalade

Enjoy!