Ketjap gehaktballetjes in zoetzure saus

Ketjap gehaktballetjes in zoetzure saus

Deze ketjap gehaktballetjes in zoetzure saus smaken heerlijk als hoofdgerecht met bijvoorbeeld deze paksoi stamppot, of je serveert ze warm of koud als lekkere snack tijdens een spannende film of voetbalwedstrijd.

Hoofdgerecht – 4 personen – 25 minuten

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes

  • 500 g rundergehakt
  • 3 el ketjap manis
  • 2 el mosterd
  • 1 ei
  • 1 beschuit, verkruimeld

Voor de saus

  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • Stukje verse gember, geschild en fijngeraspt
  • Flinke kneep ketchup, ongeveer 4 el
  • 1 tl sambal manis
  • 1 el donkerbruine basterdsuiker
  • 1 el rijstazijn of witte wijnazijn
  • Olie om in te bakken

DSC_6425_800x536

Bereiding
Meng het gehakt met de ketjap, mosterd, het ei en beschuit en draai er kleine ballen van.

Verhit een ruime koekenpan met wat boter of olie en bak de balletjes rondom goudbruin, maar nog niet gaar. Voeg de ui, knoflook en gember toe en bak even mee totdat ze zacht zijn.

DSC_6439_800x536

Voeg de ketchup, sambal, suiker, azijn en een scheutje water toe.

DSC_6445_800x536

Roer voorzichtig door en kook op laag vuur enkele minuten verder, totdat de balletjes gaar zijn.

DSC_6450_800x536

Ketjap gehaktballetjes in zoetzure saus

Eet smakelijk!

Comments

  1. Daan Remijn says:

    Super lekker!! Ik maak het voor mijn verjaardag. Niet alleen lekker als hoofdgerecht maar ook voor op tafel bij de borrel!

  2. Even een vraagje……Gebruik je dan gekruid of ongekruid gehakt?

  3. Toevallig vandaag net als Marcel hieronder gegeten. Goede tip van hem om een dubbele hoeveelheid saus te maken en het dan met rijst te eten. Ik had ze vandaag bij de Chinese kool- i.p.v. paksoi stamppot, want ik kon geen mooie grote paksoi vinden en het smaakte alles bij elkaar heerlijk.

  4. Lekker en niet moeilijk recept. Wij gaan het vandaag al weer voor de vierde of vijfde keer eten. We maken tegenwoordig een dubbele hoeveelheid saus (niet dubbele hoeveelheid ballen) en eten het dan met rijst.

  5. Heb deze vandaag gemaakt, alweer een nieuw favoriet gerecht, we hebben al verzonnen dat we deze saus ook kunnen maken met daarin gebakken tahoe en tempe, of hardgekookte eieren ipv gehaktballen… en inderdaad de saus gewoon aanlengen met water totdat je naar smaak voldoende hebt, bij mij thuis wordt de saus gebruikt als jus over de stamppot..

  6. Ik heb deze balletjes gisteren gemaakt, was echt erg lekker!
    Had alleen best wel weinig saus, vergeleken met de foto.
    Ook zag ik mij het recept van de balletjes mosterd staan, maar zie vervolgens nergens staan waar je dat toe moet voegen. Heb het maar gewoon bij het rauwe gehakt gedaan, smaakte goed!

    • Oeps… De mosterd moet inderdaad bij het gehakt. Ik heb het er direct bijgezet. De saus kun je aanlengen met wat water. Dat heb ik volgens mij ook gedaan, maar er niet bij vermeld. Nu wel. Bedankt Ilona! 🙂

  7. Hallo annemiek
    ik wilde je even laten weten dat wij mn man en ik het ook heel lekker vonden. We hebben het gegeten met gestoofde prei, (appie had geen paksoi meer ) en het is hier ook een blijvertje hoor!!

  8. Hoi Annemiek,

    Ik kook al heel vaak een van je lekkere recepten. Vanavond waren deze gehaktballetjes aan de beurt, super, we hebben gesmuld. Dit recept is dus een blijvertje.

    Groetjes, Els

  9. Ontzettend leuke en verrassende combi, was heerlijk!

Speak Your Mind

*